Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 07:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bogowie - ziemscy czy uniwersalni ?
PostNapisane: niedziela, 11 października 2009, 18:39 
Arcyrozmowny

Czołem bracia i siostry!

Ostatnimi czasy zaprząta mnie pewna refleksja. Czy Bogowie są ziemscy czy uniwersalni ( od słowa uniwersum - wszechświat) Zapewne wiele wynika z tego jak postrzega się ich kompetencje. Czy Zeus odpowiada również za wyładowania na Jowiszu ? ( hehe) Czy Bogini Wiccan roztacza swoją pieczę nad całą galaktyką, czy jest blisko związana z ziemią ? itd...
Trzeba pamiętać że panteony bły tworzone przez ludy które prawdopodobnie nie zdawały i sobie sprawy z ogromu otaczającego nas świata ( a raczej wszechświata) Choć z drugiej strony może właśnie ludy te nie ograniczone naukowym "szkiełkiem" były bardziej świadome ogromu wszechświata ? Zapewne mieliście podobne przemyślenia, jestem ciekaw jak to jest waszym zdaniem , czy bogowie pogan (obojętnie z której ścieżki ) są uniwersalni czy też ziemscy ? Czy bogowie jakich znamy to tylko bogowie " pagórka" ? W tym wypadku ziemi ? To trudne pytanie więc może być zaczątkiem ciekawej dyskusji.

Havamal

Tytuł: Re: Bogowie - ziemscy czy uniwersalni ?
PostNapisane: niedziela, 11 października 2009, 23:11 
To pytanie musi wisieć w powietrzu, bo właśnie ostatnio się nim zajmuję w kontekście wiccańskim. Bardzo interesujący temat.

Uważam, że niektórzy bogowie podążają za ludźmi, gdziekolwiek by ci się nie udali. Zdaje się, że tak było z bogami Wikingów. Inni znów są lokalni i nie da się ich przenieść - tak było z celtyckimi bóstwami konkretnych rzek czy źródeł.

Myślę, że gdzie jest człowiek, tam powstają bogowie na granicy niepojmowalnych sił i ludzkiego poznania. Na innych planetach bogowie natury będą inni, na Marsie będzie Mars, a na Jowiszu Jowisz. Te planety mają już swoje osobowości. Być może pojawią z przybyciem ludzi pojawią się nowe bóstwa, a stare - jak bóstwa planetarne - nabiorą nowych cech i skojarzeń.

PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 00:27 
Arcyrozmowny

Faktycznie ciekawe pytanie:)
Ennena odpowiedziała tak z jednej strony - jeśli pojmuje się bogów jako pewne osobowości, pewne istoty - i z tym się całkowicie zgodzę.
Jednak tak jak pisałam w poprzednim wątku o czczeniu bogów - przez bogów mogą przejawiać się pewne siły, moce, które niekoniecznie mają coś wspólnego z tą planetą - mogą być o wiele bardziej uniwersalne - wtedy konkretne bóstwo jest bramą dla tych sił.
Jeśli ktoś praktykował magię enochiańską - mamy w niej do czynienia z istotami, które możnaby nazwać bogami, a na pewno nie mają nic wspólnego z ziemią. Niektórzy twierdzą, że podobniej jest z Necronomiconem i jego bogami (tego nie wiem, bo nie zajmowałam się tym).

PostNapisane: czwartek, 15 października 2009, 00:25 
Arcyrozmowny

Nuit napisał(a):
przez bogów mogą przejawiać się pewne siły, moce, które niekoniecznie mają coś wspólnego z tą planetą - mogą być o wiele bardziej uniwersalne - wtedy konkretne bóstwo jest bramą dla tych sił.

