Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 23 kwietnia 2026, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 12:53 
Zwykły Uoś

Nuit napisał(a):
Dla szamanów postawą jest korzystanie z mocy natury, a tu jacyś panowie w garniturkach, co nie mają pojęcia o roślinach, stwierdzają, że część owej natury będzie niedozwolona.

Nie martw się, wszystkich nie są wstanie zdelegalizować, zresztą musieli by defolianty na lasy spuszczać aby pozbyć się roślin mocy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 11:15 
Arcyrozmowny

ppp napisał(a):
Candomble napisał(a):
i tak jednemu ma sluzyc :)

Jest osobistą sprawą czemu ma służyć. Konstytucja gwarantuje wolność w tej kwestii bez wnikania w przyczyny.

Fantastycznie. Na tym forum nie można nigdy używać przyjętych "forms of speech", bo cię zaraz będą łapać za słówka, dzielić włos na czworo i wojować- nie wiem o co, ale opozycja musi być.
Ppp- nikogo nie pozbawiam swobód obywatelskich. Staram się tylko wskazać większy obraz, ogólne przesłanie czy wartości (nie napiszę "cel", bo to chyba kolejne zapalne słowo tutaj -_-) życia duchowego. A Ty mi zaraz z konstytucją wyjeżdżasz...-_-'

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 12:37 
Candomble napisał(a):
Fantastycznie. Na tym forum nie można nigdy używać przyjętych "forms of speech", bo cię zaraz będą łapać za słówka, dzielić włos na czworo i wojować- nie wiem o co, ale opozycja musi być.

Można ;)

A czepianie się słówek ma czasem na celu doprecyzowanie, co autor ma na myśli. Choć jak sądzę, nie o to chodziło ppp. Raczej o to, że dyskusja w tym temacie dotyczy praw konstytucyjnych związanych z religią a nie sposobów wyrażania czci bliskim zmarłym innego wyznania. Tak ja to zrozumiałem. :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 20:28 
Arcyrozmowny

Wziawszy jednak pod uwage, jakim postem temat sie zaczal, bede sie upierac przy swoim podejsciu do sprawy :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 maja 2009, 17:57 
PFI

Jak pisałam, poszłam na cmentarz Bródnowski. Udało mi się odprawić swój rytuał w spokoju. Nie był może spektakularny, ale nie ukrywałam się z wylewaniem whisky. Było przed godziną osiemnastą, ludzie przechodzili obok, szczęściem może nie było akurat przygłupiego strażnika. Stali przy głównej ścieżce.

Gdy przyszło do pieśni, śpiewałam pełną piersią, musieli mnie słyszeć. O spokoju pewnie zadecydował fakt, że nie było jeszcze ciemno.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 maja 2009, 12:31 
Arcyrozmowny

Tin, cieszę się, że Tobie się udało bez zakłóceń :)

Tytuł: Wolność pochówku ?
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 19:17 
Arcyrozmowny

Przy okazji tematu zastanowiła mnie wolność pochówku we własnym obrządku religijnym. Co z pochówkami ciałopalnymi? Nie wspomnę nawet o puszczeniu z dymem żony, konia i ogólnie całego inwentarza, bo i takie przypadki – zdaje się – historia odnotowała :-) Co z kurhanami czy innymi kopcami, które u Celtów – z tego co mi wiadomo – pełniły ważną funkcję w całym ceremoniale pogrzebowym, poza tym że powszechnie uważano je za przejście do „Innych Światów”. Co ze słowiańską tradycją dziadów? Jednym słowem czy ja, Polak, mogę chować swoich bliskich zgodnie z własnymi przekonaniami religijnymi? Czy mogę spalić członków swojej rodziny razem z wszelkimi darami i niekoniecznie mam na myśli krematorium. Mogę pochować ich w kurhanie na miejskim cmentarzu? Mogę otwarcie, w gronie przyjaciół i rodziny, odprawiać ceremonie pogrzebowe zgodnie z własnymi przekonaniami religijnymi w miejscu ich pochówku?

