Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 07:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bogowie - ziemscy czy uniwersalni ?
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 18:26 
Świętosław napisał(a):
Jeden człowiek jest większy od drugiego, inaczej zbudowany fizycznie - ale dusza jest taka sama, tylko na pewien czas przybiera określoną formę (człowieka większego czy mniejszego).

Dusza kazdego czlowieka jest taka sama? Ciekawe...
Na czym opierasz te pewnosc?
Bo wedlug mnie ( i nie tylko mnie) dusza kazdego czlowieka jest inna, bo sklada sie z wielu roznych skladnikow - i chyba nigdy sie nie zdazylo jeszcze zeby ich kombinacja zawsze dala ten sam wynik.

No ale chetnie poslucham Twojej teori na temat koncepcji "jednakowej" duszy

PostNapisane: środa, 21 października 2009, 20:00 
Ulf napisał(a):
Świętosław napisał(a):
Jeden człowiek jest większy od drugiego, inaczej zbudowany fizycznie - ale dusza jest taka sama, tylko na pewien czas przybiera określoną formę (człowieka większego czy mniejszego).

Bo wedlug mnie ( i nie tylko mnie) dusza kazdego czlowieka jest inna, bo sklada sie z wielu roznych skladnikow - i chyba nigdy sie nie zdazylo jeszcze zeby ich kombinacja zawsze dala ten sam wynik.

A z jakich składników składa się dusza? Powiesz coś więcej?

PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 13:23 
Tak sobie mysle o tym statusie ktory wedlug szamanow wywyzsza bogow nad inne duchy. Jak wiecie ja uwazam ze bogowe to duchy w zupelnie innej lidze od innych duchow ale nigdy tego nie nazywalam statusem. Teraz tak sobie mysle ze to wlanie ten uniwersalizm jest tym co dla mnie stanowi istote bogow, przyjmuje jednak ze calej tej istoty nie jestem w stanie poznac ani nawet sie domyslic wiec moja wizja tez jest nie pelna i przystosowana do mojej wiedzy i moich potrzeb. Wsrod duchow moga byc mniejsze i wieksze, slabsze i silniejsze ale to jednak wedlug mnie nie sa bogowie.

PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 14:19 
Oczywiście, na "drabinie bytów" - duchy, demony i inne istoty stoją zdecydowanie niżej od bogów, często w mitach pełniąc rolę ich sług.

Inną kwestię mogła stanowić ewolucja bogów i demonów, jaka miała miejsce na przestrzeni dziejów. Raz bogowie schodzili do rangi demonów, innym razem człowiek po śmierci był deifikowany.

PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 14:46 
Zwykły Uoś

agni napisał(a):
Teraz tak sobie mysle ze to wlanie ten uniwersalizm jest tym co dla mnie stanowi istote bogow, przyjmuje jednak ze calej tej istoty nie jestem w stanie poznac ani nawet sie domyslic wiec moja wizja tez jest nie pelna i przystosowana do mojej wiedzy i moich potrzeb. Wsrod duchow moga byc mniejsze i wieksze, slabsze i silniejsze ale to jednak wedlug mnie nie sa bogowie.

Uniwersalizm jest czymś co mnie odstręcza od wszelkich monoteizmów. W myśl zasady, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Dlatego też przemawiają do mnie politeizmy, bo one nie starają się wciskać bogów uniwersalnych, tylko jeden zajmuje się tym a drugi tamtym. Żaden nie jest wszechmocny, ba nawet nie są nieśmiertelni. To do mnie przemawia, bo bogowie są w moim rozumieniu istotami funkcjonującymi w tej samej rzeczywistości co i ja, nawet jeżeli o wiele ode mnie potężniejszymi. Bogowie uniwersalni są dla mnie nierealni, wydumani i po prostu nie potrafię w nich uwierzyć. Dla mnie ajk bóg mówi, że jest uniwersalny to po prostu stara się wywyższyć nad innych, ot takie tam przechwałki. Bywa to oczywiście niebezpieczne, vide np. JHWH.
Tak więc Agni na tym polu raczej nigdy się nie dogadamy. Ty uważasz, ze bogowie politeistyczni to tylko duchy i demony a ja nie wierzę w istnienie istot uniwersalnych.