podążając za ą myślą. Osobiście postrzegam bogów podobnie. Jako personifikację pewnych sił i mocy. Co z tego że nauka potrafi wyróżnić z dokładnością co do protonu i neutronu właściwości materii, skoro na dobrą sprawę odpowiedź a pytanie jakie siły nią żądzą nadal pozostaje pojąć jej ( nauki ) poznaniem.
Nie znaczy to że siły te - bogowie - pozostają poza naszym pojęciem. Bogactwo mitologii , tradycji i kultów pokazuje iż ludzie od wieków poznawali bogów innymi sposobami, nie używając pięciu zmysłów. Założę się że doświadczenia niejednego użytkownika tego forum pozawalają mu stwierdzić iż faktycznie takie poznanie ( kontakt) ma miejsce.
Ludzkość od tysięcy lat poznawała świat tworząc rozmaite kulty, nazywając siły różnymi imionami i często różnie interpretując ich intencje. Oczywiście było to uwarunkowane przez różne położenie geograficzne, warunki naturalne i bytowe.
I tu zaczynają się schody. Czy podczas dziesiątków tysięcy lat kształtowania się wyznań jakie rekonstruujemy dziś, nie zakradło się do nich wiele bóstw pochodzących jedynie z wyobraźni ? Czytając o bogu strumienia czy pagórka zastanawiam się jak można porównywać go z bogiem reprezentującym gniew, ogień , miłość czy śmierć? Czy istota która została nazwana prze daną mitologię bóstwem faktycznie zasługuje na to miano ?
Z tego co napisałem wynika jasno że nie wierzę w to że ludy przemieszczając się zabierały swoich bogów ze sobą, czy będą to czarni , których siłą przeniesiono na nowy ląd, czy też wikingowie , którzy w poszukiwaniu sławy i bogactwa wyruszali w dalekie podróże. Tak postrzegani bogowie są moim zdaniem za bardzo ziemscy i płytcy. Owszem wyznawcy przenosili ze sobą nazwy sił , które przez wieki poznali lub ukuli.

Wracając do wątku. Wiecie jak ja postrzegam bogów - jako uniwersalne siły , spersonifikowane przez ludzi, co ma ułatwić kontakt z nimi - gdyż jest to poza zmysłowo możliwe, podobnie jak i poznanie ich natury( oczywiście poznanie natury niektórych sił np ognia jest też możliwe przy użyciu zmysłów, o czym pewnie niejednokrotnie mieliśmy się okazję przekonać) Zastanawia mnie jednak jak np. postrezgają bogów druidzi, inni asatryjczycy, wiccanie, i inni poganie obojętnie jakiej ścieżki.

Havamal

PostNapisane: czwartek, 15 października 2009, 00:57 
Ja podonie jak ty Fenrir uwazam moich bogow za sily uniwersalne ale za razem takze ziemskie. Nie robie wielkiego podzialu na tutaj czyli Ziemie i tam czyli wszechswiat. Ziemia jest czescia wszechswiata i uwazam ze te same sily dzalaja tutaj i gdzie indziej. Tyle ze moga one dzialac moze troche inaczej czasami a juz na pewno moga sie nam objawiac w naszych wizjach na rozne sposoby. Bogowie sa bardzo ziemscy bo my nadajemy im taka forme. No i pisalam juz kilkakrotnie ze te same sily moga sie objawiac na rozne sposoby, a niektore aspekty beda bardziej ziemskie niz inne. Czy bogini ksiezycowa bedzie boginia wszystkich ksezycow czy duchem tylko naszego? Czy matka ziemia jest tylko duchem naszej ziemi?

PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 20:23 
A ja powtórzę swoją ulubioną kwestię: "Tarnscendentni Bogowie nade mną, immanentni we mnie". Raczej są siłami uniwersalnymi (w mojej subiektywnej opinii).

PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 11:40 
Zwykły Uoś

Ziemscy i osobowi. Nie mieszałbym sił i bogów. Bogowie mogą być z jakimiś siłami/żywiołami powiązani, ale sa odrębnymi duchami.

Obrazek

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 01:24 
Arcyrozmowny

To się nazywają rzeczowe odpowiedzi :D

Havamal

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 12:55 
Pytanie o naturę bogów... *szuka z szufladki formularza ze standardową odpowiedzią nr 3*

Przede wszystkim żyjemy na ziemi, a nie na jakiejś odległej planecie z czterema księżycami. Stąd, dla mnie, niezależnie od wszechświata, bogowie są ziemscy i konkretni, tak jak Hakken napisał - mogą być powiązani z siłami, ale niekoniecznie są ich uosobieniem.

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 13:27 
Sily czy duchy - ciagle moga byc uniwersalne, i ziemskie za razem, dla mnie jedno nie wyklucza drugiego. No i sa jak najbardziej konkretni.

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 13:37 
Chimaira napisał(a):
Pytanie o naturę bogów... *szuka z szufladki formularza ze standardową odpowiedzią nr 3*

Przede wszystkim żyjemy na ziemi, a nie na jakiejś odległej planecie z czterema księżycami. Stąd, dla mnie, niezależnie od wszechświata, bogowie są ziemscy i konkretni, tak jak Hakken napisał - mogą być powiązani z siłami, ale niekoniecznie są ich uosobieniem.

