Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 23 kwietnia 2026, 14:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wolność wyznania w Polsce w XXI w.
PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 22:52 
Stormborn

Też czytałem dzisiaj podobny artykuł, ale wynikało z niego, że kremacja jest dopuszczalna, niedopuszczalne jest tylko rozsypywanie popiołów zmarłego. Czyli w domku w urnie można sobie trzymać prochy, można też zakopać, byle nie rozsypać na wolnym wietrze.

PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 23:07 
Lucky napisał(a):
Też czytałem dzisiaj podobny artykuł, ale wynikało z niego, że kremacja jest dopuszczalna, niedopuszczalne jest tylko rozsypywanie popiołów zmarłego. Czyli w domku w urnie można sobie trzymać prochy, można też zakopać, byle nie rozsypać na wolnym wietrze.

Wielokrotnie już pisałem, ze zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, obecnie dopuszczalny jest wyłącznie pachówek do ziemi. Kremacja jest dozwolona, o ile prochy złożone sa w grobie ziemnym lub grobowcu. To wszystko. Reszta jest nadinterpretacją dziennikarzy.

PostNapisane: środa, 23 września 2009, 10:49 
Arcyrozmowny

Niemożliwe... Moja ciocia trzyma prochy swej matki w szkatułce w salonie. Mówiła nawet, że kupiła szkatułkę w specjalnym sklepie ale nie wiem w jakim mieście. Trzymanie prochów w urnach w domu jest dozwolone.

Can you hear them call, can you hear them sing?" Damh, the Bard

PostNapisane: środa, 23 września 2009, 11:13 
Zwykły Uoś

Cytuj:
"Kremacja jest zrozumiała, wedle słów <z prochu powstałeś, w proch się obrócisz>. Ale miejsce zwłok jest na cmentarzu" - mówi bp Tadeusz Pieronek. Jego zdaniem pomysły rozsypywania prochów czy stawiania urny w domu "rodzą się w chorych głowach". "Prochy ludzkie nie mogą być rodzinnym gadżecikiem. Godność człowieka idzie z nim na tamten świat i realizowanie tych pomysłów nie ma sensu"

Hehe, czarni już wietrzą koniec monopolu na pogrzeby :)
I bardzo dobrze, że w końcu to zmieniają. Mimo wszystko głupio się czułem łamiąc prawo, kiedy rozsypywałem tatę na Mazurach. Zresztą przepisy są bzdurne jeśli o to chodzi, bo przecież prochy nie stanowią żadnego zagrożenia epidemiologicznego, są wręcz sterylne i biodegradowalne :)

Poszukiwacz napisał(a):
Trzymanie prochów w urnach w domu jest dozwolone.

Nie są, bo są traktowane tak jak ciało a te można przechowywać tylko przez bardzo ograniczony czas, chyba, że w wyznaczonym do tego miejscu (np. chłodnie w kostnicach).
Szkatułki i urny oczywiście można kupić i to bardzo ozdobne, ale służą one teoretycznie pochówkowi a nie trzymaniu na kominku czy w szafce.

Obrazek

PostNapisane: środa, 23 września 2009, 11:16 
Poszukiwacz napisał(a):
Niemożliwe... Moja ciocia trzyma prochy swej matki w szkatułce w salonie.

Jeśli to w Polsce, to robi to nielegalnie. To, zę ludzie coś robią, nie znaczy, ze to zgodne z prawem. Najwyzej może być sygnałem dla zmiany prawa. I zdaje się, że właśnie w końcu to dotarło do świadomości rządu, że czas na zmiany.

PostNapisane: środa, 23 września 2009, 13:14 
Stormborn

Być może jest to odpowiednie pole do działania dla PFI. W tym przypadku oczywiste jest, że KK próbuje wpływać na prawo na podstawie własnych subiektywnych zapatrywań nie licząc się z innymi punktami widzenia na tę sprawę.

PostNapisane: środa, 23 września 2009, 13:17 
Zwykły Uoś

Lucky napisał(a):
Być może jest to odpowiednie pole do działania dla PFI.

