Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 24 kwietnia 2026, 14:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: architekci kontroli
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 01:26 
Arcyrozmowny

Ciezki temat...ale zapraszam do dyskusji...

http://www.youtube.com/watch?v=eKjxWlHY ... playnext=1

Ten film na kilkanascie krotkich odcinkow ale...dajacych do myslenia.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: architekci kontroli
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 01:50 
Stormborn

Inna rzeczą jest podawanie mylnych informacji - tu na myśl przychodzi mi CNN nękająca przez rok przed napadem na Irak własnych obywateli reportażami o warunkach, w jakich żyją Irakijczycy - a inną kontrola za pomocą hipnozy. Jeśli chodzi o tę drugą sprawę, to domysły nie wystarczą. Kręcąc materiał należy udokumentować fakty i jednoznacznie wykazać, że takie działania są możliwe. W przeciwnym wypadku mamy do czynienia z kolejną teorią spiskową.
Można wymyślić dowolną bzdurę i wmawiać ją ludziom, strasząc Żydami przejmującymi świat, masonerią, cyklistami, komunistami, Islamem itd itd itd. Tylko że bez dowodów te wszystkie teorie są tylko kolejnymi teoriami spiskowymi, wytworem jakichś chorych umysłów. Sorry, ale ja domagam się faktów. Bez nich nie wierzę w takie kawałki.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 02:06 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Inna rzeczą jest podawanie mylnych informacji - tu na myśl przychodzi mi CNN nękająca przez rok przed napadem na Irak własnych obywateli reportażami o warunkach, w jakich żyją Irakijczycy

A tak z ciekawosci - co takiego mowilo CNN? Bo w polskich mediach pokazywali tylko Kurdow, szyitow i informowano o nowych gwaltach na kobietach popelnionych przez synow Saddama - co raczej ciezko uznac za klamstwa, gdyz sa materialy na ten temat.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 02:13 
Stormborn

Akurat CNN wchodzi w skład mojego przeglądu medialnej "prasówki". Przez rok pokazywano na tej stacji zabiedzonych obywateli Iraku w celu unaocznienia obywatelom jakim skandalem jest rząd tego państwa i konieczności zrobienia z tym porządku.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 13:14 
PFI

Trochę nie rozumiem, czy chcesz powiedzieć, Lucky, że CNN manipuluje amerykańską opinią publiczną pokazując nieprawdę, czy odwrotnie?

Dopiero obejrzałam jeden odcinek tej serii, wypowiem się, gdy się całość rozkręci, bo na razie poza kontrowersyjnymi nazwiskami conspiracy theorists i mądrą tezą początkową to wiele mnie tu nie rusza, może dlatego, że teoria kontroli umysłu nie jest obca doświadczeniom europejskim.

Swoją drogą z filozofów zajmujących się problemami świadomości i kontroli świadomości, zwłaszcza masowej, polecam eseje Theodora Adorno, zwłaszcza "The Culture Industry: Enlightenment as Mass Deception", w której bardzo przekonująco i malowniczo wręcz opisuje mechanizmy zniewolenia, jakie nakładane są na ludzkość od czasów Oświecenia i co z tego wynikło :D Stara szkoła frankfurcka potrafiła dokonać krytyki świata i siebie samej w sposób iście elegancki ;-), czego nie można powiedzieć o dzisiejszych teoriach spiskowych. Tu są fragmenty.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 13:39 
Stormborn

Tin napisał(a):
Trochę nie rozumiem, czy chcesz powiedzieć, Lucky, że CNN manipuluje amerykańską opinią publiczną pokazując nieprawdę, czy odwrotnie?

Jeśli przeanalizujesz działania USA na Bliskim Wschodzie, to przekonasz się że zawsze państwo napadane przez Stany Zjednoczone albo przestało rozliczać się w petrodolarach albo zadeklarowało, że przestanie.
USA exportują mało a importują dużo - kraj zachowujący się w ten sposób nie może żyć w dobrobycie - z wyjątkiem Stanów. Jest to możliwe dzięki temu, że rozliczanie nadwyżek ropy w petrodolarach powoduje wirtualny popyt na dolara, skutecznie zapobiegając jego dewaluacji. Na podobnej zasadzie rozliczana jest też giełda światowa. Opowiastki o zagrożeniu przez kraje Bliskiego Wschodu, albo o konieczności ingerencji w imię budowania demokracji są po prostu pretekstem, żeby spakować sprzęt i lecieć przez pół świata tłuc Arabów. Jakoś nikogo nie rusza brak demokracji w krajach Afryki - bo tam nie ma ropy. Nikomu nie przeszkadza w tych krajach bieda, kościół z jego zakazami antykoncepcji w warunkach szalejącego AIDS ani brak demokracji.
To nie jest teoria spiskowa, tylko wniosek z prostej analizy faktów.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 14:51 
PFI

Lucky napisał(a):
Jeśli przeanalizujesz działania USA na Bliskim Wschodzie, to przekonasz się że zawsze państwo napadane przez Stany Zjednoczone albo przestało rozliczać się w petrodolarach albo zadeklarowało, że przestanie.
To nie jest teoria spiskowa, tylko wniosek z prostej analizy faktów.