Rozumiem, że bywają cmentarze kościelne. Rozumiem, że w duchu katolickim jest to szczególne miejsce pod jurysdykcją kościelną i oczekuje się od postronnych, że uszanuje się wszystkie konsekwencje, które za tym idą. Okej, niech będzie. A są cmentarze pogańskie? Nie ma? Czy nasze prawo dopuszcza w ogóle taką możliwość? Ktoś się orientuje w temacie?

Na koniec zaryzykuje tezę, że większość z nas jest katolikami czy innymi chrześcijanami przynajmniej z kościelnego punktu widzenia, tzn. ochrzczono nas. Idąc dalej większość członków naszych rodzin nie jest poganami :-) Ergo – Potencjalnie jest spora szansa, że przynajmniej część rodziny zostanie pochowana w obrządku katolickim. Weźmy taki przykład: Nasz rodzic katolikiem nie jest, ale zapewne – biorąc rodzinne tendencje religijne – został pochowany na cmentarzu katolickim jak Pan Bóg przykazał (Za naszego rodzica wstawić dowolną osobę, członka rodziny czy przyjaciela). I co w takim wypadku? Jak mam się z nimi żegnać? Bo nie powiecie mi, że różnica wiary uniemożliwia mi pożegnanie się z bliskimi?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 19:29 
Na ten temat byla dluga dyskusja w watku o poganskich pogrzebach.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 19:58 
Arcyrozmowny

Hmm wiem, że post spóźniony ale zawsze może się przydać ma przyszłość i gwoli poszerzenia wiedzy własnej ;P

Cmentarz komunalny to cmentarz, którego właścicielem jest gmina, na terenie której rzeczony obiekt się znajduje. Często mówi się komunalny katolicki.. a powiedzcie mi czy was to dziwi? nie jestem pewny ale chyba z 75% Polaków to Katolicy, spora większość pozostałych 25% to inni chrześcijanie. Ilu macie w rodzinie pogan? Jesteś jedyna/yna? Mąż? Żona? Jakaś trójka? A rodziny i tak jest pełno chrześcijańskiej i tak większość zostanie pochowana pod krzyżem. Formalnie nie ma czegoś takiego jak "komunalny katolicki" no chyba, że ktoś kupił sobie kawałek ziemi i tam otworzył cmentarz ale wydaje mi się że wtedy to już prywatny a nie komunalny..

Cmentarz katolicki natomiast jest cmentarzem leżącym na ziemi należącej do kościoła, zarządzanej przez proboszcza. koniec ;P

Poza tym wydaje mi się, że jeśli ktoś poleca duszę zmarłego, który wyznawał inną religię to nie jest to żadna oznaka braku szacunku.
Ty wierzysz w Welesa, on wierzy w Hadesa ów w Magna Mater a owa w reinkarnację. Czy masz coś przeciwko temu by ktoś witał Cię w imieniu Peruna jeśli wyznajesz Rogatego Boga? Przypuszczam, że nie masz, dlaczego więc inaczej ma być z żegnaniem się? W Europie ludzie podają sobie ręce, w Azji kłaniają na pożegnanie. Uważasz że jeśli ktoś żegna się tak jak uważa za słuszne to okazuje brak szacunku? Ja na przykład chciałbym żeby moi potomkowie jeśli kiedyś się ich dorobię żegnali mnie w wierze którą oni wyznają, bo wiem, że dla nich to będzie szczere i to będzie się liczyć dla mnie gdy będę spoglądał na ich główki z innego świata.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 20:08 
PFI Witch

Poszukiwacz napisał(a):
Ty wierzysz w Welesa, on wierzy w Hadesa

I mamy dobry tekst do poganskiej hip hopowej piosenki :D fajne!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 21:22 
Arcyrozmowny

Cytuj:
Na ten temat byla dluga dyskusja w watku o poganskich pogrzebach.

Widać nie doczytałem. Poza tym – nie wiedzieć dlaczego – irytuje mnie nawyk starej gwardii odsyłania świeżej krwi do topików / dyskusji, które już gdzieś i kiedyś były :-] Jakoś słabo mi się robi na myśl, żeby przekopać całe forum :/

Po drugie – Zamieściłem swój post nijako w odpowiedzi dla 3Jane czy innych „adwokatów diabła”.