A co powiesz na astrologię, na magię planet? W końcu jakieś kosmiczne siły na nas oddziałują.

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 13:47 
Zwykły Uoś

Świętosław napisał(a):
A co powiesz na astrologię, na magię planet? W końcu jakieś kosmiczne siły na nas oddziałują.

Tak, ale co to ma wspólnego z bogami? Przecież Chimek napisał, ze podobnie jak ja nie utożsamia bogów z siłami :) Oddziałuje na nas wiele sił różnego pochodzenia, ale nie zawsze mają one cokolwiek wspólnego z bogami ;)

Obrazek

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 14:01 
Hakken napisał(a):
Świętosław napisał(a):

Tak, ale co to ma wspólnego z bogami? Przecież Chimek napisał, ze podobnie jak ja nie utożsamia bogów z siłami :) Oddziałuje na nas wiele sił różnego pochodzenia, ale nie zawsze mają one cokolwiek wspólnego z bogami ;)

Oj przepraszam, ja tam raczej Bogom przypisuję pewne siły - niezgodność naszych poglądów.

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 14:32 
Agni, ja bogów odbieram bardzo konkretnie. Nie nazwałbym tego antropomorfizowaniem, bo dla mnie bogowie są jak duchy, tylko po prostu kurewsko potężne. Choć oczywiście to też zależy jacy bogowie. Hmm... Ostatnie wydarzenie z mojego życia pokazało mi, że, powiedzmy, pewien skonkretyzowany bóg, gdyby przypuszczalnie chciał, zgniótłby jak wszę mój płot duchów, mnie oraz najbliższe otoczenie. Na szczęście bogowie to inny poziom rozsądku niźli ludzie i najwyraźniej się nudzą, oferując nam pewne umowy. :)

Dlatego mnie właśnie interesuje moje najbliższe otoczenie, a nie to co się dzieje na Tau Ceti V (kto wyczai odnośnik? :P).

Kompletnie natomiast nie zgodzę się z tym, że duchy są uniwersalne. Duch Silnicy (rzeczka płynąca przez Kielce) nie jest uniwersalny. Jest związany z konkretnym miejscem. Tak samo duch x, y, oraz z, są związane z konkretnymi rzeczami. To siły może są uniwersalne. A może nie. Nie interesuje mnie to, bo nie interesuję się nieco, przyznam - dla mnie, absurdalnymi sprawami, w stylu sił kosmicznych, wpływu planet na moje urodzenie i tym podobnych bajerów. Tym samym odpowiedziałem też na pytanie Świętosława.

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 14:47 
Chimaira napisał(a):
Kompletnie natomiast nie zgodzę się z tym, że duchy są uniwersalne. Duch Silnicy (rzeczka płynąca przez Kielce) nie jest uniwersalny. Jest związany z konkretnym miejscem. Tak samo duch x, y, oraz z, są związane z konkretnymi rzeczami. To siły może są uniwersalne. A może nie. Nie interesuje mnie to, bo nie interesuję się nieco, przyznam - dla mnie, absurdalnymi sprawami, w stylu sił kosmicznych, wpływu planet na moje urodzenie i tym podobnych bajerów. Tym samym odpowiedziałem też na pytanie Świętosława.

Nie zrozumielismy sie. Ja pisalam o bogach jako uniwerslanych duchach a nie kazdym duchu jaki istnieje. Duchy poszczegolnych rzek, gor czy drzew nie sa dla mnie bogami i wogole o nich sie nie wypowiadalam w moim poscie. Jesli o nie idzie to sie zgodze z toba.

Ja kiedys tez sceptycznie podchodzilam do astorlogii i wplywu sil kosmicznych na nas - ale zycie pokazalo mi jak wazne sa te wplywy i ile maja do powiedzenia.

Ostatnio edytowano środa, 21 października 2009, 15:07 przez agni, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 15:00 
Chimaira napisał(a):
Agni, ja bogów odbieram bardzo konkretnie. Nie nazwałbym tego antropomorfizowaniem, bo dla mnie bogowie są jak duchy, tylko po prostu kurewsko potężne. Choć oczywiście to też zależy jacy bogowie. Hmm... Ostatnie wydarzenie z mojego życia pokazało mi, że, powiedzmy, pewien skonkretyzowany bóg, gdyby przypuszczalnie chciał, zgniótłby jak wszę mój płot duchów, mnie oraz najbliższe otoczenie. Na szczęście bogowie to inny poziom rozsądku niźli ludzie i najwyraźniej się nudzą, oferując nam pewne umowy. :)

Dlatego mnie właśnie interesuje moje najbliższe otoczenie, a nie to co się dzieje na Tau Ceti V (kto wyczai odnośnik? :P).

