Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 11 czerwca 2026, 12:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Asatru i Wicca -Ogólne pytania i odpowiedzi
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 19:17 
Jak wcześniej napisałam przeniosłam temat .
Pod tym tematem będe poruszać całość dotyczącą Asatru ,naszego poglądu na świat i naszego nastawienia . Zapraszam również Wiccan by również wypowiedzieli sie na swój temat oraz całościowo na temat Wicca .

Co to jest Asatru ?lub czym jest ?

Długo przed Chrześcijaństwem przywędrowali nasi przodkowie na tereny Północnej Europy ,którzy mieli własną wiarę.Jedną z nich była właśnie Asatru .Praktykowana była na ziemiach :Skandynawi ,
Anglii ,Niemczech,Francji,Holandi oraz na innych krajach.
Asatru jest oryginalną rodzimą religijną wiarą ludów które żyły w tych regionach.
Co znaczy słowo "Asatru"?
W języku staro norweskim (języku starożytnej Skandynawi ) znaczy :"Wiara w Bogów",w tymże języku zostały napisane nasze zródła .Asatru zostało także nazwane przez Vikingów,którzy stworzyli tę wiarę.

Tytuł: Re: Asatru i Wicca -Ogólne pytania i odpowiedzi
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 21:03 
Gythia's Hildr napisał(a):
Jak wcześniej napisałam przeniosłam temat . Pod tym tematem będe poruszać całość dotyczącą Asatru ,naszego poglądu na świat i naszego nastawienia . Zapraszam również Wiccan by również wypowiedzieli sie na swój temat oraz całościowo na temat Wicca .

A pytania odnosnie Asatru mozemy zadawac? Czy raczej wolisz zebysmy po prostu czytali co piszesz a ty nam bedziesz pisac rozne informacje ktorymi chcesz sie akurat podzielic.

Jesli chodzi o wicca - mysle ze wszyscy wiccanie woleliby odpowiadac na pytania o wicca raczej niz po prostu pisac o wicca. To dlatego ze juz tyle zostalo na ten temat napisane ze nie chcemy sie powtarzac jesli nie potrzeba i chyba mowie za wszystkich wiccan ze nie chcielibysmy pisac rzeczy o ktorych juz wszyscy wiedza bo czytali inne topiki.

Jesli mamy omawiac wizje Asatru to moze zaczniemy od poczatku, czyli od mitu stworzenia. Jesi moge zadawac pytania to bardzo bym chciala wiedziec jaki on jest bo to co czytalam w internecie jest bardzo ogolne. Czy rozumiecie go doslownie czy jako metafore, jesli jako metafore to jaka i na co itp. Czy na przyklad olbrzymi sa olbrzymami jak w bajkach czy moze symbolizuja jakies sily itp. Duszu stworzyl watek na ten temat pt: kreacjionizm vs ewolucjionizm ale jesli wolisz pisac w tym watku to ja nie mam nic przeciwko.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 21:10 
Zaczynamy od początku , pytajcie ja postaram sie odpowiedzieć .
Jeśli chodzi o Wiccan to ja będe zadawać pytania .

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 21:19 
Dobrze. W takim razie ponawiam pytanie o mit stworzenia. Opowiedz nam go i prosze powiedz jak go rozumiesz.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 22:28 
Ja również postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania zgodnie ze swoją wiedzą ale jako że pierwsze pytanie padło bezpośrednio do Gythia's Hildr to poczekam na jej odpowiedź po czym się ustosunkuje :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 22:40 
Pierwszy warunek do Wszystkich tolerancja jest podstawą ,to że się różnimy nie oznacza że mamy się kłócić . Choć ja osobiście nie lubie wypowiadać się na stronach internetowych .Zrobie wyjątek .

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 23:47 
To ja mam pytanie do Wiccan. W paru miejscach czytałam, że Wicca jest kultem płodności.
Czy Wy też tak odbieracie swoją religię?
A właśnie religia, tu drugie pytanie mi się nasuwa. Czy uważacie Wicca za religię czy jedynie za konkretny rodzaj praktyk?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 23:55 
To ja tez mam pytanie do Wiccan:
Czym sie rózni Wicca od innych praktyk okultystycznych ?
Bo zarowno w Wicca jak i okultyzmie kult jest stawiany na pierwszym miejscu. Gdzie waszym zdaniem lezy ta roznica...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 00:25 
Ulf napisał(a):
To ja tez mam pytanie do Wiccan:

Nie wiem, bo nie znam innych praktyk okultystycznych. Poza tym nie interesują mnie różnice. Jeśli czegoś bym szukał, to podobieństw.