Może i by było, gdyby nie to, że właśnie ta sprawę rozwiązują a nie ma sensu wyważać drzwi otwartych na oścież ;)

Obrazek

PostNapisane: środa, 23 września 2009, 13:21 
Bylam kiedys swiadkiem rozmowy w ktorej moj tato powiedzial mamie ze po smierci chce byc spalony i zeby mama postawila jego prochy na szafce w domu na co mama mu odpowiedziala ze w zadnym wypadku, nie chce zeby ja po smierci szpiegowal. :wink: Jak prawo sie zmieni rodzice beda miec problem. :wink:

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 08:46 
Arcyrozmowny

Do prac sejmowych znowu skierowano ustawę o większej dowolności w przechowywaniu czy rozsypywaniu prochów. oczywiście kler, tym razem Pieronek, ponownie protestował tłumacząc swoje veto szacunkiem dla zmarłych. Zarazem jakoś nie chcą uszanować np. woli zmarłego w tej sprawie.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 09:34 
Enenna napisał(a):
Coffee napisał(a):

Nie ma żadnego kłopotu ani wielkiej biurokracji przy założeniu związku wyznaniowego, przynajmniej nie więcej niż przy zakładaniu fundacji czy też stowarzyszenia. A profity z tego są i to nie małe.

Gniewko z RKP powiedział, że profity z zarejestrowania związku wyznaniowego są takie, że raz na pięć lat przedstawiciel RKP, podobnie jak pozostali reprezentanci związków wyznaniowych w Polsce, ściska rękę nowego prezydenta.

Jakie profity widzisz?

Dla mnie religia jest sprawą prywatną i nie powinna być legalizowana. Formalizacja związku wyznaniowego nie chroni przed szykanami wobec wyznawców. Wszelkie przejawy prześladowania ze względu na religię może regulować zasada wolności wyznania i zakaz dyskryminacji. Zamiast rejestrować i formalizować, należy moim zdaniem raczej stawiać na swobodę robienia tego, co się chce, dopóki nie naruszamy swobód innych osób.

Co do rozmaitych ceremonii, to nie wiem, czy znacie tę stronę: http://www.ceremoniehumanistyczne.pl/

Widzę na przykład możliwości finansowania.
Widzę na przykład dojście do przetargów gdzie jednym z beneficjentów są kościoły i związki wyznaniowe. Pytanie czy uścisk dłoni nowego prezydenta to efekt marginalizacji RKP czy efekt tego iż się nikt nie zajmuje montażem finansowym.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 10:06 
Coffee napisał(a):
Widzę na przykład dojście do przetargów gdzie jednym z beneficjentów są kościoły i związki wyznaniowe. Pytanie czy uścisk dłoni nowego prezydenta to efekt marginalizacji RKP czy efekt tego iż się nikt nie zajmuje montażem finansowym.

Tobie chodzi o religię, czy o biznes? I jak to sie ma do konstytucyjnej zasady wolności wyznania. Siła każdej organizacji sa jej członkowie. Siłą religii są jej wyznawcy. Ich siła jest ich przeżycie religijne a nie "montaż finansowy". Chyba mówimy o różnych rzeczach.

Gdybyś powiedział, że przejawem dyskryminacji ze względu na religie jest to, iż państwo płaci katechetom rzymsko-katolickim a nie płaci nauczycielom innych religii, to zgodze się, ze jest to przejaw dyskryminacji i ograniczenie wolności wyznania mający odzwierciedlenie w sferze finansowej. Jeśli mówisz o możliwości skorzystania z funduszy, to ja pytam czy Tobie chodzi o fundusze czy o religię?
Akurat w mojej religii fundusze nie są potrzebne. Nikt z wyznawców nie utrzymuje warstwy kapłańskiej, bo kapłanami są wszyscy. Kult jest prywatny a nie publiczny. Jeśli bym czegoś potrzebował, to większej swobody do dni ustawowo wolnych od pracy.
Zdaję sobie sprawę, zę w innych religiach pogańskich rzecz może wyglądać inaczej. Ale i tak uważam, że religia to nie fundusze i "montaż finansowy"

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 10:25 
rawimir napisał(a):
Coffee napisał(a):

Tobie chodzi o religię, czy o biznes? I jak to sie ma do konstytucyjnej zasady wolności wyznania. Siła każdej organizacji sa jej członkowie. Siłą religii są jej wyznawcy. Ich siła jest ich przeżycie religijne a nie "montaż finansowy". Chyba mówimy o różnych rzeczach.