Po trzecie – Poprzez odprawianie rytów czy innych ceremonii pogrzebowych rozumiem generalnie praktykę duchową (a przynajmniej jej część) w takim a nie innym obrządku, a tego – zdaje się – tyczy się ten topic, hm?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 21:30 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Poza tym – nie wiedzieć dlaczego – irytuje mnie nawyk starej gwardii odsyłania świeżej krwi do topików / dyskusji, które już gdzieś i kiedyś były :-] Jakoś słabo mi się robi na myśl, żeby przekopać całe forum :/

Jako stara gwardia (Rawimirze, oczywiscie, ze czerwona ;)) powiem Ci - mnie tez to denerwuje. Kazda dyskusja wnosi cos nowego.
Mysle jednak, ze intencja Agni bylo polecenie Ci tamtego tematu, a nie (nie)slawne "bylo, temat do zamkniecia" :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 21:44 
CuRoi napisał(a):
Widać nie doczytałem. Poza tym – nie wiedzieć dlaczego – irytuje mnie nawyk starej gwardii odsyłania świeżej krwi do topików / dyskusji, które już gdzieś i kiedyś były :-] Jakoś słabo mi się robi na myśl, żeby przekopać całe forum :/
Po drugie – Zamieściłem swój post nijako w odpowiedzi dla 3Jane czy innych „adwokatów diabła”. Po trzecie – Poprzez odprawianie rytów czy innych ceremonii pogrzebowych rozumiem generalnie praktykę duchową (a przynajmniej jej część) w takim a nie innym obrządku, a tego – zdaje się – tyczy się ten topic, hm?

Chcialm tylko pomoc. Nawet mi nie przeszlo przez mysl ze czytajac moja informacje (wydawalo mi sie ze pomocna) uniesiesz sie. Jesli tobie zle sie robi na mysl o poczytaniu starych topikow to pomysl jak my sie bedziemy czuc powtarzajac dyskusje w kolko o tym samym i powielajac nasze odpowiedzi za kazdym razem kiedy ktos nowy zada pytania, ktore juz kiedys padaly. Abys nie musial sie przedzierac przez wszytkie topiki - sprawdz dzial o rytualach przejscia.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 22:36 
Hajdamaka napisał(a):
Jako stara gwardia (Rawimirze, oczywiscie, ze czerwona ;)) powiem Ci - mnie tez to denerwuje. Kazda dyskusja wnosi cos nowego.

Kocie, co ty mi tu lewactwem wyjeżdżasz :P.
Mnie szczerze mówiąc też irytuje odsyłanie do innych wątków albo do googli, choć oczywiście dyskusja była. I pewnie będzie jeszcze nie raz, jako że, narodziny i śmierć, to coś, co nas wszystkich dotyczy.

Co do przepisów w Polsce, to:
1) Chować zmarłych (także ich prochy) można wyłącznie na cmentarzach.
2) Na cmentarzy komunalnym (należącym do gminy) chować można wszystkich, bez względu na wyznanie.
3) Na cmentarzu wyznaniowym, można stosować ograniczenia i chować wyłącznie osoby danego wyznania.
4) Jeśli na terenie gminy nie ma cmentarza komunalnego, cmentarz wyznaniowy ma obowiązek przyjąć i pochować innowierca.
5) Niedopuszczalne jest chowanie w innych miejscach.
6) pochówek morski (do wody) można zastosować jedynie w przypadku, gdy śmierć nastąpiła na morzu a statek nie może zawinąc do portu.

Polskie przepisy są pod tym względem rygorystyczne. W innych krajach sytuacja wygląda inaczej.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 22:38 
Arcyrozmowny

Ależ tu wszyscy mili jesteście :P

Cytuj:
Jako stara gwardia (Rawimirze, oczywiscie, ze czerwona Wink) powiem Ci - mnie tez to denerwuje. Kazda dyskusja wnosi cos nowego.

O!O!