Wicca jest religią w tym sensie, że wierzymy i doswiadczamy obecnosci pary bóstw. Bogini wicca i boga wicca. Różnimy się w rozumieniu tych bogów i ich relacji do świata ludzi i świata innych bogów. Ale w praktyce nie ma to znaczenia, bo ta czy owak, doświadczamy ich obecności. Uważamy, też że nie warto sie kłócić o to, czyje doswiadczenie jest lesze, ważniejsze i kto je interpretuje słusznie a kto nie. Często mówi się, że w wicca nie ma papieży. Własnie to zdanie ma podkreslić wagę indywidualnego doświadczenia. Agni jest doświadczona wiccanką i z wieloma jej poglądami sie zgadzam. Ale z niektórymi nie. Ja mimo wszystko traktuje bogów bardziej zewnętrznie, bardziej osobowo, słowem bardziej politeistycznie. Jednak w praktyce nie ma to znaczenia, bo zarówno do niej jak i do mnie przmówili bogowie wiccan, jacykolwiek oni są.
Wielu wiccan wierzy w reinkarnację. I tu też oczywiście są różnice, bo są i tacy, którzy w reinkarnację nie wierzą. Sa tez tacy, którzy wierza w reinkarnację ale nie osobową. Ja nie wierze w reinkarnację. Ja wiem, że ona istnieje. Wiem, czyli mam przekonanie graniczace z pewnościa. Skąd czerpię tę pewność? Z własnego wnętrza. Z mjej boskiej natury. Nie sądzę, zebyśmy byli stworzeni przez bogów. Raczej bogowie i ludzie sa stworzeni sam z siebie. Pochodza ze Źródła. Bogowie róznia się od nas jedynie samoświadomością. Ich samoświadomość jest potęzna w porównaniu z naszą. Ale oczywiście są także ograniczeni. Uważam też, że wszystkie czarownice i czarownicy sa jedną rodziną. W róznych epokach, bycie czarownikiem-kapłanem może odbywać się w róznych formach. Wicca jest jedna z takich form. Forma współczesną. Nawiązuje jednak do dawnych kultów. Trudno zreszta, zeby nie nawiązywała skoro jestesmy, jak wierze kolejnymi wcieleniami dawnych kapłanów, dawnych kultów. Po prostu dawnych czarownic/ków.
Ale ponieważ, staramy sie być otwarci i tolerancyjni, dopuszczamy wiele możliwych interpretacji naszych wierzeń. Z tego powodu, wspólnym mianownikiem naszej religii jest praktyka. Ale praktyka, zawsze ma jakiś cel i znaczenie. A te wypływaja z przekonania o istnieniu bogów i tego, że czcicielami (nie mówie wyznawcami, bo to sie rozumie samo przez się, tyle że wyznawca może być bierny lub aktywny, wiccanie są aktywni).

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 00:40 
Isleen napisał(a):
A właśnie religia, tu drugie pytanie mi się nasuwa. Czy uważacie Wicca za religię czy jedynie za konkretny rodzaj praktyk?

Wedlug najszerszej definicji, religia to system wierzen i praktyk przyjetych w danej spolecznosci. Religia mowi o relacji jednostki do sfery sakrum i bogow, praktykowana jest w spolecznosci, kult i rytualy powiazane sa z wierzenami. Wicca posiada wszystkie te elementy. Mamy wiare w bogow i okreslanie naszej z nimi relacji, nasze rytualy wynikaja z naszych wierzen choc maja tez element magii ktora nie musi byc zwiazana z zadnym systemem wiary, i oczywiscie praktykowana jest w spolecznosci ludzi inicjowanych, zgromadzonych w tradycjach, liniach, rodzinach i najmniejszej jednostce - kowenach.

Jednak jest to religia troche inna od wiekszosci bo nie ma dogmatow, nie jest to religia ksiegi i bardzo duzo miejsca pozostawia sie w niej indywidualnym odczuciom, pogladom i wierzeniom. Na przyklad jesli chodzi o mit stworzenia - kazdy moze miec swoja wlasna wersje. Istnieja pewne elementy wspolne dla wszystkich wiccan jak na przyklad wiara w Rogatego Boga i Potrojna Boginie ale to jak sie widzi tych bogow, skad sie wzieli, czy sa jednoscia czy oddzielni, czym sa itp zalezy od indywidualnych interpretacji. Choc wiekszosc wiccan zgadza sie ze wszystkie boginie sa jedna boginia a wszyscy bogowie sa jednym bogiem, co oznacza ze wierzymy w wielu bogow ktory sa indywidualni i oddzielni ale jako aspekty sil uniwersalnych. Pytajac wiccan o jakiekolwiek sprawy zwiazane z ich religia zazwyczaj tzreba sie spodziewac kilku roznych choc dosyc podobnych do siebie odpowiedzi. Dlatego pisalam ze wiccanie musza byc bardzo telerancyjni.

Isleen napisał(a):
W paru miejscach czytałam, że Wicca jest kultem płodności. Czy Wy też tak odbieracie swoją religię?