Dziękuję, Lucky, za pobieżne streszczenie relacji <Bretton Woods-złoto-dolar-ropa-rozdz.VII KNZ/art.5 Paktu Północnoatlatyckiego>, ale tak się składa, że zajmuję się tą materią zawodowo i nie mam wątpliwości co do słuszności tego wywodu, chociaż akurat absolutnie nie ze źródeł takich jak analiza programów CNN - wolę się trzymać z daleka.

[BTW: zauważyłeś, że Chiny również zadeklarowały się w tym roku? :D]

Właśnie dlatego zapytałam:
Tin napisał(a):

bo ja akurat nie mam CNN na liście swojej prasówki (skoro już jesteśmy w temacie manipulacji...), i zwyczajnie nie zrozumiałam, czy potępiasz wizję przez nich przedstawianą (i jaka ona właściwie jest?), czy się nią zgadzasz.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 15:01 
Stormborn

Miałem na myśli to, że dostrzegam manipulację polegającą na podawaniu pretekstów do wszczynania wojen na Bliskim Wschodzie dla zachowania PR rządu. Nie wypada przecież oznajmić, że USA nie podoba się hasło Saddama "ropa za żywność", bo zrujnuje to gospodarkę Stanów Zjednoczonych i w związku z tym trzeba obalić jego rząd i wprowadzić w jego miejsce proamerykański :)
Dla niezorientowanych - CNN jest amerykańską telewizją rządową.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 15:48 
PFI

Lucky napisał(a):
Miałem na myśli to, że dostrzegam manipulację polegającą na podawaniu pretekstów do wszczynania wojen na Bliskim Wschodzie dla zachowania PR rządu.

Myślę, że akurat podany przez Ciebie przykład dotyczy propagandy politycznej (ściśle zresztą związanej z manipulacją), która wykorzystuje nie tylko swoje stacje telewizyjne do manipulacji, ale także inne, niezliczone metody modelowania opinii publicznej. Akurat mielenie mózgu własnym obywatelom przez CNN to chyba jeden z mniej hardcore'owych przykładów :D Problem jest przerażająco szeroki, naprawdę - ale nie jestem fatalistką (to nie podoba mi się w teoriach spiskowych, jest widoczne także u Adorno) i nie uważam, że jesteśmy bezpowrotnie zniewoleni, bo żyć poza Matrixem się nie da. Że tak im wszystkim powiem: figa z makiem! Kto wie, może odpowiedzialne pogaństwo jest jednym ze sposobów na zrzucenie przynajmniej części więzów - ale i w tym temacie można by się rozpisywać (o międzynarodowych nowych ruchach religijnych i ich komeracjalizacji, czy innych kwiatkach :twisted: ).
W każdym razie:
1. mam zamiar obejrzeć film do końca, bo taki był w końcu topic;
2. dobra dyskusja wcale nie będzie o samym filmie, tylko o granicach i marzeniach wolności.
3. dla zboczonych miłośników analizy historycznej - służę swoją zboczoną pracą o propagandzie politycznej w walce o władzę nad Szkocją w XVIII wieku - pierwsze kompleksowe użycie propagandy jako strategii wpływu na nowożytną rzeczywistość międzynarodową (przez PM);

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 16:03 
Stormborn

Tin napisał(a):
Lucky napisał(a):
Miałem na myśli to, że dostrzegam manipulację polegającą na podawaniu pretekstów do wszczynania wojen na Bliskim Wschodzie dla zachowania PR rządu.