Cytuj:
Mysle jednak, ze intencja Agni bylo polecenie Ci tamtego tematu, a nie (nie)slawne "bylo, temat do zamkniecia" Smile

Nie przywykłem, zdaje się. :oops:

Edit ->
Powiedz mi, Rawimirze, o ile się orientujesz, czy istnieją w Polsce cmentarze inne niż judeochrześcijańskie, patrz: pogańskie? Albo czy słyszałeś o projekcie powołania takowych?

Cytuj:
4) Jeśli na terenie gminy nie ma cmentarza komunalnego, cmentarz wyznaniowy ma obowiązek przyjąć i pochować innowierca.

Czy w takim wypadku bliscy mają prawo do własnych praktyk religijnych, mimo że miejsce pochówku jest pod patronem innej religii?

Cytuj:
Chcialm tylko pomoc. Nawet mi nie przeszlo przez mysl ze czytajac moja informacje (wydawalo mi sie ze pomocna) uniesiesz sie. Jesli tobie zle sie robi na mysl o poczytaniu starych topikow to pomysl jak my sie bedziemy czuc powtarzajac dyskusje w kolko o tym samym i powielajac nasze odpowiedzi za kazdym razem kiedy ktos nowy zada pytania, ktore juz kiedys padaly. Abys nie musial sie przedzierac przez wszytkie topiki - sprawdz dzial o rytualach przejscia.

To raczej odruch wynikły z kilkuletniego stażu na innym forum, ale - jak to mówią - co kraj, to obyczaj. Dziękuje za lokalizacje tematu, przejrzę na pewno w wolnej chwili.

Pozdrawiam,
CuRoi

Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 22:56 
Manaderator

CuRoi - sluchaj nie wrzucaj postów jeden pod drugim, daj po prostu zmień i dopisz co ci umknelo - nie zebym był złośliwy ale to nabijanie postów a tu jest nagroda za post nr 666 :wink: :D:D

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2009, 09:25 
CuRoi napisał(a):
Powiedz mi, Rawimirze, o ile się orientujesz, czy istnieją w Polsce cmentarze inne niż judeochrześcijańskie, patrz: pogańskie? Albo czy słyszałeś o projekcie powołania takowych?

Szczerze mówiąć, nie wiem. Są cmentarze muzułmańskie, żydowskie, prawosławne, katolickie, protestanckie, karaimskie... ale one wszystkie sa judeo chrześcijańskie (muzułmańskie tez do nich zaliczam, bo islam ma wspólne korzenie).
Co do sposobów zachowań na cmentarzu komunalnym w kontekście konkretnego kultu... Przepisy tego nie regulują. Z konstytucyjne zasady wolności wyznania mozna domniemywać, że jest możliwe odprawianie kultu innego niż wiodący ale... nie żyjemy w próżni a trudno za każdym razem tłumaczyć wszystkim postronnym, o co chodzi.
Myślę, że jeśli zmarły byłby znany za życia z innego wyznania i na cmentarzu zebrałaby się większa grupa jego współwyznawców, to nikt nie przeszkodziłby w odprawianiu okreslonego obrzędu. W przypadku pojedynczych osób i raczej mało bystrej ale z wielkim EGO ochrony cmentarza, mógłby byc problem.
Problem sprowadza się do tego, ze nie wszystkie zachowania gotowi sa zaakceptować nasi wspólobywatele, nawet jeśli prawo na to zezwala.

Tytuł: Re: Wolność wyznania w Polsce w XXI w.
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 13:42 
Arcyrozmowny

No i to jest ten motyw, dla ktorego przydałby się jakiś pogański zarejestrowany związek wyznaniowy. Najlepiej, żeby był na tyle ogólny, żeby mogło się z nim identyfikować jak najwięcej osób. Nie byłaby to wtedy religia, ale coś w rodzaju porozumienia dla wspólnego celu. Można by w ramach takiego związku opisać wiele różnych obrządków, żeby wszystkie miały te same prawa.
I wtedy można by negocjować z władzami specjalne prawa - jak np. prawo do odprawiania na cmentarzach odpowiednich rytuałów - też o różnych porach - np. w nocy. I do tego nie potrzeba oddzielnych cmentarzy - wystarczą komunalne, byle władze tego cmentarza respektowały prawa poszczególnych grup religijnych.

