Trifon Zarezan to starobałkańskie święto wina obchodzone dziś głównie w Bułgarii i części Serbii najczęściej 14 lutego. To także pierwsze wiosenne święto Bułgarów, jest świętowane przez hodowców winorośli, karczmarzy, oraz wszystkich miłośników wina. Podstawowy obrządek tego święta - podcinanie winorośli - przypomina nam o zbliżającej się wiośnie. Podcinanie wykonywane jest głównie przez mężczyzn, właścicieli winnic. Każdy hodowca odcina ze swoich winorośli kilka pędów z jednego lub trzech krzewów, wybranych pośrodku albo z rogów winnicy i polewa odcięte miejsca gałązek winem. Przypomina w ten sposób winorośli, że jej głównym przeznaczeniem jest obdarowanie gospodarza dużą ilością, dorodnych winogron na wino.
W Warszawie świętować będziemy przy dźwiękach bułgarskiej nutki z zespołem Sarakina w Coyote Club na Słowackiego 16/18. Dziś w RadioWidzie od 21:00 będzie można wygrać zaproszenia na to wydarzenie.
_________________ Transilvania, esți frumoasă draguță!
|