No wlasnie tutaj na przyklad moga pojawic sie rozne zdania. Wiekszosc ludzi uwaza ze tak, jest to kult plodnosci, ale zdazaja sie ludzie ktorzy widza i traktuja wicca inaczej. Osobiscie lubie nazywac ja kultem plodnosci a relacjie pomiedzy bogiem i boginia oraz kobietami i mezczyznami sa dla mnie bardzo wazne, energia seksualna tez. Zycie jest bardzo wielka wartoscia dla mnie tak samo jak przyroda a moja czesc mojej praktyki zwiazana jest z cyklami rodzenia sie, umierania i odradzania w przyrodzie. Plodnosc gra w nich duza role.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 00:47 
PFI

Ulf napisał(a):

To dość szeroki temat. Jest wiele systemów okultystycznych, w każdym z nich można doszukać się zarówno różnic, jak i podobieństw w stosunku do wicca. Mógłbyś nieco doprecyzować pytanie?

Ulf napisał(a):
Bo zarowno w Wicca jak i okultyzmie kult jest stawiany na pierwszym miejscu.

Okultyzm jest przede wszystkim zestawem praktyk służącym osiągnięciu jakiegoś celu. Nie jest kultem. Okultysta może być czcicielem kogoś/czegoś ale nie musi.

Wiccanin jest kapłanem i czarownikiem. Dla mnie to funkcje równorzędne, nie da się postawić jednego nad drugim. Poszczególni wiccanie oczywiście mogą stawiać, ale uogólnić, że kult bogów w wicca stawia się na pierwszym miejscu, moim zdaniem nie można.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 00:48 
Isleen napisał(a):
W paru miejscach czytałam, że Wicca jest kultem płodności. Czy Wy też tak odbieracie swoją religię?

Moje zdanie jest podobne do zdania Agni. Wicca dla mnie jest kultem płodności. Celebracja kola roku jest celebracją życia: narodzin i śmierci. Płodność jest z tym jak najbardziej związana. Wg mnie koło roku da sie odczytać jako archetyp stosunków męsko-damskich i to na wielu poziomach.

A akurat nie zgadzam się z Agni i byc może z większościa wiccan (ale kto robił badania statystyczne ;) ) w kwestii prawdziwości twerdzenia że wszystkie boginie to jedna bogini a wzyscy bogowie, to jeden bóg. Ja tak nie uważam. Ale jak mówiłem wcześniej, nie ma to praktycznie żadnego znaczenia.

Driada napisał(a):
Wiccanin jest kapłanem i czarownikiem. Dla mnie to funkcje równorzędne, nie da się postawić jednego nad drugim. Poszczególni wiccanie oczywiście mogą stawiać, ale uogólnić, że kult bogów w wicca stawia się na pierwszym miejscu, moim zdaniem nie można.

Ale dla mnie, magia jest także zaprzegnieta do kultu. Więc bycie czarownikiem jak najbardziej jest potrzebne dla odprawienia rytuału. Nie bedę publicznie rozwijał tego wątku, bo ociera się o tajemnicę.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 września 2009, 00:54 przez rawimir, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 01:04 
Ulf napisał(a):

Nie jestem pewna o co ci chodzi i czy moja odpowiedz zadowoli ciebie. Wicca wyrasta z roznych wczesniejszych ezoterycznych i okultystycznych tradycji od starozytnego Egiptu (hermetyzmu i misteriow Isis) poczynajac, przez misteria eleuzyjskie, szamanism, czarostwo ludowe, poprzez kabale i rozne praktyki i wierzenia epoki renesansu do bract okultystycznych typu masonow, zakonu zlotego brzasku itp. Piszac wyrasta - mam na mysli ze posiada w sobie elementy wspomnianych praktyk i wierzen ale wyksztalcila swoja wlasna tozsamosc i swoje wlasne praktyki.

Poniewaz zawiera w sobie tyle roznorodnosci pasuje wielu osobom z ronych sciezek. Dlatego pisalam ze w jednym kowenie ktory znam w Norwegii razem praktykowac moga szaman Saami i mag ceremonialny nalezacy takze do OTO.

Sa osoby w wicca ktore sklaniaja sie bardziej w strone szamanismu i ich praktyka wiccanska bedzie bardziej szamanska, inne wola magie ceremonialna i ich praktyka bedzie odzwierciedlac taka wlasnie tendencjie i sa osoby ktore trzymaja sie zlotego srodka. Jako wiccanie duzo wiekszy nacisk kladziemy na to co nas laczy a nie to co nas dzieli.

Osobiscie nie poznalam zbyt wiele innych systemow okultystycznych. Liznelam OTO i Enochie. Glowna roznice jaka widze to to ze tamte systemy sa bardziej ceremonialne i bardziej indywidualne, natomiast wiccanie pracuja w grupach i sa polaczeni zbiorowym umyslem co dla mnie jest bardzo wazna cecha wicca i tym co nas wyodrebnia. Magowie ceremonialni zdawali sie pracowac indywidualnie nawet jak zebrali sie w grupie a ich rytualy byly zbitkami poszczegolnych odrebnych elementow. W wiccanskim rytuale wszytko wynika z siebie, plynnie i naturalnie i wszyscy biora w tym udzial. Inna roznica jest ze tamte praktyki sa dosyc mocno zwiazane z religia chrzescijanska i judaizmem, wicca natomiast oprocz tego ze niektorzy studiuja elementy kabaly mistycznej raczej nie wiele ma z nimi wspolnego. Co jeszcze? - parcujemy z runami, chodzimy na pathworkingi czyli cos podobnego do szamanskiej podrozy ale bardziej kontrolowane, choc nie zawsze itp.

