Hakken napisał(a):
rawimir napisał(a):
Hakken napisał(a):
Dlaczego musi? Wiele wskazuje, ze upadnie. Zgoda, ale dlaczego musi?
Dlatego, że nic nie jest wieczne. I jeżeli czegoś uczymy się z historii to głównie tego, że imperia upadają i to upadają głównie w momencie kiedy społeczeństwo rozleniwia dobrobyt. Jak do tej pory nie istniało jeszcze społeczeństwo, które by było wieczne a nasza cywilizacja nie wygląda jakby miała stanowić wyjątek od tej reguły.
To jest zbyt ogólnikowa odpowiedź. To jasne, że upadł Rzym jako państwo, a nawet jego kultura w wielu aspektach uległa zniszczeniu. Jednak istnieje ciągłość pomiędzy cywilizacją Rzymu a współczesna Europą. Rzym się nie skończył, ale przetransformował.
Upadek jest dla mnie końcem, bez dalszego ciągu. Np. nagle zostajemy zdominowani przez świat islamu, posiadający własną tradycję i odrzucający wszystko, co europejskie. Upadkiem może być totalny pomór wyludniający dany obszar, na który wkraczają przedstawiciele innej cywilizacji albo nikt. Wraca przyroda.
Oczywiście mówię o końcu świata ludzi na danym terytorium. Nie mówię o całkowitym końcu świata.
Wszechświat, jeśli kiedyś się skończy, to będzie to tak niewyobrażalnie odległa przyszłość, ze w ogóle nie warto tego brać pod uwagę. Coś, co można rozważać, to koniec ludzkości, bez dalszego ciągu, koniec cywilizacji z możliwością przetrwania gatunku i ponownym rozwojem, lokalne upadki poszczególnych cywilizacji, koniec życia na ziemi (mało prawdopodobne). katastrofy kosmiczne skutkujące unicestwieniem planety, także wydają mi się mało prawdopodobne w skali czasu możliwym do ogarnięcia. Niech nikt mi nie mówi, ze ogarnia np. miliard lat albo nawet milion - zazwyczaj dla ludzi dawno to ok 100 lat. Prehistoria to stan przed narodzeniem najstarszego krewnego, z którym mieliśmy okazję porozmawiać o jego przezyciach w przeszłości. Wszystko co było wcześniej to prehistoria.
No więc, dlaczego europa musi upaść?