Z drugiej strony, jeśli się dobrze dogadasz z duchami zrobią tak, żebyś miał spokój i mógł robić to co masz robić.
Wtedy co mnie ochrona pod koniec rytu zgarnęła było to ewidentnie efektem działań mojego współtowarzysza, który miał okres przyciągania kłopotów, zwłaszcza mundurowych (dwa dni potem, tez z tym samym człowiekiem, musieliśmy uciekać z ogniska, bo przyjechała straż miejska, która ani wcześniej, ani nigdy później nie przeszkodziła mi w ognisku, a korzystam z tego miejsca od lat).
Jako że od tamtej pory poważnie zajęłam się nekromancją, robiłam wiele różnych nocnych praktyk na różnych cmentarzach. I nikt mi nigdy nie przeszkodził. Ostatnio doszło do tego, że nawet ochrona "specjalnie" dla mnie zostawiła otwartą jedną furtkę na noc, tak, że nie miałam problemu ani z wejściem, ani z wyjściem z tego cmentarza:)
Sprawdza się tutaj moje przekonanie, że jeśli działa się w harmonii z Wszechświatem, wtedy dostajesz wszystko to, czego potrzebujesz do tego działania, wtedy bardzo wyraźnie i namacalnie cały Wszechświat sprzyja.

PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 00:47 
Arcyrozmowny

W Polsce są zarejestrowane pogańskie związki wyznaniowe. Wśród 176 zarejestrowanych jest sporo buddyjskich (również tybetańskich jak np Garuda), ale również takie jak:
ZGROMADZENIE BRACI I SIÓSTR "POLITEISTÓW" Kierujący: Zwierzchnik Generalny Zgromadzenia Michał Folgier, 50-224 WROCŁAW Pl. STRZELECKI 28 (data rej. 10-03-1998)
RODZIMA WIARA Kierujący: Naczelnik Stanisław Potrzebowski 53-313 WROCŁAW ul. POCZTOWA 16/18 m. 15 (data rej. 04-03-1996)
POLSKI KOŚCIÓŁ SŁOWIAŃSKI (chyba nieaktywny - wywodził się ze środowiska toruńskich archeologów; monoteistyczny)
RODZIMY KOŚCIÓŁ POLSKI kierujący: Ofiarnik Lech Stefański, 01-446 WARSZAWA ul. KOSZYCKA 13 (data rej. 24-03-1995).
Członkowie RKP są i na naszym forum.

Stosunkowo świeże daty rejestracji wynikają z tego, że w latach -90 przerejestrowywano związki wyznaniowe na nowo.
Tu link do listy MSW związków wyznaniowych: http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/92/223/

PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 11:26 
Arcyrozmowny

Aha, dobrze wiedzieć:)
Chwilę poczytałam o tych związkach wyznaniowych, pomyślałam sobie ile to klopotu z robieniem czegos oficjalnie i publicznie (nie mowiac o biurokracji) i mi zupelnie ochota przeszla;)

PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 21:11 
Nuit napisał(a):
Aha, dobrze wiedzieć:)
Chwilę poczytałam o tych związkach wyznaniowych, pomyślałam sobie ile to klopotu z robieniem czegos oficjalnie i publicznie (nie mowiac o biurokracji) i mi zupelnie ochota przeszla;)

Nie ma żadnego kłopotu ani wielkiej biurokracji przy założeniu związku wyznaniowego, przynajmniej nie więcej niż przy zakładaniu fundacji czy też stowarzyszenia. A profity z tego są i to nie małe.

Problem jest raczej w ilości wyznawców potrzebnych do założenia, zmieniono liczbę ze względu na ochronę przed sektami i drugie to po prostu w Polsce zaczęto robić przekręty na potęgę.