Myślę, że akurat podany przez Ciebie przykład dotyczy propagandy politycznej (ściśle zresztą związanej z manipulacją), która wykorzystuje nie tylko swoje stacje telewizyjne do manipulacji, ale także inne, niezliczone metody modelowania opinii publicznej. Akurat mielenie mózgu własnym obywatelom przez CNN to chyba jeden z mniej hardcore'owych przykładów :D Problem jest przerażająco szeroki, naprawdę - ale nie jestem fatalistką (to nie podoba mi się w teoriach spiskowych, jest widoczne także u Adorno) i nie uważam, że jesteśmy bezpowrotnie zniewoleni, bo żyć poza Matrixem się nie da. Że tak im wszystkim powiem: figa z makiem! Kto wie, może odpowiedzialne pogaństwo jest jednym ze sposobów na zrzucenie przynajmniej części więzów - ale i w tym temacie można by się rozpisywać (o międzynarodowych nowych ruchach religijnych i ich komeracjalizacji, czy innych kwiatkach :twisted: ).
W każdym razie:
1. mam zamiar obejrzeć film do końca, bo taki był w końcu topic;
2. dobra dyskusja wcale nie będzie o samym filmie, tylko o granicach i marzeniach wolności.
3. dla zboczonych miłośników analizy historycznej - służę swoją zboczoną pracą o propagandzie politycznej w walce o władzę nad Szkocją w XVIII wieku - pierwsze kompleksowe użycie propagandy jako strategii wpływu na nowożytną rzeczywistość międzynarodową (przez PM);

Też nie jestem fatalistą, co więcej lubię stawiać czoła rzeczywistości i ją zmieniać. Jednak z drugiej strony trudno wyobrazić sobie model, w którym manipulacje są niemożliwe. Wolne media to chyba najlepsze remedium. Może urzeczywistnienie Projektu Wenus było by rozwiązaniem sprawiającym, że manipulacja była by nie tyle niemożliwa ile bezcelowa. Trudno jednak powiedzieć, czy PW nie jest jednak trochę utopijny.

A do obejrzenia filmu zachęcam :)

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 22:27 
Arcyrozmowny

No to daliscie czadu z tym CNN :wink:

Cytuj:
Też nie jestem fatalistą, co więcej lubię stawiać czoła rzeczywistości i ją zmieniać. Jednak z drugiej strony trudno wyobrazić sobie model, w którym manipulacje są niemożliwe.

Ja tez lubie,ale technologie szczegolnie elektroniczne w tym lacznosci pomiedzy ludzmi na przestrzeni ostatnich kilkudziesiecioleci tak sie rozwinely ze czasami warto zadac pytanie czy ktos nie wpadl na pomysl aby je wykorzystywac do zdobycia pewnej kontroli nad drugim czlowiekiem.

Podprogowe programowanie,kryptoreklama,hipnoza...jest jeszcze wiele innych skutecznych srodkow,abysmy mysleli ze nasze decyzje sa naszymi decyzjami.

Cytuj:
Swoją drogą z filozofów zajmujących się problemami świadomości i kontroli świadomości, zwłaszcza masowej, polecam eseje Theodora Adorno, zwłaszcza "The Culture Industry: Enlightenment as Mass Deception",

Dzieki za info Tin.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 22:43 
Stormborn

Mr.Magick napisał(a):
Podprogowe programowanie,kryptoreklama,hipnoza...jest jeszcze wiele innych skutecznych srodkow,abysmy mysleli ze nasze decyzje sa naszymi decyzjami.

Swojego czasu zainteresowałem się programowaniem podprogowym i trochę o tym poczytałem (explicite realizowanym za pomocą mediów). Experymenty jednoznacznie wykazały, że takie programowanie jest całkowicie nieskuteczne. Przez krótki okres wierzono w możliwość takiego programowania - polegało to na wstawianiu jeszcze wtedy klatki z napisem pozostającym na ekranie tak krótko, że jedynie podświadomość rejestrowała jego pojawienie się i podobne metody, że aż zakazano tego prawem. Dzisiaj wiadomo już na pewno, że to jest metoda nieskuteczna.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 22:57 
Arcyrozmowny

Cytuj:
. Dzisiaj wiadomo już na pewno, że to jest metoda nieskuteczna.

Ok Lucky moze i nieskuteczna...ale ile jeszcze innych jest metod skutecznych :? Biorac pod uwage rozwoj nauki i elektroniki,ten film sklania do zastanowienia.Ja osobiscie nie znam sie dokladnie na takich srodkach nigdy sie w to nie zaglebialem nawet,co nie znaczy ze nie istnieja.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 23:19 
Stormborn

Mr.Magick napisał(a):
Cytuj:
. Dzisiaj wiadomo już na pewno, że to jest metoda nieskuteczna.