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 15:02 
Wiem ze sie nie dogadamy. Osobiscie zgadzam sie nie zgadzac pod tym wzgledem. :) Dla mnie uniwersalizm jest naturalny i uwazam ze tak jak jest wiele uniwersalnych sil i archetypow (choc moga sie zdazyc archetypy i sily o ktorych jeszcze nie wiemy) tak i moze byc wielu uniwersalnych bogow. Uniwersalizm nie kojarzy mi sie z moneteizmem a twoj opis bogow wedlug mnie pasuej do duchow a nie bogow. Byc moze pod tymi samymi nazwami ukrywaja sie jednak zupelnie rozne byty albo te same byty ktore obieramy zupelnie inaczej.

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 03:11 
Arcyrozmowny

Myślę, że w odróżnieniu od ludzi przeszłości mamy dostęp do wielkich zasobów informacji, wiedzy, również religijnej. To powoduje dostrzeganie podobieństw. Nie muszą dotyczyć wszystkiego ale przecież już nie jest tak jak kiedyś, że istniał tylko świat wokół plemienia a innego po prostu nie było. Lub jeśli nawet jakoś oddziaływał to był z definicji obcy. Z gigantycznego dostępnego współczesnym zasobu informacji możemy wyłowić wszelkie istniejące podobieństwa co buduje uniwersalizm. Myślę, że rozróżnienie pomiędzy nim a indywidualizmem czy partykularyzmem leży w proporcjach pomiędzy wspólnym a odrębnym i w wadze przykładanej do podobieństw i różnic.

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 14:54 
Zwykły Uoś

A moim zdaniem Poświście, problem nie leży i nie leży zarazem w ludzkim postrzeganiu świata. Nie leży ponieważ bogowie nie są zależni od ludzi i ich postrzegania (i vice versa) a zależy bo ludzie ich postrzegają przez pryzmat swojej, dość ubogiej jak wiemy, percepcji. Jako, że ludzie są podobni do siebie tak biologicznie jak i kulturowo to niespecjalnie dziwi, ze np. większość bogów słońca jest w ten czy inny sposób do siebie podobnych. Ale z drugiej strony mówimy tu o pewnych "maskach" za którymi "kryją się" bardzo konkretne byty (piszę w cudzysłowie, gdyż tymi maskami jest właśnie ludzkie postrzeganie).

Obrazek

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 15:05 
Hakken napisał(a):
Jako, że ludzie są podobni do siebie tak biologicznie jak i kulturowo to niespecjalnie dziwi, ze np. większość bogów słońca jest w ten czy inny sposób do siebie podobnych.

Nie daj boze zeby ci wszyscy bogowie slonca mieliby sie o slonce poklocic. Mam nadzieje ze nagle sie nie okaze ze jedno slonce na tylu bogow to za stanowczo za malo i ze wszyscy ci bogowie wspolpracuja lepiej niz ich wyznawcy. Az strach pomyslec co by sie moglo stac jakby przestali sie dogadywac. :( :wink:

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 15:22 
Zwykły Uoś

agni napisał(a):
Nie daj boze zeby ci wszyscy bogowie slonca mieliby sie o slonce poklocic.

Słońce jest duże, wielu bogów pomieści i wiele kłótni i wojen o siebie zniesie a na końcu i tak wszystkich pochłonie ;)
Jednak należy pamiętać, ze bogowie słońca czy boginie księżyca (lub odwrotnie bo i tak bywa) to nie to samo co słońce, ta jasna kula na niebie.

Obrazek

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 15:30 
Arcyrozmowny

Hakken napisał(a):
bogowie nie są zależni od ludzi i ich postrzegania (i vice versa) a zależy bo ludzie ich postrzegają przez pryzmat swojej, dość ubogiej jak wiemy, percepcji
Lepiej wyraziłeś to o co mi chodziło. Właśnie o tę ubogą percepcję.
Zwiększenie jej, nawet jeśli mizerne, odkrywa światy, pozwala je porównać i dostrzec podobieństwa. Odrębności są oczywiste - wynikają z faktu inności. Przy tym podobny nie oznacza odwzorowanego, choć i tak może się zdarzyć.

