Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest niedziela, 19 kwietnia 2026, 17:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ekumeniczne Beltaine 2010 w Warszawie, zapraszam Wszystkich!
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 22:13 
Arcyrozmowny

W związku z pierwszym od dawna punktualnym przybyciem Pani Wiosny 24 kwietnia 2010 w Warszawie na Bemowie odbędzie się pierwsze ekumeniczne święto Beltaine. Zapraszam do kręgu wszystkich chętnych niezależnie od grupy do której należą. Wchodząc do Kręgu zostawcie złe myśli wobec kogokolwiek i zaczerpnijcie ze świętego ognia. Niech stanie się On szansą i Bramą do nowego świata, w którym każdy Poganin będzie uznany takim jaki jest. Obrzęd poprowadzę prosząc również Was byście wezwali swoich Bogów i Duchy niech moje prowadzenie będzie jedynie nadaniem kierunku a siłą napędową będzie Wasza moc. Napełnijmy krąg mocą i uczcijmy siłę pochodni życia w cyklu natury.

Data - 24.kwietnia.2010
Godzina - Zbiórka 15:00 start 16:30
Miejsce - Pętla autobusowa Stare Bemowo następnie po przejściu - legalne palenisko zdala od cywilizacji...
Składki - Brak
Potrzebny ekwipunek : ciepłe okrycie na zimny wieczór, jedzenie i napitki wedle uznania, wiadro tolerancji i źródło ognia (pochodnia, świeca, lampa oliwna...itp)
Zaproszeni - druidyści, rodzimowiercy, wiccanie, szamani, wszyscy inni którzy świętują w Beltaine na swojej ścieżce którzy mają ochotę.
Wymagania - odłożenie różnic w poglądach, chyba że w konstruktywnych dyskusjach po obrzędzie
Mile widziane - instrumenty muzyczne
Prowadzący - druidzi

Program:
15:00 - Zbiórka i przejście na miejsce obrzędu
15:30 - Wejscie na plac obrzędowy, czas na zapoznanie się, przebranie jeżeli taka wola i drobną organizację, oczyszczenie wewnętrzne Gości
16:00 - 16:30 - oczyszczenie kręgu przez prowadzących i otwarcie go dla Gości, rozpoczęcie obrzędu
16:30 ->>Obrzęd
18:00(albo jak skończymy ;) ) - przeprowadzenie Gości pomiędzy ogniskami, skoki przez... dla chętnych, następnie zamknięcie kręgu i oddanie się dzikiej przyjemności ucztowania:D, dyskusji, śpiewu, tańca, muzyki

Rozejście wg. uznania zebranych

Jestem druidem, kapłanem wiedzy.
Szanuję Ją tak bardzo, że trzymam się od niej z daleka :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Ekumeniczne Beltaine 2010 w Warszawie, zapraszam Wszystkich!
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 23:07 
PFI

Ja na pewno się zjawię, postaram się pomóc w kobiecych obrzędach - pleceniu wiosennych wianków i ustawianiu palika Beltainowego. Liczę na tańce do białego rana, zwłaszcza, jeśli będzie nam towarzyszyć muzyka na żywo :-) Poprowadzę też rytualne malowanie ciała, zachęcona efektami zeszłorocznego świętowania w Edynburgu ;-)

PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 23:32 
Nadmilczek

Fizbanie, Imbolc organizowane przez Was było piękne i bardzo chciałbym wziąć udział również w Beltane, ale niestety nie będę mógł, bo akurat mam egzamin na uczelni i akurat o 15:00 :cry: Taka szkoda... Wiem, że to pewnie niemożliwe, ale mimo wszystko zapytam: czy nie można by tego terminu przesunąć?

PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2010, 02:44 
PFI

Otto,

rozmawiałam dziś z Fizbanem i generalnie zbieramy się OD 15.00, bo do Beltaine należy poczynić sporo przygotowań - wianki, maiki, oczyszczanie przestrzeni, itd. Sam obrzęd rozpocznie się o zachodzie Słońca, mniej więcej o 20.30.

PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 16:18 
Arcyrozmowny

Ja chętnie się zjawię, miło będzie się spotkać w taki gronie :D

PostNapisane: środa, 21 kwietnia 2010, 15:14 
Zwykły Uoś

Ja również się zjawię i to w towarzystwie łaciatego tornada imieniem Bran. Uważajcie na swoje wałówki ^^

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2010, 00:40 
Arcyrozmowny

Oczywiście Obrzęd zaczniemy później (dokładnie 19:51). Wałówa konieczna, ciepłe ubranie też, ogień załatwi resztę:D

PostNapisane: sobota, 24 kwietnia 2010, 03:36 
PFI

To ja dodam od siebie, co moglibyście wziąć ze sobą, żeby dołożyć się do obrzędu:

1. kolorowe wstążki, sznurki, ozdoby słomiane - do dekorowania Drzewa (będziemy mieli naturalny słup majowy, co by sobie roboty oszczędzić ;-))
2. ofiarę od siebie dla Królowej Majowej - mogą być wiersze spisane na kartce, szlachetne napoje, kwiaty, słodycze
3. symbole trosk, zmartwień, spraw, które chcecie zakończyć (choćby spisane na kartce) - do spalenia w Ogniu Bela
4. własne naczynia i kubek na biesiadę, koce, siedziska (poduszki, karimaty), świeczki, jeśli ktoś ma to rozpałkę do grilla!
5. dużo, dużo rozgrzewającego alkoholu ;P
6. bębny, grzechotki, a choćby i butelki plastikowe do wspomożenia naszych chantów
7. farby, żebyśmy mogli sobie wymalować wesoło gęby (nie wiem czy zdążę skombinować, jeśli ktoś ma byłoby bosko)

W nocy pewnie będzie zimnica, ale miejmy nadzieję, że popołudnie i wieczór będą pogodne! Do zobaczenia jutro (siedzimy od 15 do oporu)
Gdyby ktoś chciał pomocy w dotarciu na miejsce, do obrzędu o 19.00 jestem pod telefonem (kontakt na PW)

pozdrawiam,
Tin

PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2010, 01:50 
Arcyrozmowny

Dojechałem do domu, jestem wypruty jak po ciężkiej pracy ale tak szczęśliwy jak nigdy. Było Was dużo, czułem Wasze emocje, wszystko się udało dokładnie tak jak chciałem a nawet lepiej. Z tego też powodu dziękuję Wam wszystkim którzy zaszczyciliście nasz krąg tego dnia i nocy. Sława Rodzimowiercom, Chwała Asatru, Wiccanom i Druidom a także chrześcijanom których tolerancja niepodszyta szyderstwem pozwoliła nam odprawić rytuał.
Wiedzcie że z powodu weekendu wszystkie miejsca na ogniska zostały pozajmowane więc skorzystaliśmy z takiego na wspólnej polanie gdzie takich palenisk było trzy oprócz naszego i każde zasiedlone ludźmi. Udało się osiągnąć zdrową równowagę pomiędzy czystością zamkniętego obrzędu a pokazówką dla ludzi. Wiecie pewnie że część pogan mówi że najlepsze święta to te w zamkniętych kręgach zdala od świata zewnętrznego i oczu ciekawskich. Są też tacy że trzeba wychodzić do ludzi i pokazywać się, czasem za cenę autentyczności... Tym razem udało się to pogodzić i zrobić obrzęd w zastanych warunkach bez popisów przed publiką i zbędnej sztuczności a jednak nie aż tak hermetycznie by ludzie z zewnątrz nam przeszkadzali. Dziękuję jeszcze raz wszystkim uczestnikom i mam nadzieję że takie święta ekumeniczne odbywać się będą w okolicach festiwali ognia przez cały rok do czego cały swój wysiłek obiecuję przyłożyć.

Przepraszam też tych którzy byli za długie czekanie na wszystkich. Chcieliśmy zacząć rytuał o zachodzie słońca, to założenie pozwoliło dojechać szczęśliwie wszystkim chętnym a nam trzymać się tradycji. Udało się... Wszystkiego najlepszego Wam wszystkim przez całą Wiosnę która tak nam dzisiaj podziękowała za rytuał...

PostNapisane: poniedziałek, 26 kwietnia 2010, 15:43 
Arcyrozmowny

Ja również bardzo dziękuję, za możliwość uczestniczenia w tym rytuale. Chętnie pomogę przy organizacji następnego :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich!!

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 12:33 
Arcyrozmowny

Bylo uroczo i zaluje ze nie moglam zostac na czesci rozrywkowo przekąskowej :)
A i rytual robil wrazenie, moj synek bardzo przejal sie wycieczką Fizbana i ciągle dopytywal 'ale czy on na pewno wroci ze swiata duchow?'. :)

PostNapisane: wtorek, 27 kwietnia 2010, 13:54 
PFI

:D W tym roku tak się złożyło, że szczególnie zwróciliśmy się ku honorowaniu Drugiego Plemienia. Duchy, sidhe, są bardzo ważni w naszych ziemskich działaniach, Celtowie zresztą wierzą, że nasza pośmiertna wędrówka jest dychotomiczna - idziemy do świata sidhe, a potem odradzamy się znowu w świecie ludzi. Warto zadbać o dobre stosunki już teraz :-)

Ja również dziękuję, szkoda, że wieczorem przyszła taka zimnica, że zbyt długo nie daliśmy już rady balować. Ja nie narzekam, miłosne obchody Beltaine przeniosłam do domowego ciepełka :P

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]