Nie wiem czy ci o to chodzilo. Jesli nie to prosze pytaj dalej.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 01:13 
PFI

rawimir napisał(a):
Ale dla mnie, magia jest także zaprzegnieta do kultu. Więc bycie czarownikiem jak najbardziej jest potrzebne dla odprawienia rytuału.

Wydaje mi się, że działa też w drugą stronę. Znaczy magia jest przesiąknięta kultem. Dalej by z tego wynikało, że nie da się postawić jednej funkcji nad drugą, bo wzajemnie z siebie wynikają, uzupełniają się, łączą.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 01:17 
Agni napisał(a):
Wiekszosc ludzi uwaza ze tak, jest to kult plodnosci, ale zdazaja sie ludzie ktorzy widza i traktuja wicca inaczej. Osobiscie lubie nazywac ja kultem plodnosci a relacjie pomiedzy bogiem i boginia oraz kobietami i mezczyznami sa dla mnie bardzo wazne, energia seksualna tez.

Rawimir napisał(a):
Wicca dla mnie jest kultem płodności. Celebracja kola roku jest celebracją życia: narodzin i śmierci. Płodność jest z tym jak najbardziej związana. Wg mnie koło roku da sie odczytać jako archetyp stosunków męsko-damskich i to na wielu poziomach.

W takim razie jesli Wicca jest kultem plodnosci a relacje miedzy kobietami a mezczyznami sa bardzo wazne, nasuwa mi sie pytanie jaki jest stosunek do osob bezplodnych, lub tych ktore nie moga miec dzieci jak np osoby homoseksualne? Czy rowniez one moga byc inicjowanymi wiccanami i kaplanami i czy nie kloci sie to z definicja kultu plodnosci, relacjami kobieta mezczyzna i z rozmnazaniem jako takim ( bo to tez zawiera sie dla mnie w slowie "plodnosc") ?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 01:19 
Dziękuję za odpowiedzi, które rodzą kolejne pytania do Wiccan:

Czy wierzycie wszyscy w tę samą parę bóstw i tak samo jej doświadczacie?
Jeśli się różnicie w rozumieniu tych bogów to skąd wiecie, że to są Ci sami bogowie?
Czy "nie ma papieży" oznacza, że nie uznajecie w żadnym stopniu zwierzchności swoich arcykapłanów? Po co wam w takim razie hierarchia?
Do jakich dawnych kultów nawiązuje Wicca i w jaki sposób? Do których najbardziej i dlaczego?
Czy tolerancja, otwartość i nie kłócenie się o to czyje doświadczenie jest lepsze odnoszą się wyłącznie do innych Wiccan?
Macie wspólne rytuały a różne wierzenia, a jednak te wspólne rytuały wynikają z różnych wierzeń?
I pytanie na które nie doczekaliśmy się niegdyś jasnej odpowiedzi: Jak ma się kult pary bóstw do wzywania do kręgu innych bogów? Czy ta para zawsze jest obecna a pozostali są gośćmi? Czy tej parze oddawana jest większa cześć? A może ta para pośredniczy w kontaktach z innymi bogami?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 01:31 
Ulf napisał(a):
W takim razie jesli Wicca jest kultem plodnosci a relacje miedzy kobietami a mezczyznami sa bardzo wazne, nasuwa mi sie pytanie jaki jest stosunek do osob bezplodnych, lub tych ktore nie moga miec dzieci jak np osoby homoseksualne? Czy rowniez one moga byc inicjowanymi wiccanami i kaplanami i czy nie kloci sie to z definicja kultu plodnosci, relacjami kobieta mezczyzna i z rozmnazaniem jako takim ( bo to tez zawiera sie dla mnie w slowie "plodnosc") ?

Plodnośc w wymiarze jednostkowym to tylko jeden z poziomów. Innym poziomem jest odnajdowanie pierwiastka meskiego w kobiecie a żeńskiego w mężczyźnie, co sprawia, że nie wszyscy musza realizować się w jeden, stereotypowy sposób. Jeszcze innym poziomem traktowania płodności jest grupa. Co grupa potrzebuje aby przetrwać? Potrzebuje stabilności i bezpieczeństwa. Osoby homoseksualne, mimo, ze same nie działają w kierunku przyrostu populacji realizują wiele pożytecznych ról, np w zakresie opieki, przez co sprawiają, ze potencjał grupy rośnie. To oczywiście jeden z mozliwych wariantów i raczej dotyczący społeczeństw dość malo zaawansowanych cywilizacyjnie. We współczesnych społeczeństwach istnieje o wiele wiecej możliwości. Poza tym, zarówno niepłodność, jak i hmoseksualizm sa zjawiskami całkiem naturalnymi, więc wogóle nie ma co sie zastanawiać nad tym problemem. Płodna ma byc grupa a jednostki w ramach grupy mogą sie róznie realizować.
Wreszcie można tez interpretować płodność jako akt twórczy w szerokim rozumieniu. Moża zatem być naukowcem, artystą czy rzemieslniiem i być płodnym w tym rozumieniu.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 01:52 
Isleen napisał(a):
Czy wierzycie wszyscy w tę samą parę bóstw...?
Tak to ta sama para bóstw. Znamy ich imiona.