Gdybyś powiedział, że przejawem dyskryminacji ze względu na religie jest to, iż państwo płaci katechetom rzymsko-katolickim a nie płaci nauczycielom innych religii, to zgodze się, ze jest to przejaw dyskryminacji i ograniczenie wolności wyznania mający odzwierciedlenie w sferze finansowej. Jeśli mówisz o możliwości skorzystania z funduszy, to ja pytam czy Tobie chodzi o fundusze czy o religię?
Akurat w mojej religii fundusze nie są potrzebne. Nikt z wyznawców nie utrzymuje warstwy kapłańskiej, bo kapłanami są wszyscy. Kult jest prywatny a nie publiczny. Jeśli bym czegoś potrzebował, to większej swobody do dni ustawowo wolnych od pracy.
Zdaję sobie sprawę, zę w innych religiach pogańskich rzecz może wyglądać inaczej. Ale i tak uważam, że religia to nie fundusze i "montaż finansowy"

Tia. Nie nie chodzi mi o biznes, ale miło jest gdy współwyznawców zaprasza się, organizuje spotkania itp bez ich wkładu własnego prawda? Miło jest również gdy stać na zaproszenie kogoś z 2 końca świata i nie płacenia z własnej kieszeni. Miłym jest również fakt pokazywania swojej postawy religijno społecznej poprzez organizację różnych eventów. A już zupełnie rewelacyjną rzeczą jest możliwość wysłania kilku osób rocznie w celach religijnych do źródeł. Ja z chęcią udałbym się na Syberię kształcić się, jednakże nie posiadam wystarczających środków finansowych na pokrycie takiej podróży. A dodatkowo rzeczywiście uważam za skandal iż wspiera się tylko 1 religię lub 2 w kraju gdzie podobno jest równość i wolność. I proszę nie traktować mojej postawy na równi z różnej maści naciągaczami z lat 90, bo tak odczytałem posta.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 11:52 
Myślę, ze mieszasz aktywność religijna z działalnością pożytku publicznego. To całkiem rożne sprawy. Ja za swoje podróże do Anglii płace sam. Inni tez za siebie płacą. Oczekiwanie, ze ktos pokryje koszty Twojej wyprawy duchowej na Syberię to wyraz postawy roszczeniowej. W religii nie powinno być na nią miejsca.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 11:59 
Nie mam zamiaru się kłócić, oraz wyjaśniać czegokolwiek, a w szczególności poprzez medium tak kalekie w przekaz, jakim jest forum, więc pozwolisz, że zakończymy w tym miejscu dyskusję między nami.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 13:48 
Zwykły Uoś

rawimir napisał(a):

Nie, religia to nie fundusze i montaż finansowy. Masz całkowitą rację. Jednak obie te rzeczy mogą religiom pomóc a to już coś co trudno zignorować.

rawimir napisał(a):
Ja za swoje podróże do Anglii płace sam. Inni tez za siebie płacą. Oczekiwanie, ze ktos pokryje koszty Twojej wyprawy duchowej na Syberię to wyraz postawy roszczeniowej. W religii nie powinno być na nią miejsca.

Pomijając już to, że wyprawa do Londinium a wyprawa do Irkucka to dwa zupełnie inne bieguny czasowo-finansowe to chyba jednak nie o to w tym chodzi. Możliwość organizowania różnych wydarzeń kulturalnych i w ten sposób pokazywanie, że nie jesteś sekciarzem czy świrem, tylko świadomie korzystasz z prawa do wolności wyznania i pokazać, ze to nie zło i mrok, tylko normalna religia dla mnie osobiście jest możliwością bezcenną.

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 14:39 
Hakken napisał(a):
Pomijając już to, że wyprawa do Londinium a wyprawa do Irkucka to dwa zupełnie inne bieguny czasowo-finansowe to chyba jednak nie o to w tym chodzi. Możliwość organizowania różnych wydarzeń kulturalnych i w ten sposób pokazywanie, że nie jesteś sekciarzem czy świrem, tylko świadomie korzystasz z prawa do wolności wyznania i pokazać, ze to nie zło i mrok, tylko normalna religia dla mnie osobiście jest możliwością bezcenną.

