Wielkie dzieki za te linki Ulf, obejzalam z duzym zainteresowaniem choc oczywsicie na pytania moje one nie odpowiedzialy ale dopelnily historie opisana przez Vikinga. zasanawia mnie bardzo fakt ze drzewa zostaly stworzone zanim stworzone zosatlo dzin i noc. Z linkow wydalo mi sie tez ze Ginnungagap byl na poczatku i w nim oraz poza nim nic nie istnialo. Dopiero w pewnym momencie powstalo cos i wtedy w tym Ginnungagap powstaly swiaty ognia i lodu. Viking napisal troche inaczej, ze na poczatku byly juz te dwa swiaty i Ginnungagap pomiedzy nimi. Ktora wersja jest bardziej trafna?
Viking napisał(a):
Wiesz Północ przed powstaniem naszego Midgardu jest pojęciem dość umownym gdyż zwykle odnosi się go do Ziemi którą znamy lub też do wszystkich światów stworzonych przez Bogów.
Wiem ze takie zwroty moga byc umowne dlatego pytam sie czy bierzecie te mity doslownie czy raczej sa one przypowiescia.
Viking napisał(a):
Co do Thursów to są one takimi samymi istotami jak Bogowie (w sensie ich istnienia) tyle że z innej grupy. Świadczy o tym to że niektórzy z nich dołączyli do grona Bogów np Loki olbrzym Ognia i nie są to jedynie alegorie.
Czyli rozumie ze wierzysz doslownie w to ze istnial kiedys olbrzym i krowa i z niej zrodzili sie bogowie i w to ze gdzies tam nadal zyja olbrzymy i te swiaty sa tak samo materialne jak nasz. Przylaczam sie do pytania Hakkena. Czy myslisz ze wszyscy asatryjczycy rozumieja ten mit tak doslownie jak ty.
Viking napisał(a):
Pytasz mnie też kiedy to miało miejsce...hm Edda tego nie opisuje ale myślę że właśnie przy tym jak powstał pierwszy człowiek ( nauka datuje pierwszych ludzi na 100-40 tys lat temu) więc pewnie wtedy się to stało. Nigdzie nie jest napisane ile czasu zajęła Bogom ich praca ani ile czasu od ukształtowania Midgardu był on pusty i niezamieszkały więc ciężko to określić.
Hakken juz przytoczyl liczby wiec nie bede powtarzac tylko mnie sie wydawalo ze ludzie wyszli z Afryki 50 tys lat temu a nie 100 tys. Piszesz ze Midgard byl pusty i niezamieszkaly kiedy mowa o powstaniu czlowieka. Czy to znaczy ze wierzysz ze czlowiek byl pierwsza stworzona istota. Jak sobie w takim razie radzisz z dokumentami potwierdzajacymi istnienie dinozaurow. Wiem ze to pytanie juz kiedys bylo ale nie zauwazylam odpowiedzi.
Viking napisał(a):
Osobiście nie zastanawiam się dokładnie nad takimi rzeczami bo jest to raczej marginalny problem w Asatru i jedynie z czystej ciekawości można się zastanawiać ile dokładnie lat temu to Bogowie nas stworzyli w przełożeniu na naszą miarę wieku a żeby się tego dokładnie dowiedzieć to by trzeba Jednookiego spytać bo to że znaleźliśmy kości z przed 10 tys lat nie oznacza że nie ma gdzieś starszych więc nauka niewiele może tutaj pomóc
Czy myslisz ze nie dobrze jest zastanawiac sie nad takimi rzeczami, ze ludzie nie powinni uzupelniac starej wiedzy nowa wiedza i ze mity moga sie rozwijac?
Mowisz ze nalezaloby zapytac jednookiego. Wroce wiec jescze do tego co pisales wczesniej a mianowicie ze to wlasnie Odyn stworzyl wszystkich ludzi. Czy wierzysz ze ludzie wyszli z Afryki? Wedlug roznych teorii ktore potwierdzone sa przez genetyke wszyscy ludzie na ziemi wywodza sie z jednego plemienia afrykanskiego. Przesledzic mozna nawet dokladnie w jaki sposob migrowali po swiecie. Jesli przyjac ze ta teoria odzwierciedla rzeczywistosc to nalezaloby uznac ze Odyn byl bogiem afrykanskim. Plemie buszmenow Kalahari jest najblizej genetycznie zwiazane z tym pierwszym plemieniem ktore wyszlo z Afryki, zachowalo on jeszcze ciagle jezyk klikowy ktorym ponoc poslugiwali sie ludzie 50 tys lat temu, i przyjmuje sie ze zachwali duzo z kultury i byc moze takze religii. A wierza w jednego boga najwyzszego ktory jest dobry i ktory stworzyl ludzi i co ciekawsze uwazaja ze ten bog moze sie przejawic w roznych pozniejsych kulturach i roznym ludziom pod roznymi imionami i w roznych postaciach. Maja tez jednego boga pomniejszego ktory jest zly i caly szereg bardzo silnych duchow ktore sa rodzina boga najwyzszego. Wierza wiec troche inaczej niz ty. Co myslisz o tym ze ci 'najstarsi' ludzie na swiece nie sa asatryjczykami.