Isleen napisał(a):
... i tak samo jej doświadczacie?

Doświadczenie jest zawsze subiektywne, wiec na to pytanie nie ma odpowiedzi. Na zewnątrz wygląd ato tak samo.
Isleen napisał(a):
Jeśli się różnicie w rozumieniu tych bogów to skąd wiecie, że to są Ci sami bogowie?
znamy ich imiona
Isleen napisał(a):
Czy "nie ma papieży" oznacza, że nie uznajecie w żadnym stopniu zwierzchności swoich arcykapłanów? Po co wam w takim razie hierarchia?

Hierarchia istnieje tylko wewnatrz kowenu i wynika z 1) naturalnego autorytetu arcykapłana/arcykapłanki, 2) jest zwiazana z organizacja prac kowenu i nauka mlodszych cżlonków kowenu. Poza kowenem nie ma zadnej hierarchii.
Isleen napisał(a):
Do jakich dawnych kultów nawiązuje Wicca i w jaki sposób? Do których najbardziej i dlaczego?
najdalej do paleolitycznych kultów płodnosci, ale także do późniejszych religii pogańskich. Różnych.
Isleen napisał(a):
Czy tolerancja, otwartość i nie kłócenie się o to czyje doświadczenie jest lepsze odnoszą się wyłącznie do innych Wiccan?
Oczywiście, ze nie. To jest pytanie z podtekstem.
Nikt nie atakuje asatru.
Isleen napisał(a):
Macie wspólne rytuały a różne wierzenia, a jednak te wspólne rytuały wynikają z różnych wierzeń?

Nie do końca zrozumiałas, to co napisałem wczesniej. Mamy wspólne wierzenia dotyczace np. istnienia bogów. Nie musimy za to tak samo ich obecnosci interpretować. Nie musimy tak samo interpretowac ich natury.
Isleen napisał(a):
I pytanie na które nie doczekaliśmy się niegdyś jasnej odpowiedzi: Jak ma się kult pary bóstw do wzywania do kręgu innych bogów? Czy ta para zawsze jest obecna a pozostali są gośćmi?
Tak własnie
Isleen napisał(a):
Czy tej parze oddawana jest większa cześć?
większa w tym sensie, że zawsze. Ale kiedy zapraszasz boga do kręgu, powinnas mu tez oddac cześć.
Isleen napisał(a):
A może ta para pośredniczy w kontaktach z innymi bogami?
Nie sądzę.
No i oczywiście przypomnienie. To są oczywiście moje poglądy na te kwestie :D.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 11:51 
Ulf napisał(a):

Rawimir juz wiekszosc powiedzial. Dodam moze tylko ze w cuklicznosci kola roku chodzi o plodosc natury. To nie znaczy ze osoba homoseksulana lub taka ktora nie moze miec z roznych powodow dzieci a nawet ich nie chce choc moze nie moze nalezec do kultu polodnosci. Wicca to religia przyrody a przyroda przetrwa nawet jak takie osoby istnieja. Roznego rodzaju zachowania seksualne sa calkowicie naturalne - wystarczy spojrzec na rozne zwierzeta i owady i to co one wyprawiaja w dziedzinie seksu. Polecam ksiazke 'Dr Tatiana's sex advice for all creation'.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 12:15 
Rawimir juz odpowiedzial na wszystkie pytania wiec ja odpowiem tylko a te na ktore mam cos do dodania od siebie, bo jak wiesz czasami moje poglady troche sie roznia od pogladow innych wiccan.

Isleen napisał(a):

Zgadzam sie z Rawimirem. Czy potrafisz pokazac gdzies na forum miejsce w ktorym bylibysmy nie tolerancyjni. Owszem czasami mozemy sie o cos poklucic w dyskusji i wyrazic swoje opinie ktore sa inne od opini rozmowcy, kiedy ktos nam przycina to i my oddajemy ale czy kiedykowlwiek ktos z nas powiedzial cos zlego o innej religii albo nie dal prawa komus wierzyc i praktykowac jak chce, oskarzyl kogos o kradziez bogow, w jakikolwiek sposob byl radyklany, odmowil odpowiedzi na pytania innych osob itp Nawet jesli chodzi o Asatru wydawalo mi sie ze bylam bardziej tolerancyjna niz Ulf czy Viking bo oni uwazali ze nie mozna byc Asatru i wiccaninem jednoczesnie a ja ze tak.

Isleen napisał(a):

Bo jest w naszych wierzeniach wystraczajaco duzo wspolnego mianownika zeby bylo to mozliwe. My raczej wolimy sie koncentrowac na tym co nas laczy a nie na tym co nas dzieli. Jakis czas temu dalam linka do filmiku z otwartego rytualu przeprowadzonego wspolnie przez druidow, asatru i Wiccan. Jesli taki rytual jest mozliwy to tym bardziej wiccanski rytual jest mozliwy choc nei wszyscy wierza tak samo.