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 15:46 
Hakken napisał(a):
Słońce jest duże, wielu bogów pomieści i wiele kłótni i wojen o siebie zniesie a na końcu i tak wszystkich pochłonie ;)

Ra wzial sobie jeden kawalek, Lugh inny, a belenos jeszcze inny. No wlansie mowialm - mam nadzieje ze sie dobrze dogaduja. :wink:

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 16:58 
agni napisał(a):

To tylko taki lapsus, czy masz na mysli jakiegos konkretnego boga? :P...ekhm

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 17:24 
Ulf napisał(a):
agni napisał(a):

To tylko taki lapsus, czy masz na mysli jakiegos konkretnego boga? :P...ekhm

No co ty, jak wszystkich to wszystkich :) kazdy moze sobie swojego tutaj podstawic.

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 23:25 
Arcyrozmowny

W takim razie co nie z bogami słońca ale bogami, którzy są słońcem?

Can you hear them call, can you hear them sing?" Damh, the Bard

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 23:27 
Poszukiwacz napisał(a):

Sorki czy to do Hakkena czy do mnie?

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 23:29 
Arcyrozmowny

Raczej do Hakkena. On zaryzykował teorię o podziale słońca między bogów

Can you hear them call, can you hear them sing?" Damh, the Bard

PostNapisane: środa, 28 października 2009, 23:34 
Tak myslalam ale twoje odpowiedz pojawila sie bezposrednio pod moja i bez cytatu z Hakkene wiec wolalam sie upewnic. :)

PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 15:25 
Zwykły Uoś

Poszukiwacz napisał(a):

Mniej więcej to samo co z królem słońce.

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 17:16 
Świętosław napisał(a):
Ulf napisał(a):
Świętosław napisał(a):

A z jakich składników składa się dusza? Powiesz coś więcej?

Bardzo chetnie, ale obawiam sie ze krotko sie nie da ;)