Czy duch Silnicy jest innym duchem niż duchy innych rzek? Nie zgodzę się, wszystko to jedna siła, tylko różne formy przybiera w zależności od występowania. Podobnie jest z burzą czy innymi zjawiskami. Słowianie nazywali boga burzy Perunem, Germanie Donarem, a wszystko odnosiło się do jednego wspólnego zjawiska. Trudno, żeby na duchy rzek patrzeć inaczej.

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 15:07 
Manaderator

Cytuj:
Słowianie nazywali boga burzy Perunem, Germanie Donarem, a wszystko odnosiło się do jednego wspólnego zjawiska. Trudno, żeby na duchy rzek patrzeć inaczej.

Spóbuj powiedzieć Perunowi że jest tym samym co Zeus to się przekonasz jak to wygląda. z duchami rzek jest podobnie, jakbym mówił do Odry że jest tym samym co Kaczawa czy Słupia to bym dziurawe garnki łapął i stare buty a nie ryby w tej rzece.

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 15:22 
Zwykły Uoś

Świętosław napisał(a):
Czy duch Silnicy jest innym duchem niż duchy innych rzek? Nie zgodzę się, wszystko to jedna siła, tylko różne formy przybiera w zależności od występowania. Podobnie jest z burzą czy innymi zjawiskami. Słowianie nazywali boga burzy Perunem, Germanie Donarem, a wszystko odnosiło się do jednego wspólnego zjawiska. Trudno, żeby na duchy rzek patrzeć inaczej.

Poczekaj, poczekaj... Czyli zgodnie z tą logiką to między Tobą a dajmy na to prezydentem Kaczyńskim nie ma żadnej różnicy, bo jesteście jedną siłą, która przybrała różne formy. Ba co więcej, nie ma różnicy między Tobą, prezydentem Kaczyńskim, mną, Wisłą i dowolnym z bogów (tu już wolę nie z imienia ;) ), wszak wszyscy jesteśmy jedną siłą. Co więcej i tak składamy się głównie z nicości, więc po co się czymkolwiek przejmować a już zwłaszcza takimi drobiazgami jak imiona czy własność...

Obrazek

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 15:50 
Świętosław napisał(a):
Czy duch Silnicy jest innym duchem niż duchy innych rzek?

Jasne że tak.

Asus napisał(a):
Spóbuj powiedzieć Perunowi że jest tym samym co Zeus to się przekonasz jak to wygląda.

NIE RADZĘ. :D

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 15:53 
Wiesz no, taki przykład podobny przyszedł mi na myśl. Jest Europejczyk, Azjata i Afrykanin - wszyscy są teoretycznie ludźmi, i co najważnijesze - mają duszę. Różnice pomiędzy nimi są ogromne i to widać w każdej dziedzinie.

Wiem, że istnieją różnice pomiędzy rzekami - Huang-Ho i Drwęcą - ale obie są tym samym zjawiskiem, po prostu rzekami. Jesli chodzi o zamieszkałe w nich duchy - powinny być one analogicznym przykładem do ludzkich dusz. Czyli choć przybrały inne ziemskie formy, w rzeczywistości są tym samym.

A zarówno Perun jak i Zeus - są bogami ... więc tym samym jakby nie spojrzeć. :D

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 16:11 
Zwykły Uoś

Świętosław napisał(a):
Wiesz no, taki przykład podobny przyszedł mi na myśl. Jest Europejczyk, Azjata i Afrykanin - wszyscy są teoretycznie ludźmi, i co najważnijesze - mają duszę. Różnice pomiędzy nimi są ogromne i to widać w każdej dziedzinie.

Wiem, że istnieją różnice pomiędzy rzekami - Huang-Ho i Drwęcą - ale obie są tym samym zjawiskiem, po prostu rzekami. Jesli chodzi o zamieszkałe w nich duchy - powinny być one analogicznym przykładem do ludzkich dusz. Czyli choć przybrały inne ziemskie formy, w rzeczywistości są tym samym.