Isleen napisał(a):
I pytanie na które nie doczekaliśmy się niegdyś jasnej odpowiedzi: Jak ma się kult pary bóstw do wzywania do kręgu innych bogów? Czy ta para zawsze jest obecna a pozostali są gośćmi? Czy tej parze oddawana jest większa cześć?

Tu troche sie roznie od Rawimira bo dla mnie choc wszystkie boginie sa odrebne to na jakims poziomie sa jedna boginia. Moge zaprosic do rytualu ten wyzszy poziom, moge zaprosic Astarte, Afrodyte, Izyde jako jedna bogine choc wiem ze wszystkie moge tez zaprosic osobno. Dla mnie to dziala. Bogowie wicca sa dla mnie naszymi patronami ale nie sa zazdrosni i kiedy zaprosze innymi bogow to ci inni sa dla mnie tak samo wazni jak nasza wlasna para bostw.

My odpowiadamy na pytania a ja jeszcze ciagle nie dostalam odpowiedzi na kilka pytan o Asatru ktore postawilam w topiku o Asatru bogach i boginiach. Wiem ze opis mitu stworzenia i jego wyjasnienie moze zajac troche czasu wiec nie mowie o tym ale na te inne pytania chcialbym dostac odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 12:19 
agni napisał(a):
Dodam moze tylko ze w cuklicznosci kola roku chodzi o plodosc natury.

Tak, masz rację. To tak oczywiste, ze zapomniałem o tym napisać koncentrując się tych mniej oczywistych poziomach :D.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 13:14 
Manaderator

Agni napisał(a):
Wicca to religia przyrody a przyroda przetrwa nawet jak takie osoby istnieja.

Uff, jak to dobrze wiedzieć że moje istnienie nie zagraża przetrwaniu przyrody :wink: :lol:

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 13:20 
Asus napisał(a):
Uff, jak to dobrze wiedzieć że moje istnienie nie zagraża przetrwaniu przyrody :wink: :lol:

Nie zagraza. Osobiscie jak czytalam do jakich zachowan seksualnych uciekaja sie niektore inne istoty zyjace na naszej planecie to stwierdzilam ze czlowiekowi daleko do nich. W wicca jest bardzo duzo osob o odmiennych preferancjach seksualnych, obu plci.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 13:32 
Manaderator

Oj Agni, ja tylko troche humoru chcialem wprowadzić do za poważnej dyskusji :) Wiem jake jest stanowisko wicca w tej sprawie, a właściwie jakie jest stanowisko wiccan których znam :)

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 13:37 
Wiem, wiem, rozpedzilam sie :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 14:08 
Cytuj:
My odpowiadamy na pytania a ja jeszcze ciagle nie dostalam odpowiedzi na kilka pytan o Asatru ktore postawilam w topiku o Asatru bogach i boginiach. Wiem ze opis mitu stworzenia i jego wyjasnienie moze zajac troche czasu wiec nie mowie o tym ale na te inne pytania chcialbym dostac odpowiedzi.

Agni, mogłabyś powtórzyć te inne pytania? Wiem, że na pewno już je napisałaś ale gdzieś mi umknęły (i za to przepraszam) i znalezienie ich oraz dotarcie do sedna sprawy żeby nie pisać odpowiedzi nie na temat zajęło by mi dużo czasu :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 14:11 
Viking napisał(a):
Agni, mogłabyś powtórzyć te inne pytania? Wiem, że na pewno już je napisałaś ale gdzieś mi umknęły (i za to przepraszam) i znalezienie ich oraz dotarcie do sedna sprawy żeby nie pisać odpowiedzi nie na temat zajęło by mi dużo czasu :wink:

Juz to zrobilam w topiku o Asatru bogach i boginiach. Powyciagalam z poprzednich postow to na co jeszcze nie dostalam odpowiedzi i zrobilam z tego nowego posta. :)

A ja wkleiłem tu :> Agni, skoro tu mamy zadawac sobie pytania, to niech tak będzie
Radmin

Nie wiem czy moje pytania zostaly przegapione czy zignorowane wiec pozwole sobie przytoczyc jej jeszcze raz. Moze tym razem bede miala wiecej szczescia. Przepraszam jesli pytania sie powtarzaja ale po prostu kopiowalam ze wczesniejszych tekstow z lekkimi tylko zmianami. OK oto one:

Co to znaczy ze jestescie duchowo i fizycznie zwiazani z bogami? Czy duchowo tylko przez Ond a fizycznie tylko dlatego ze bogowie przybrali postac ludzka i chodzili od chalupy do chalupy i plodzili dzieci. Czy jestescie spokrewnieni tylko przez te wiezy krwi czy moze tez przez to ze macie wspolny poczatek, wywodzicie sie ze wspolnego zrodla.