Zacznijmy moze od tego ze cialo materialne nazywane jest LYKE.
Cialo pojawia sie w momencie zaplodnienia i w tym samym momencie pojawia sie jego niematerialna forma HAMR i wzrasta razem z zarodkiem w macicy. W normalnych warunkach posiada taki sam ksztalt jak LYKE i chroni je przed uszkodzeniami w czasie zycia plodowego.
Oddzielenie sie tych dwu skladnikow moze spowodowac nieprawidlowosci w rozwoju plodu a nawet poronienie. Harmonijne zespolenie HAMR i LYKE wyraza sie w shinehue ? pieknie bijacym z postaci i bedacym darem Lothura. Dlatego kobiety bedace w ciazy wygladaja tak promiennie, emanuje z nich shinehue dziecka i ich wlasne. Po narodzinach, HAMR jest tym co utrzymuje LYKE we wlasciwej mu formie.
W sagach sa wspominani bohaterowie ktorzy mogli sila woli ksztaltowac swoje HAMR a co za tym idzie zmieniac swa zewnetrzna postac, lub odzielac je od swojej cielesnej postaci i ukazywac sie gdzie indziej. Byli oni zwani hamrammr ? ci o poteznej HAMR
[ brzmi jakby znajomo, przyjaciele szamani, nieprawdaz? ;) ]
Tym co nazywamy po polsku dusza lub zasada i istota zycia ( anima) jest FEORH zawierajaca w sobie wszystkie pozacielesne elementy czlowieka poza FYLGJA ( duchem opiekunczym). W niej zawieraja sie takie elementy jak pamiec, emocje, rozum itd. Czyli to co wspolczesni psychologowie nazywaja jaznia. FEORH nie podlega smierci i moze wedrowac do innych swiatow nawet bedac w zywym LYKE. Bez obecnosci tego ostatniego FEORH nie moze przebywac w naszym swiecie, a jednoczesnie nasze cialo bez FEORH nie moze egzystowac.
Z FEORH scisle zwiazany jest OEND - ?oddech zycia?, bedacy darem Odyna, we wspolczesnej terminologii nazywany swiadomoscia. OEND laczy ze soba swiat materialny i duchowy tak jak pepowina laczy LYKE dziecka z matka i pojawia sie w momencie gdy noworodek zaczyna samodzielnie oddychac. ?Oddech zycia? ozywia i pobudza wszystkie skladniki duchowo-cielesne nowego czlowieka i stanowi o ojego indywidualnosci. Jednoczesnie jest jednym z tych skladnikow duchowych ktory moze odrodzic sie po smierci ciala fizycznego ( LYKE) Ta czescia duszy ktora laczy LYKE z FEORH jest BLOED. Utrzymuje on dusze w ciele nie pozwalajac jej przeniesc sie na stale gdzie indziej np.do Folkwangu, Nilfheimu czy Walhalli. Jednakze ta wiazaca sila musi byc ciagle odnawiana przez dostarczanie pozywienia, wody i powietrza. W momencie smierci LYKE, BLOED rozpuszcza sie i uwalnia na zawsze FEORH ze swych wiezow. Gdy zanikanie BLOED przebiegnie nieprawidlowo, tzn, dusza (FEORH) odzieli sie juz od ciala w ktorym pozostana jeszcze wiazaca ja sila ? zmarly zamienia sie w draugr- zywego trupa, czyli popularnego zombie.
Nastepnym skladnikem duszy oprocz OEND i sily laczacej ja z cialem BLOED jest ALDR - bieg zycia czyli inaczej jego jakosc i dlugosc. Pojawia sie on po urodzeniu dziecka ale przed nadaniem mu imienia . Jest on zalezny od Norn ? to one ustalaja jego ogolny przebieg. Ogolny dlatego, ze nasze czyny moga go modyfikowac, ale nie moga go calkowicie zmienic. ALDR jest zwiazany z honorem, gdyz czyny niehonorowe oslabiaja go, inne z kolei wzmacniaja. Ten element duszy mozna rowniez stracic za zycia lub po smierci. Np.zabicie przeciwnika w uczciwej walce powoduje przejscie ALDR do duszy zwyciezcy i wzrost jego wlasnego ALDR. Mysle ze teraz jest jasne dlaczego honor odgrywa szczegolna role w zyciu Asatrajczykow.
Z ALDR a przez to i z honorem, zwiazana jest rowniez MEGGIN ? moc zyciowa. Jest ona ?moca napedowa? zycia jako takiego, potezna energia znana w etnografii jako mana. Przenika ona nie tylko wszystkich ludzi ale i caly swiat ? i laczy sie bardzo scisle z WYRD siecia losu i indywidualnym przeznaczeniem..