Ok Lucky moze i nieskuteczna...ale ile jeszcze innych jest metod skutecznych :? Biorac pod uwage rozwoj nauki i elektroniki,ten film sklania do zastanowienia.Ja osobiscie nie znam sie dokladnie na takich srodkach nigdy sie w to nie zaglebialem nawet,co nie znaczy ze nie istnieja.

Ja się akurat znam - to mój zawód. Przeceniasz możliwości mediów w tym zakresie. Można dezinformować, jednak podprogowe oddziaływanie to raczej dobry temat na artykuł niż realne zagrożenie.

PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 23:59 
PFI

Lucky napisał(a):
Ja się akurat znam - to mój zawód. Przeceniasz możliwości mediów w tym zakresie. Można dezinformować, jednak podprogowe oddziaływanie to raczej dobry temat na artykuł niż realne zagrożenie.

Możliwości mediów może są przeceniane, ale innych podmiotów wręcz przeciwnie. Nikt nie mówi, że za masową kontrolą muszą stać media, co więcej - nie można chyba też podejrzewać, że manipulacja medialna miałaby być jedynym tego narzędziem.

PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 00:08 
Stormborn

Tin napisał(a):
Możliwości mediów może są przeceniane, ale innych podmiotów wręcz przeciwnie. Nikt nie mówi, że za masową kontrolą muszą stać media, co więcej - nie można chyba też podejrzewać, że manipulacja medialna miałaby być jedynym tego narzędziem.

To prawda. Fenomen np. dojścia do władzy Hitlera daje do myślenia. Manipulacja medialna tak, ale nie podprogowa - tego się po prostu nie da zrealizować. Przynajmniej na razie nie odnotowano rzeczywistego wpływu wszystkich znanych i kiedykolwiek wdrażanych metod tego typu.

PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 00:13 
PFI

Lucky napisał(a):
Przynajmniej na razie nie odnotowano rzeczywistego wpływu wszystkich znanych i kiedykolwiek wdrażanych metod tego typu.

Skoro w tym siedzisz, to pewnie masz jakiś pomysł, dlaczego ostatecznie zakazano stosowania zakazów podprogowych w wielu państwach? Mówisz, że to efekt kolejnej społecznej paranoi typu telefony komórkowe powodują raka? Z drugiej strony, za (prawie) wszystkim stoi jakieś lobby :D Ciekawa jestem jakie stało za tym? Może politycy, którzy panicznie boją się odebrania sobie pałeczki przez czwartą władzę czy inne podmioty pozapaństwowe? :D

PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 00:27 
Stormborn

Tin napisał(a):
Skoro w tym siedzisz, to pewnie masz jakiś pomysł, dlaczego ostatecznie zakazano stosowania zakazów podprogowych w wielu państwach? Mówisz, że to efekt kolejnej społecznej paranoi typu telefony komórkowe powodują raka? Z drugiej strony, za (prawie) wszystkim stoi jakieś lobby :D Ciekawa jestem jakie stało za tym? Może politycy, którzy panicznie boją się odebrania sobie pałeczki przez czwartą władzę czy inne podmioty pozapaństwowe? :D

Nie che mi się tego teraz szukać - w szczególności, że nie pamiętam czy to był net, czy jakaś prasa. W każdym razie owe "podprogowe" przekazy zaczęto ładować w reklamy telewizyjne. Potem pojawiła się cała masa teorii spiskowych o tym, jak to rząd ogłupia obywateli w ten sposób. Następnie - pod wpływem opinii publicznej zakazano emitowania reklam z... hmm... "elementami podprogowymi". Ostatecznie zwołano sztab speców od tematu, zamknięto go w jakimś budynku z nakazem wyjaśnienia sprawy tych całych "przekazów podprogowych". :D
Sztab przetestował wszystkie znane metody na dobrowolnych królikach doświadczalnych i ostatecznie doszedł do wniosku, że ni chu chu takie działania nie oddziałują na ludzi. Tak że na pewno nie da się niczego nikomu przez TV czy net zasugerować przy użyciu takich metod. Swoją drogą było ich sporo. Testowano pulsujące w określony sposób światło mające wprowadzić w stan hipnozy, krótkie texty pojawiające się na ekranie... słowem cały wachlarz wywołujący narodową paranoję na tym punkcie. :)
Tak czy siak jednoznacznie i ponad wszelką wątpliwość stwierdzono, że takie nękanie jest absolutnie nieskuteczne i nieszkodliwe. Zatem możemy dalej spokojnie czytać forum PFI :D

EDIT:
Natomiast karmienie dzieci od przedszkola takimi rewelacjami (właśnie mi szczęka opadła przy ich czytaniu), co w Europie możliwe jest już tylko w naszym kraju ---> http://www.kazikq.alleluja.pl/tekst.php?numer=20699
już może skutkować poważnymi anomaliami osobowości objawiającymi się tendencjami do fundamentalizmu i paranoi z krzyżowaniem pewnych grup (ze szczególnym uwzględnieniem neopogan i ateistów) włącznie.

PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 01:09 
PFI

Lucky napisał(a):
EDIT:
Natomiast karmienie dzieci od przedszkola takimi rewelacjami (właśnie mi szczęka opadła przy ich czytaniu), co w Europie możliwe jest już tylko w naszym kraju ---> http://www.kazikq.alleluja.pl/tekst.php?numer=20699
już może skutkować poważnymi anomaliami osobowości objawiającymi się tendencjami do fundamentalizmu i paranoi z krzyżowaniem pewnych grup (ze szczególnym uwzględnieniem neopogan i ateistów) włącznie.

Myślę, że tutaj akurat popadasz w swoją osobistą paranoję, po przeczytaniu fragmentów tego tekstu nie wyobrażam sobie, aby przeciętnie inteligentny człowiek, np. katolik, miał czuć się wezwany do krzyżowania pogan. Wykład jest przede wszystkim o "poganach" wewnątrz samego KRK, czyli po prostu hipokrytach, a nie o neopoganach w sensie wyznawców dawnych pogańskich religii (nawet pisząc o "neopoganach" - nota bene, całkowicie bezmyślnie używając tego słowa - biskup ma na myśli raczej ateistów czy ogólnie społeczeństwo zlaicyzowane). Z tym, że takie rzeczy są możliwe "tylko w naszym kraju" też tak nie szalej, bo wskazuje to tylko na Twoje wybiórcze dostrzeganie faktów; czego Tobie, jako inteligentnemu chłopakowi, nie życzę.

PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 01:18 
Stormborn

Tin napisał(a):
Myślę, że tutaj akurat popadasz w swoją osobistą paranoję, po przeczytaniu fragmentów tego tekstu nie wyobrażam sobie, aby przeciętnie inteligentny człowiek, np. katolik, miał czuć się wezwany do krzyżowania pogan. Wykład jest przede wszystkim o "poganach" wewnątrz samego KRK, czyli po prostu hipokrytach, a nie o neopoganach w sensie wyznawców dawnych pogańskich religii (nawet pisząc o "neopoganach" - nota bene, całkowicie bezmyślnie używając tego słowa - biskup ma na myśli raczej ateistów czy ogólnie społeczeństwo zlaicyzowane). Z tym, że takie rzeczy są możliwe "tylko w naszym kraju" też tak nie szalej, bo wskazuje to tylko na Twoje wybiórcze dostrzeganie faktów; czego Tobie, jako inteligentnemu chłopakowi, nie życzę.

Zgadza się. Jednak moim zdaniem jest to świadome budowanie stereotypu. Pisząc "poganin" można używać go w różnym kontekście, bo rzeczywiście termin ten miał wiele znaczeń. Ale pisząc "neopoganin" już tak nie jest - termin posiada tylko jedno znaczenie. Taka "pomyłka" nie jest więc już niczym uzasadniona. Moim zdaniem - jak napisałem - jest to świadome budowanie stereotypu neopoganina - ma się kojarzyć z osobą całkowicie pozbawioną etyki, odczłowieczoną, upiorną, przerażającą, materialistyczną, etc...
A to jest chwyt poniżej pasa.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 stycznia 2010, 01:25 przez Lucky, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 01:24 
PFI

Lucky napisał(a):
A to jest chwyt poniżej pasa.

Rzekłabym, że to wręcz podprogowe zagranie :D. Nawet takie klasyczne: bo 99.9% słuchaczy w momencie wygłaszania wykładu zapewne nie zdawało sobie sprawy, że neopoganie we właściwym rozumieniu tego słowa faktycznie istnieją. Serio. Ale gdy już takiego spotkają, mechanizm zainstalowany kiedyś uruchamia się w głowie - ja jednak wierzę, że nawet, gdy podświadomość pracuje jak mrówka, człowiek może się z nią zmierzyć i zadecydować, co z niej zintegruje do swojej świadomości. Słowem, każdy jest wystawiany na próbę woli w momencie manipulacji - albo fail, albo win. :D

PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 03:00 
Stormborn

Tin napisał(a):
Rzekłabym, że to wręcz podprogowe zagranie :D

Próg dobrych manier został zdecydowanie przekroczony :)

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]