Czekaj, czekaj, bo wciąż nie widzę żadnej różnicy...
Jeszcze raz: są ludzie Azjaci, Afrykanie i Europejczycy. Każdy z nich ma duszę i widać między nimi ogromne różnice.
Są też rzeki, każda z nich ma ducha, fizycznie są zupełnie od siebie różne a mimo tego wszystkie są takie same? Widzę tu wręcz rażącą niekonsekwencję. Albo mówimy, że ludzie są tym samym niezależnie od jakichkolwiek różnic albo rzeki są od siebie tak różne jak ludzie. A więc jak z tym w końcu jest? Ja i Ty jesteśmy tym samym czy nie?

Obrazek

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 16:34 
No mnie tutaj proszę z prezydentem nie utożsamiać! :wink:

Rzeki mają swoje duchy. Tak jak ludzie mają swoje duchy.
Jeden człowiek jest większy od drugiego, inaczej zbudowany fizycznie - ale dusza jest taka sama, tylko na pewien czas przybiera określoną formę (człowieka większego czy mniejszego).

Podobnie jest z rzekami, ich duchy są takie same, tylko różnie personifikowane - tutaj jako rusałki, tutaj jako undyny, tutaj jeszcze inaczej. W rzeczywistości widzę w nich te same byty, tylko różnie skonstruowane w kontekście kulturowym.

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 16:38 
Not by a long shot. Kompletnie się w tej materii nie zgodzimy.

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 16:42 
Zwykły Uoś

Świętosław napisał(a):
Podobnie jest z rzekami, ich duchy są takie same, tylko różnie personifikowane - tutaj jako rusałki, tutaj jako undyny, tutaj jeszcze inaczej. W rzeczywistości widzę w nich te same byty, tylko różnie skonstruowane w kontekście kulturowym.

Czyli jednak jesteś tym samym bytem co prezydent Kaczyński, tylko nieco inaczej spersonifikowanym. Zatem tak naprawdę nie ma sensu żebyśmy rozmawiali, ponieważ jako ludzie jesteśmy tym samym, więc to tak jak gadać do swojego odbicia w lustrze. Można, tylko po co?

Tylko co przychodzi z takiego myślenia? Moim zdaniem kompletnie nic, bo w praktyce i tak inaczej rozmawiasz z rusałką a inaczej z undyny. Tak więc teorie na temat jedności wszystkich rzeczy odkładam do szufladki z napisem "bezproduktywna gdybologia" ;)

Obrazek

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 16:44 
Manaderator

Nawet za milion lat... Undyny i rusąłki to zupełnie rozne duchy, z resztą, widział ktoś rusałkę w Grecji? Albo leszego w Oklahomie? Nie ma tkaiej opcji, po prostu moje doświadczneie mówi mi coś zupełnie odwrotnego niz mówisz, Świętosławie.

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 16:48 
Chyba te spory co do natury bogow jednak juz na zawsze pozostana z nami. :P

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 16:57 
Asus napisał(a):
Nawet za milion lat... Undyny i rusąłki to zupełnie rozne duchy, z resztą, widział ktoś rusałkę w Grecji? Albo leszego w Oklahomie? Nie ma tkaiej opcji, po prostu moje doświadczneie mówi mi coś zupełnie odwrotnego niz mówisz, Świętosławie.

No nie! A dopiero co oberwałem za słowiańskie podejście do swojego systemu ... Za to, że wolę wszystko nazywać rodzimymi imionami i żyć zgodnie z kulturą swojego kraju ...

Co zaś do nas samych - no rozmowa typu czy szklanka z woda jest tym samym co szklanką z olejem słonecznikowym, też nie rozwiążą wielu kwestii. Z jednej strony to samo (płynna forma, ciecz), z drugiej co innego (inny skład chemiczny i działanie).

Ostatnio edytowano środa, 21 października 2009, 16:59 przez Swietoslaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 16:58 
Zwykły Uoś

Świętosław napisał(a):
No nie! A dopiero co oberwałem za słowiańskie podejście do swojego systemu ... Za to, że wolę wszystko nazywać rodzimymi imionami i żyć zgodnie z kulturą swojego kraju ...

Nie, zupełnie nie za to oberwałeś.

Obrazek

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 17:00 
Hakken napisał(a):
Świętosław napisał(a):

Nie, zupełnie nie za to oberwałeś.
Chodziło mi o inny wątek na forum. :wink:

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 17:03 
Zwykły Uoś

Wiem o co Ci chodziło.

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]