MEGGIN jest przenoszona przez FYLGJE ( ducha opiekunczego) i KYSFYLGJE ( ducha opiekunczego rodu) z poprzednich wcielen ? dlatego kazdy czlowiek juz od urodzenia rozni sie iloscia i jakoscia posiadanej MEGGIN. Moc zyciowa ulega wahaniom, mozna ja tracic lub zwiekszac w zaleznosci od wybranego stylu zycia, czyli czynow i postepowania ? ale oczywiscie dopiero w pozniejszym okresie, gdy pojawia sie HUGR i WILLA ( usposobienie i wola) i sa one na tyle rozwiniete by mozna bylo samemu decydowac o swoim postepowaniu.
Noworodek nie posiada wlasnej MEGGIN, oprocz szczatkowej rodzicielskiej sluzacej wczesniej ochronie zarodka? pojawia sie ona dopiero w momencie nadania dziecku imienia.. I wlasnie wtedy FYLGJA dolacza do ALDR i pojawia sie MEGGIN z poprzednich wcielen oraz MEGGIN rodu.
HUGR ( usposobienie i intuicja) jest zrodlem aktywnego przenoszenia innych informacji ?duchowych? do swiadomosci OEND, odpowiedzialnym za nasze intencje i intelekt.
Ten skladnik duszy rozwija sie bardzo powoli by osiagnac swa pelnie w wieku dojrzalym, jesli nie nastapi przerwanie jego ciaglosci lub ciezka choroba, powodujace pozniejsza ?ociezalosc umyslowa?. Silnie zwiazana z HUGR jest WILLA (wola). Umozliwia ona realizacje intencji plynacych z HUGR oraz natchnienia wywodzacego sie z ODHR (stanu transowego). Juz noworodek posiada w pelni wyksztalcona WILLA , lecz dopiero w ciagu pozniejszego zycia uczy sie ukierunkowywac ja przy pomocy HUGR i napedzac moca zyciowa (MEGGIN) oraz swym duchem MODHR. MODHR jest definiowany jako odwaga zyciowa, serce (do czegos), duch ( spiritus) ? zawiera on wszelkie emocje i motywacje pozarozumowe prowadzace do dzialania. Jest zrodlem smialosci i honoru AERE. MODHR pojawia się już po narodzinach, nawet przed nadaniem imienia.
Element ten silnie wiaze się z LYKE , a liczne jego składniki są wrodzone i zaleza od systemu hormonalnego. Natomiast w miarę dorastania i rozwijania siły charakteru, dyscypliny i woli, uzyskuje się możliwość znacznego oddzielenia MODHR od LYKE i wzmacniania tego pierwszego nawet wtedy, gdy ciało jest słabe lub chore. Niemniej u ludzi młodych i niedojrzałych pod wzgledem duchowym, sila MODHR zależy zawsze od zdrowia LYKE..
Trzecim boskim darem poza SHINEHUE ( piekno postaci) OEND ( swiadomosc) jest ODHR - ( trans, natchnienie, ekstaza). ODHR pojawia sie we wspanialej grze aktora, natchnieniu poety, sile strongmana, szale bojowym berserka. Niekontrolowany może doprowadzić do szaleństwa, zaś kierowany przez inne skladniki duchowe pozwala osiągać takie cele, które wydają się nieosiągalne. Przede wszystkim istotne jest poddanie ODHR działaniu WILLA oraz HUGR - tylko na tej drodze możliwe jest opanowanie go ( choc nie zawsze calkowite)
Mozliwosc spogladania przez dzieci w ?inne swiaty?, ich wyobraznia tworcza i ciekawosc jest emanacja posiadanego przez nie ?czystego ? tzn nieskazonego racjonalnym mysleniem, potencjalnie bardzo silnego ODHR. W procesie dorastania i wychowania oraz racjonalizacji myslenia ODHR zanika i tylko u bardzo niewielu doroslych pozostaje jeszcze jakas jego czesc, ktora ewentualnie mozna nauczyc sie w sobie rozbudzac.
[hmmm...znowu cos znajomego, szamani? ]
Koncepcja boskiego szaleństwa wymaga założenia, że istnieje normalny stan, poza który można czasowo wyjść, co wiąże się ze znacznie zwiększonymi możliwościami tworzenia i wyrażania myśli i przezywania. Trudno powiedzieć,czy noworodki i niemowlęta znajdują się w takim właśnie ponadnormalnym stanie, choć z pewnością zachowują się one zupelnie inaczej, niż dorośli :P