Ale do tego nie jest potrzebny związek wyznaniowy. Jak już, to innego rodzaju organizacja pozarządowa. Zresztą przepisy ustawy o wolontariacie i działalności pożytku publicznego mówią, że
Cytuj:
Art. 3. 1. Działalnością pożytku publicznego jest działalność społecznie użyteczna, prowadzona przez organizacje pozarządowe w sferze zadań publicznych określonych w ustawie.
2. Organizacjami pozarządowymi są, niebędące jednostkami sektora finansów publicznych, w rozumieniu przepisów o finansach publicznych, i niedziałające w celu osiągnięcia zysku, osoby prawne lub jednostki nieposiadające osobowości prawnej utworzone na podstawie przepisów ustaw, w tym fundacje i stowarzyszenia, z zastrzeżeniem ust. 4.
3. Działalność pożytku publicznego może być prowadzona także przez:
1) osoby prawne i jednostki organizacyjne działające na podstawie przepisów o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, o stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, jeżeli ich cele statutowe obejmują prowadzenie działalności pożytku publicznego;
2) stowarzyszenia jednostek samorządu terytorialnego.

A jak się rejestruje związek wyznaniowy?
Ustawa o gwarancjach wolności sumienia i wyznania stanowi tak:
Cytuj:
DZIAŁ III

Rejestrowanie kościołów i innych związków wyznaniowych

Art. 30. Prawo wpisu do rejestru kościołów i innych związków wyznaniowych, zwanego dalej "rejestrem", prowadzonego przez ministra właściwego do spraw wyznań religijnych, jest realizowane przez złożenie temu ministrowi, zwanemu dalej "organem rejestrowym", deklaracji o utworzeniu kościoła lub innego związku wyznaniowego i wniosku o wpis do rejestru.

Art. 31. 1. Prawo wniesienia wniosku, o którym mowa w art. 30, przysługuje co najmniej 100 obywatelom polskim posiadającym pełną zdolność do czynności prawnych.
2. We wniosku, o którym mowa w ust. 1, wnioskodawcy składają listę zawierającą swoje imiona i nazwiska, daty urodzenia, miejsca zamieszkania, numery i cechy dokumentów tożsamości oraz składają notarialnie potwierdzone podpisy.

Art. 32. 1. Wniosek, o którym mowa w art. 30, powinien zawierać:
1) listę, o której mowa w art. 31 ust. 2,
2) informację o dotychczasowych formach życia religijnego i metodach działania kościoła lub innego związku wyznaniowego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
3) informację o podstawowych celach, źródłach i zasadach doktrynalnych, obrzędach religijnych,
4) adres siedziby kościoła lub innego związku wyznaniowego, imiona i nazwiska, datę urodzenia, adres zamieszkania, numer i cechy dokumentu tożsamości osób wchodzących do kierowniczych organów wykonawczych,
5) statut.
2. Statut powinien określać w szczególności:
1) nazwę kościoła lub innego związku wyznaniowego różną od nazw innych organizacji,
2) teren działania i siedzibę władz,
3) cele działalności oraz formy i zasady ich realizacji,
4) organy, sposób ich powoływania i odwoływania, zakres kompetencji oraz tryb podejmowania decyzji,
5) źródła finansowania,
6) tryb dokonywania zmian statutu,
7) sposób reprezentowania na zewnątrz oraz zaciągania zobowiązań majątkowych,
8) sposób nabywania i utraty członkostwa oraz prawa i obowiązki członków,
9) sposób powoływania, odwoływania oraz kompetencje osób duchownych, o których mowa w art. 12 ust. 3, o ile kościół lub inny związek wyznaniowy przewiduje tworzenie takich stanowisk,
10) sposób rozwiązania kościoła lub innego związku wyznaniowego i przeznaczenie pozostałego majątku.
3. Jeżeli kościół lub inny związek wyznaniowy przewiduje tworzenie jednostek organizacyjnych, zakonów lub diakonatów mających osobowość prawną, w statucie powinny być określone ich nazwy, teren działania, siedziby, zakres uprawnień oraz zasady tworzenia, znoszenia i przekształcania tych jednostek oraz ich organy, zakres kompetencji, tryb podejmowania decyzji, sposób powoływania i odwoływania tych organów, sposób reprezentowania na zewnątrz oraz zaciągania zobowiązań majątkowych.
4. Jeżeli kościół lub inny związek wyznaniowy stanowi część organizacji o zasięgu międzynarodowym, w statucie powinny być określone zakres i formy wzajemnych stosunków.
5. Jeżeli kościół lub inny związek wyznaniowy przewiduje tworzenie jednostek organizacyjnych bez osobowości prawnej, w statucie powinny być określone nazwy, zasady tworzenia, znoszenia i przekształcania tych jednostek.