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 11:40 
Coffee napisał(a):

Nie ma żadnego kłopotu ani wielkiej biurokracji przy założeniu związku wyznaniowego, przynajmniej nie więcej niż przy zakładaniu fundacji czy też stowarzyszenia. A profity z tego są i to nie małe.

Gniewko z RKP powiedział, że profity z zarejestrowania związku wyznaniowego są takie, że raz na pięć lat przedstawiciel RKP, podobnie jak pozostali reprezentanci związków wyznaniowych w Polsce, ściska rękę nowego prezydenta.

Jakie profity widzisz?

Dla mnie religia jest sprawą prywatną i nie powinna być legalizowana. Formalizacja związku wyznaniowego nie chroni przed szykanami wobec wyznawców. Wszelkie przejawy prześladowania ze względu na religię może regulować zasada wolności wyznania i zakaz dyskryminacji. Zamiast rejestrować i formalizować, należy moim zdaniem raczej stawiać na swobodę robienia tego, co się chce, dopóki nie naruszamy swobód innych osób.

Co do rozmaitych ceremonii, to nie wiem, czy znacie tę stronę: http://www.ceremoniehumanistyczne.pl/

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 15:26 
Stormborn

Moim zdaniem większym problemem od braku potencjalnych profitów jest powszechna niechęć pogan do publicznego deklarowania się jako poganie. W szczególności, że każdy odłam musiał by się oddzielnie zarejestrować. Uważam, że należy poszukać wspólnego języka z ateistami i wyznawcami innych religii, wspólnie walczyć o przyśpieszenie politycznej laicyzacji państwa. Jesteśmy to winni przyszłym pokoleniom poganiątek... naszych przyszłych inkarnacji? :)

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 20:47 
Arcyrozmowny

Gorzej jeśli przyszłe inkarnacje zostaną Papieżami, Biskupami czy Muzułmanami ;P to taki offtop niewielki

Can you hear them call, can you hear them sing?" Damh, the Bard

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 20:50 
Stormborn

Mamy na to zbyt dobrą karmę :)

PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2009, 21:51 
Poszukiwacz napisał(a):
Gorzej jeśli przyszłe inkarnacje zostaną Papieżami, Biskupami czy Muzułmanami ;P to taki offtop niewielki

Wyobraz sobie (hipotetycznie) ze reinkarnacja dzialala tak ze mozna sie odrodzic w przeszlosci a nie tylko przyszlosci i mozna zostac inkwizytorem. To dopiero bylo by 'gorzej'. Choc, z drugiej strony, znam takich ktorym podoba sie idea Malleus Maleficarum wiec moze ewentualnie ich taki obrot sprawy moglby ucieszyc.

Sorki za kontynuacje off -topu. Juz sie poprawiam.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 17:51 
Stormborn

agni napisał(a):
Wyobraz sobie (hipotetycznie) ze reinkarnacja dzialala tak ze mozna sie odrodzic w przeszlosci a nie tylko przyszlosci i mozna zostac inkwizytorem.

W takim razie być może inkarnacje mogą się zazębić i można nawet samego siebie spalić na stosie.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 18:12 
Manaderator

Cytuj:
W takim razie być może inkarnacje mogą się zazębić i można nawet samego siebie spalić na stosie.

A jak przyjmie się do tego że można reinkarnować w zwierzęta i rośliny to można siebie samego spalić w lufce :wink: :lol:

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 18:25 
Stormborn

Asus napisał(a):
A jak przyjmie się do tego że można reinkarnować w zwierzęta i rośliny to można siebie samego spalić w lufce :wink: :lol:

W ten sposób osiąga się stan samouwielbienia :D

PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 22:43 
Kapłanka Hathor

Wracając do cmentarnego wątku :wink: ... Z przyjemnością przeczytałam, że może dojdzie do zmiany przepisów dotyczących pochówków: Prochy zmarłego rozsypane na szczytach gór albo przechowywane w relikwiarzu na domowym kominku? Do tej pory takie formy pochówku były nielegalne. Ale Ministerstwo Zdrowia chce zmienić prawo tak, by na nie pozwolić
Prochy zmarłych na kominku? Już wkrótce

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]