Na zakonczenie tego skrotowego opisu nordyckiej koncepcji duchowosci czlowieka, w ktorym pominalem dla przejrzystosci przekazu wiele rzeczy, moze jeszcze kilka slow o FYLGJA ( duchu opiekunczym) ? bo laczy sie nierozerwalnie z tematem duszy.

FYLGJA jest niezależną istotą, która zapisuje wszystkie czyny człowieka w jego indywidualnym Wyrd i pozostaje wraz z nim aż do jego śmierci lub do chwili, gdy stanie się on zbyt niegodziwy. Dziedziczy się ją w cyklu reinkarnacji, o czym juz pisalem wczesniej. Własną FYLGJE można wysylać w zaświaty, natomiast nie można jej ujrzeć. Dopiero przed śmiercią duch ten ukazuje się w postaci osoby o przeciwnej płci lub odpowiedniego zwierzęcia (sic!) a następnie przeprowadza te elementy kompleksu duchowego, które podlegają reinkarnacji, do ich tymczasowego miejsca pobytu w Studni Przeznaczenia. Istot takiego rodzaju jak FYLGJA nie można kontrolować i chociaż są one elementami duszy, to posiadają własną świadomość oraz osobowość i stanowią pomost pomiędzy człowiekiem a tym bóstwem, z którym ochraniany przez nia człowiek czuje sie najbardziej związany.

Podsumowujac wiec powyzsze ? to wedlug asatryjskiej ?duszologi? i wierzen nordyckich, ludzka dusza jest wielopoziomowa i sklada sie z wielu powiazanych ze soba elementow.
W jej sklad wchodza miedzy innymi :
FEORH - dusza (anima), jazn
OEND - swiadomosc
BLOED - sila wiazaca
ALDR - bieg zycia
MEGGIN - moc zyciowa
HUGR - intuicja
WILLA - wola
MODHR - duch(spiritus), smialosc
ODHR - trans, ekstaza
FYLGJA - duch opiekunczy

Hmmm...mimo ze staralem sie opisac to wszystko w miare ogolnie i skrotowo, nie za bardzo mi sie to chyba udalo jako ze temat jest rozlegly i dosc zlozony. Moze kiedys, przy okazji jakiegos spotkania uda mi sie go omowic dokladniej.

Ulf

PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 19:57 
Hmmm ... Oczywiście mam zupełnie inną koncepcję, bardziej czerpię z hinduizmu niż nawet rodzimej słowiańskiej tradycji (którą opisał zdaje się w innym wątku Poświst), tak więc się nie dogadamy... Niemniej dzięki za wyczerpujący opis!

PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 21:38 
Kapłanka Hathor

Fajnie przedstawiłeś tą koncepcję osoby ludzkiej według asatru, Ulfie. Widzę wyraźne podobieństwa tej koncepcji z wieloma innymi: szamańskimi, kabalistycznymi, okultystycznymi, tylko oczywiście terminologia jest inna. Językiem najbardziej uniwersalnym (w sensie powszechnie zrozumiałym i umożliwiającym porozumienie między tradycjami) okazuje się chyba język psychologiczny, ale to już taki off-top.

PostNapisane: czwartek, 29 października 2009, 21:42 
Amvaradel napisał(a):
Fajnie przedstawiłeś tą koncepcję osoby ludzkiej według asatru, Ulfie. Widzę wyraźne podobieństwa tej koncepcji z wieloma innymi: szamańskimi, kabalistycznymi, okultystycznymi, tylko oczywiście terminologia jest inna. Językiem najbardziej uniwersalnym (w sensie powszechnie zrozumiałym i umożliwiającym porozumienie między tradycjami) okazuje się chyba język psychologiczny, ale to już taki off-top.

Zgadzam sie, tez widze duzo podobienstw. A jak napisac to wszystko za pomoca terminow psychologicznych to staje sie duzo bardziej zrozumiale.

PostNapisane: piątek, 30 października 2009, 16:42 
Zwykły Uoś

Ulf napisał(a):
[ brzmi jakby znajomo, przyjaciele szamani, nieprawdaz? ;) ]

Nawet bardzo, przyjacielu asatryjczyku :)
Powiedziałbym, że to wręcz klasyczna syberyjsko-stepowa wizja, choć tam mówi się o dziewięciu duszach człowieka. Co prawda częstszy jest podział na trzy dusze i taki właśnie stosuję w swojej praktyce (może dlatego, że bardzo wyraźnie czuję ten podział), ale taki też jest przeze mnie w pełni zrozumiały i w sumie bliski mi :)

Dzięki za klarowne wyłożenie tej koncepcji, kiedyś o tym czytałem, ale było to już wieki temu i dobrze było to sobie odświeżyć :)

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]