W szczególności polecam uwadze przepis o dotychczasowych praktykach religijnych, przepis o założeniach doktrynalnych i przepis o konieczności posiadania 100 członków gotowych ujawnić swoje dane personalne.

Z przepisów ustawy o wolontariacie wynika, że konieczny jest jeszcze zapis w statucie zezwalający na działalność pozytku publicznego, czyli tę, która jest enumeratywjne wskazana w art 4 ustawy:
Cytuj:
Art. 4. 1. Sfera zadań publicznych, o której mowa w ustawie, obejmuje zadania w zakresie:
1) pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób;
1a) (4) zapewnienia zorganizowanej opieki byłym żołnierzom zawodowym, którzy uzyskali uprawnienie do emerytury wojskowej lub wojskowej renty inwalidzkiej, inwalidom wojennym i wojskowym oraz kombatantom;
2) działalności charytatywnej;
3) podtrzymywania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej;
4) działalności na rzecz mniejszości narodowych;
5) ochrony i promocji zdrowia;
6) działania na rzecz osób niepełnosprawnych;
7) promocji zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy;
8) upowszechniania i ochrony praw kobiet oraz działalność na rzecz równych praw kobiet i mężczyzn;
9) działalności wspomagającej rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości;
10) działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych;
11) nauki, edukacji, oświaty i wychowania;
12) krajoznawstwa oraz wypoczynku dzieci i młodzieży;
13) kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i tradycji;
14) upowszechniania kultury fizycznej i sportu;
15) ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego;
16) porządku i bezpieczeństwa publicznego oraz przeciwdziałania patologiom społecznym;
17) upowszechniania wiedzy i umiejętności na rzecz obronności państwa;
18) upowszechniania i ochrony wolności i praw człowieka oraz swobód obywatelskich, a także działań wspomagających rozwój demokracji;
19) ratownictwa i ochrony ludności;
20) pomocy ofiarom katastrof, klęsk żywiołowych, konfliktów zbrojnych i wojen w kraju i za granicą;
21) upowszechniania i ochrony praw konsumentów;
22) działań na rzecz integracji europejskiej oraz rozwijania kontaktów i współpracy między społeczeństwami;
23) promocji i organizacji wolontariatu;
24) działalności wspomagającej technicznie, szkoleniowo, informacyjnie lub finansowo organizacje pozarządowe oraz podmioty, o których mowa w art. 3 ust. 3, w zakresie określonym w pkt 1-23.

Zatem
W celu rejestracji związku wyznaniowego, który otrzyma fundusze nalezy:
1) uzgodnić założenia religii. I znów zaczynamy dyskusje toczące się na tym forum o tym jak kto widzi świat duchowy i jego relacje ze światem materialnym, o tym jak widzimy bogów, o tym czy religia ma, czy nie ma wpływu na etykę itd, itp. Uda się?
2) znaleźć 100 osób, które dało się przekonac do tego, ze np. asatru, rodzimowiercy, szamani i wiccanie i inni w jednym stoją domku, wyznają tych samych bogów i maja wspólne przekonania, co do życia pozagrobowego (katalog przypadkowy).
3) uzgodnić które zadania z katalogu zadań publicznych możliwych do zrealizowania przez 3 sektor, nasz związek wyznaniowy, w imię naszej religii będzie chciał realizować.
4) na koniec wystarczy tylko wymyślić, jak pod przykrywka tego celu sfinansować wycieczki członków w celu ich podróży duchowych. To akurat najłatwiejsze zadanie ale jako obywatel mam jakieś opory przed tym. I z tego oporu wynika mój sarkazm.

zatem
Prościej jest utworzyć stowarzyszenie, które wprost odnosi się do zadań publicznych możliwych realizacji przez organizacje sektora pozarządowego. Ale to wykracza poza temat rozmów o rejestracji związku wyznaniowego i korzyściach z tego wynikających. Za to jest bardziej adekwatnym rozwiązaniem realizacji celu, o którym mówisz Hakkenie.