Czym dla was jest dar ekstazy, dlaczego wyroznia ludzi a zwierzeta nie moga tego dostapic itp jak przejawia sie moc, czy mozna to zdefiniowac innymi slowami. Prosze powiedzcie mi co to takiego to Ond wedlug was i czy wszyscy Asatryjczycy na tym forum sie zgadzaja ze soba co do tego czym ono jest. Wiem ze to nie jest swiadomosc, wola, zycie itp, czyli co nas odroznia od zwierzat ktore tego Ond nie maja podobno. Dodam ze chyba wiem a przynajmniej mam swoja na ten temat opinie ale chcialbym uslyszec co wy o tym myslicie.

Dlaczego kiedy pisze ze bogowie sa w nas wy mowicie ze tak nie jest choc Gythia tez pisala ze zyja w nas. Jak to sie rozni od tego co ja napisalam o tym ze sa takze w przyrodzie i jak to sie rozni od tego co ja napisalam ze sie nawzajem przenikamy/dotykamy. Wiem Ulf pisal ze sie dotykamy a nie przenikamy to w takim razie jaka jest roznica kiedy chodzi nie o fizyczny kontakt tylko duchowy.

A gdzie nosza bogow ci ktorzy nie nosza ich w sercu i gdzie maja bogow ci ktorzy w ogole nie maja ich w sobie? jak to sie dzieje ze ktos moze miec boga w sobie a ktos inny nie. Czy to sprawa wyboru osobistego, zamiast natury czlowieka?

Dlaczego jak sie jest bogiem to nie mozna miec go w sercu. Czy mowiac ze jestescie bogami jestescie zupelnie innymi niezalenymi bogami od np Odyna. No ja tez jestem czesciowo bogiem i bogina i uwazam ze wszyscy jestesmy. Nie wiem dlaczego wojownicy mieliby byc inni i jakos bardziej bogami niz reszta nas.

Ciagle nie wiem czym jest ta czastka boskosci w nas i dlaczego nie mozemy powiedziec ze poprzez ta czastke bogowie sa w nas. Czy ta czastka jest niezalezna i odrebna od bogow i jak sie w nas pojawi to przestaje byc ich czescia. Jesli tak to dlaczego mozna powiedziec ze jestesmy bogami. Jak mozemy byc bogami jesli bogowie nie sa w nas, czy chodzi o to ze jestesmy zupelnie odrebnymi bogami i stajemy sie nimi nie poprzez ta czastke tylko jakos inaczej.

I ciagle nie wiem jaka jest roznica (oprocz semantycznej)w tym co ja napisalam:

'bogowie sa w nas'

i tym co napisala Gythia

'bogowie zyja w nas'

Jesli Ond jest darem bogow ale nie jest bogiem ani nawet jego czescia to czym jest. Co takiego daja wam bogowie i skad to biora. Czy Ond jest czyms takim jak na przyklad reka ktora moze byc czescia mnie ale nie jest mna. Czy jest czyms duchowym i jesli jest tak wyjatkowe ze tylko ludzie to maja to musi byc bardzo mocno zwiazane z natura bogow.

Co to znaczy 'w sposob calosciowy' potraktowac dusze wedlug klasycznej filozofii.

Czy chcesz powiedziec ze pierwsi ludzie w Europie czlowiek Cro-Magnon ktory malowal jaskinie w poludniowej Francji byl Asatryjczykiem?

Co myslicie o teoriach na temat Atlantydy, ktore mowia ze z tamta wywodzi sie rasa aryjska, czy wierzycie w nie, czy wierzycie w teorie ktore wiaza ja z kulturami Grecji i Krety albo nawet Egiptu, lub w ogole nie wierzycie. Czy Atlantydzi mogli byc Asatryjczykami.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2009, 14:43 
O już mam

,,Czy chcesz powiedziec ze pierwsi ludzie w Europie czlowiek Cro-Magnon ktory malowal jaskinie w poludniowej Francji byl Asatryjczykiem?

Co myslicie o teoriach na temat Atlantydy, ktore mowia ze z tamta wywodzi sie rasa aryjska, czy wierzycie w nie, czy wierzycie w teorie ktore wiaza ja z kulturami Grecji i Krety albo nawet Egiptu, lub w ogole nie wierzycie. Czy Atlantydzi mogli byc Asatryjczykami."

Ponieważ trochę brak mi czasu a pozostałe pytania są trudne i musze się zastanowić jak je wytułmaczyć, bo szczeże mowiąc narazie nie wiem. Ja czuje to i rozumiem bez słów a ubrać to w słowa dla kogoś kto ma inne odczucia jest mi ciężko ale postaram się Narazie skupie się na pytaniu które zacytowałem...
Otóż myślę że pierwsi ludzie byli Asatryjczykami w sensie kontaktów z Bogami, wiedzieli że to oni ich stworzyli, czcili ich myśle że na podobnych zasadach jak my(panowały między nimi podobne relacje) a także korzystali z ich mądrości więc dla mnie tak, byli Asatryjczykami... Co do Atlantydy nie osobiście nie sądze aby to była prawda ( bardziej opis ten wyglada mi na powiaste moralistyczną filozofij greckiej lub opis historyczny katastrofy jakiejś greckiej wysepki) ale ma to tak naprawde mały związek z Asatru, każdy z nas może w to wierzyć lub nie i wyjasniać w różny sposób tak jak w legende o skarbie templariuszy :twisted:
Co do Aryjczyków to w 90 procentach mit wymyślony przez Hitlera na potrzeby jego propagandy a dokładnej prawdy nie znamy ale myśle że to też ma niewielki związek z Asatru.

PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2009, 22:40 
Ok już tu jestem i widze wszystkie pytania :twisted:

,,Dlaczego kiedy pisze ze bogowie sa w nas wy mowicie ze tak nie jest choc Gythia tez pisala ze zyja w nas. Jak to sie rozni od tego co ja napisalam o tym ze sa takze w przyrodzie i jak to sie rozni od tego co ja napisalam ze sie nawzajem przenikamy/dotykamy. Wiem Ulf pisal ze sie dotykamy a nie przenikamy to w takim razie jaka jest roznica kiedy chodzi nie o fizyczny kontakt tylko duchowy.

A gdzie nosza bogow ci ktorzy nie nosza ich w sercu i gdzie maja bogow ci ktorzy w ogole nie maja ich w sobie? jak to sie dzieje ze ktos moze miec boga w sobie a ktos inny nie. Czy to sprawa wyboru osobistego, zamiast natury czlowieka?

Dlaczego jak sie jest bogiem to nie mozna miec go w sercu. Czy mowiac ze jestescie bogami jestescie zupelnie innymi niezalenymi bogami od np Odyna. No ja tez jestem czesciowo bogiem i bogina i uwazam ze wszyscy jestesmy. Nie wiem dlaczego wojownicy mieliby byc inni i jakos bardziej bogami niz reszta nas.

Ciagle nie wiem czym jest ta czastka boskosci w nas i dlaczego nie mozemy powiedziec ze poprzez ta czastke bogowie sa w nas. Czy ta czastka jest niezalezna i odrebna od bogow i jak sie w nas pojawi to przestaje byc ich czescia. Jesli tak to dlaczego mozna powiedziec ze jestesmy bogami. Jak mozemy byc bogami jesli bogowie nie sa w nas, czy chodzi o to ze jestesmy zupelnie odrebnymi bogami i stajemy sie nimi nie poprzez ta czastke tylko jakos inaczej."

Aby to zrozumieć trzeba zrozumieć jak działa związek rodowo-plemienny, traktujemy swych Bogów jako swych przyjaciół i braci ale też jako ojców i właśnie tą starszyzne. Jesteśmy częścią jednego plemienia i właśnie w taki sposób jesteśmy związani. Pomyśl jaki związek występuje pomiędzy plemieniem a dzieckiem które się w nim urodziło - plemie dało mu życie, dało mu schronienie i swoją mądrość. Plemie broniło go i broni gdy potrzebował pomocy ale też dało mu swobode i wolność. Stał się częścią plemienia, częścią rodu mimo że najmłodszą to jednak częścią. Tak samo wygląda nasz związek z Bogami. Ja wiem że to takie ludzkie i ciężko to zrozumieć zwłaszcza gdy ktoś oczekuje jakichś mistycznych związków ale tak to już wygląda. :)

PostNapisane: wtorek, 6 października 2009, 10:50 
Viking napisał(a):
Aby to zrozumieć trzeba zrozumieć jak działa związek rodowo-plemienny, traktujemy swych Bogów jako swych przyjaciół i braci ale też jako ojców i właśnie tą starszyzne. Jesteśmy częścią jednego plemienia i właśnie w taki sposób jesteśmy związani. Pomyśl jaki związek występuje pomiędzy plemieniem a dzieckiem które się w nim urodziło - plemie dało mu życie, dało mu schronienie i swoją mądrość. Plemie broniło go i broni gdy potrzebował pomocy ale też dało mu swobode i wolność. Stał się częścią plemienia, częścią rodu mimo że najmłodszą to jednak częścią. Tak samo wygląda nasz związek z Bogami. Ja wiem że to takie ludzkie i ciężko to zrozumieć zwłaszcza gdy ktoś oczekuje jakichś mistycznych związków ale tak to już wygląda. :)

Dziekuje Viking za odpowiedz. Wydaje mi sie ze rozumiem wszystko co piszesz ale ciagle nie wiem jak to odpowiada na moje pytania. Na przyklad ja mowie 'bogowie sa w nas', Gythia pisala ze 'bogowie zyja w nas', mowicie ze to nie to samo. Z tego co napisales wyzej wnioskuje ze to 'zyja w nas' Gythii to taka przenosnia a nie stwierdzenie faktu. Rozumiem ze bogowie zyja w nas na tej samej zasadzie co nasi zmarli przodkowie czyli w naszej pamieci, naszych myslach, genach ale tak na prawde sa jednak zupelnie zewnetrzni w stosunku do nas i nie ma ich w nas. Czy dobrze rozumiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]