P.S. system fajnie automatycznie zmienia punkt 8 wyliczanek :)

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 15:10 
Zwykły Uoś

Ale przecież tu nikt nie mówi o tym czy robić z PFI związku wyznaniowego :)
Enenna pytała jakie korzyści moga płynąć ze związku wyznaniowego a Coffee jej odpowiedział ;)

rawimir napisał(a):
Prościej jest utworzyć stowarzyszenie

Oczywiście, że tak. Nawet dużo prościej, ale związek wyznaniowy też się do tego nadaje i jak się już taki ma to można go do tego wykorzystać :)

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 15:16 
A gdzie ja wspominałem o PFI? Odniosłem się do tego, co Cofee uznał za korzyści z istnienia związku wyznaniowego a ja za takie nie tego nie uznaję. I tyle. Co więcej, widzę wiele przeszkód na drodze do uzyskania takich korzyści, a także mam obiekcje natury obywatelskiej, czy te korzyści rzeczywiście są czymś pożądanym.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 15:53 
Gdybysmy mieli organizacje ktora moglaby dzialac jak Coffe opisal to byloby super, ale ja tez nie zakladalabym zwiazku wyznaniowego ale wykorzystala PFI do realizacji wszelkiech wyzej wymienionych celow. Jesli w Polsce pojawi sie kiedys Kosciol Wiccanski (jak to w Stanach) to ja przejde do wiccanskiego podziemia. Janet Farrar zaczela nazywac sie Reverend J. Farrar - a mnie sie nie dobrze robi jak to slysze, choc rozumiem powody.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 15:58 
agni napisał(a):
Jesi w Polsce pojawi sie kiedys Kosciol Wiccanski (jak to w Stanach) to ja przejde do wiccanskiego podziemia.

Nie ma obawy, nie da się uzgodnić wszystkiego, co niezbędne pomiędzy 100 czarownicami :D.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 16:02 
rawimir napisał(a):
Nie ma obawy, nie da się uzgodnić wszystkiego, co niezbędne pomiędzy 100 czarownicami :D.

Chyba ze nalozymy na wszystkie czarownice zaklecie Imperius :twisted:

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 16:12 
agni napisał(a):
rawimir napisał(a):

Chyba ze nalozymy na wszystkie czarownice zaklecie Imperius :twisted:

Bedziemy sie bronić :twisted:

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 16:13 
Zwykły Uoś

rawimir napisał(a):
A gdzie ja wspominałem o PFI?

Hmm, wydaje mi się, że w tym miejscu:

rawimir napisał(a):
Zatem
W celu rejestracji związku wyznaniowego, który otrzyma fundusze nalezy:
1) uzgodnić założenia religii. I znów zaczynamy dyskusje toczące się na tym forum o tym jak kto widzi świat duchowy i jego relacje ze światem materialnym, o tym jak widzimy bogów, o tym czy religia ma, czy nie ma wpływu na etykę itd, itp. Uda się?
2) znaleźć 100 osób, które dało się przekonac do tego, ze np. asatru, rodzimowiercy, szamani i wiccanie i inni w jednym stoją domku, wyznają tych samych bogów i maja wspólne przekonania, co do życia pozagrobowego (katalog przypadkowy).

Bo jeżeli nie mówisz o PFI to niby skąd miały by się wziąć te dyskusje i wrzucenie do jednego garnka tych wszystkich odłamów?

Chyba, że to ja coś źle zrozumiałem ;)

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 16:41 
Hakken napisał(a):
rawimir napisał(a):

Chyba, że to ja coś źle zrozumiałem ;)

Nadinterpretowałeś.
Owszem miałem na myśli pogański związek wyznaniowy, choćby dlatego, że realnie rzecz biorąc pogan poszczególnych ścieżek jest za prawdopodobnie mało, żeby zarejestrować własny związek.
PFI nie jest i nigdy nie pretendowała do bycia związkiem wyznaniowym.
Jeśli zaś chodzi o wicca, to polskie przepisy dotyczące rejestracji związków wyznaniowych sa nieadekwatne do tej religii. Inne religie mogą mieć inaczej.

PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 17:36 
rawimir napisał(a):
Bedziemy sie bronić :twisted:

Fireballe do roboty. :P

PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2009, 17:07 
Arcyrozmowny

Hmmm...
Jeśli chodzi o rytuały wobec osób zmarłych, będących innej wiary... To ja szanuję i kocham moich Przodków bez względu na to, jakiej wiary byli. I oczekuję tego samego wobec mnie. Ciężko byłoby mi czcić kogoś, kto nie szanowałby moich przekonań mimo czci, jaką darzę Go osobiście, bez względu na wyznanie. Rytuał nie powinien być robiony na siłę, powinien wynikać z serca. Więc jeśli ktoś czuje, że jego Przodek nie godzi się na takie traktowanie - lepiej odpuścić sobie rytuał, a zamiast tego poszukać duchowej więzi, przeprowadzić duchową "poważną rozmowę". Zresztą w okolicach 1. listopada przychodzę do swoich zmarłych Przodków i to Oni są głównymi adresatami moich myśli (co nie znaczy,ze pomijam Bogów, bo nie).

Natomiast co się tyczy kwestii "cmentarz jako grunt Kościoła katolickiego" - cóż, na cmentarzu przychodzę do Bliskich, a nie do judeochrześcijańskiego Bóstwa (jak byłoby np. w przypadku wizyty w jakimś kościele czy kaplicy). To, że Bliscy leżą na terenie cmentarza chrześcijańskiego (moi na szczęście nie), nie ma dla mnie większego znaczenia, to tylko kwestia formalnej przynależności. W moim domu wiszą krzyże i przychodzi do niego "ksiądz po kolędzie" (bo tak chcą inni domownicy), a przecież to nadal mój dom, nawet jak go jakiś obcy kapłan pokropi... :)

Odrębną kwestią pozostaje urządzanie jakichkolwiek ceremonii, które wykraczają poza zwykłe modły/medytacje nad grobami i palenie świec. To w końcu sprawa każdego z nas, jakimi słowami się modli, jakie myśli wysyła i do kogo czy np. jak trzyma ręce. Moim zdaniem w przypadku większych uroczystości warto zapytać o zgodę, na cmentarzu komunalnym nie powinno być z tym problemów. To, że cmentarz jest zamykany na noc, rozumiem. Chuligaństwo różnego rodzaju nie raz niszczyło nagrobki (ucierpiał także grób mojego Dziadka), i trzeba się (i Zmarłych) przed tym bronić. A skąd prostacki ochroniarz ma wiedzieć, z kim zacz? Niemniej uważam, że ochroniarze, o których mowa, zachowali się w sposób skandaliczny i niedopuszczalny.

Pozdrawiam!!

W jądrze atomu, w pyłku kwiata" (A. Wacyk)

gg: 571717

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 11:58 
Arcyrozmowny

rawimir napisał(a):
Lucky napisał(a):

Wielokrotnie już pisałem, ze zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, obecnie dopuszczalny jest wyłącznie pachówek do ziemi. Kremacja jest dozwolona, o ile prochy złożone sa w grobie ziemnym lub grobowcu. To wszystko. Reszta jest nadinterpretacją dziennikarzy.

Gdzies czytalam ze ostatnio te przepisy albo ulegly zmianie, albo ze jest pomysl zeby je zmienic. Niestety link mi sie zgubil ;)
W kazdym razie, babcia w urnie na kominku niebawem juz nie powinna byc nielegalnym skandalem.

PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 12:07 
Aditi napisał(a):
Gdzies czytalam ze ostatnio te przepisy albo ulegly zmianie, albo ze jest pomysl zeby je zmienic. Niestety link mi sie zgubil ;)
W kazdym razie, babcia w urnie na kominku niebawem juz nie powinna byc nielegalnym skandalem.

Podobno trwaja prace, ale po ostatnich zawirowaniach w rządzie nie wiadomo, kiedy sie zakończą. To jednak wymaga zmiany ustawy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]