Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 24 kwietnia 2026, 15:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czarostwo?
PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 00:08 
Milczek

Witam ...
Po kilku tygodniach poszukiwań informacji o czarostwie zaczęłam się zastanawiać, czy coś takiego w ogóle istnieje. I dlatego chciałabym zapytac się Was, czy możecie mnie w jakiś sposób nakierować na właściwą ścieżkę poszukiwań. I nie chodzi mi o "czarostwo" typu W.I.T.C.H czy Sabrina nastoletnia czarownica, ani rytuały WICCA tylko praktyki stricte nawiązujące do starodawnych zaklęć, uroków itd.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czarostwo?
PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 01:24 
Arcyrozmowny

Muzeum i biblioteka archeologiczna i historyczna... na uniwersytecie.

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 03:49 
PFI

Strzygo, ułatwiłabyś nam zadanie, gdybyś uściśliła czarostwo jakiej tradycji/regionu/czasu Cię interesuje, i co rozumiesz pod słowem "czarostwo". Poza tym może warto zacząć od zwrócenia uwagi, że stawianie serialu dla dzieci obok rytuałów Wicca jest, mówiąc dyplomatycznie, drobnym nieporozumieniem. Ale rozumiem, że chciałaś powiedzieć, iż interesują Cię rekonstrukcjonizm, czy tak? Jeśli o to chodzi, uściślij, jakie konnkretnie, i wtedy znajdą się chętni odpowiedzieć na pytania.

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 09:52 
Milczek

Może rzeczywiście nie wyraziłam się dość jasno. Chodzi mi nie tyle o rekonstrukcję dawnych religii, ile czarów, magii, zaklęć i uroków stosowanych w zamierzchłych czasach. Czy istnieje jakaś ścieżka, która nie skupia się na bogach lecz właśnie na magii starodowanych pogan? Nie chcę również zawężać moich poszukiwaniach do jednej kultury dlatego ciężko mi wskazać konkretny rejon.

A co do Wicca to nie chciałam nikogo obrazić, gdyż szanuję ludzi, którzy podążają tą ścieżką. Chciałam jedynie wskazać na czym najczęściej kończyły się moje poszukiwania. Dlatego jeśli ktokolwiek poczuł się urażony - przepraszam.

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 10:07 
Arcyrozmowny

To możesz mieć problem... stara magia była mocno związana ze starymi religiami.

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 13:53 
Arcyrozmowny

Najprościej byłoby chyba pojechać na jakąś małą wieś i pogadać z ludźmi, do dziś gdzieniegdzie jakieś zabobony przetrwały - pamietam jak jedna starsza kobita zarzekała się że kiedy w stajni rano koń ma splątaną grzywę to znaczy że strzyga w nocy przyszła mu pleść warkocz. być może po długich poszukiwaniach da się wyciagnąć nieco ciekawostek - choć napewno będą one zmodyfikowane chrześcijaństwem.

W formie niezmienionej raczej rytów nie uświadczysz, rekonstrukcjoniści różnej maści próbują coś odtwarzać - ale osobiście jakoś nie wierzę do końca w skutecznosć tego typu działań.. choć to moja osobista opinia oczywiście. Czasem pojawiają się osoby opowiadajace o ciągłości ich ścieżki od czasów pogańskich, ale raczej wydaja sie być to życzenia niż fakty.

I owszem, rozumiem o co chodzi Ci z Wicca - choć ujełaś to niefortunnie. Z moich doświadczeń wynika ze więcej tutaj odniesień do magii ceremonialnej niż dawnych obyczajów, więc faktycznie jest to zupełnie inny (co nie oznacza ze gorszy od innych) kierunek.

No i oczywiście kwestia co uważasz za "magię pogan" Bo na przykład szamani syberyjscy nieraz organizują warsztaty w Polsce za astronomiczne sumy ^^

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 13:58 
Arcyrozmowny

Są także Szeptuchy na wschodzie Polski, Ukrainie, Białorusi(a pewnie i w Rosji, na Litwie ). Mimo, że zarzekają się że ich zamawianie czy szeptanie idzie od Jezusa czy innych bogów chrześcijańskich to myślę, że są to pozostałości po ludowej magii Słowian i innych ludów, które przetoczyły się przez nasz kraj, wszak chrześcijanie uznają magię za grzech śmiertelny.

Can you hear them call, can you hear them sing?" Damh, the Bard

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 15:00 
PFI

Ciekawe, ja bym właśnie raczej wskazała na tradycję hermetyczną, która powinna Strzygę zainteresować - czyli sięgnąć do, najogólniej mówiąc, tradycji zachodniej Magii Wysokiej, w której - hm, po całym życiu spędzonym na studiach ;-) - dostaniesz konkretny warsztat sięgający do magii judeo-chrześcijańskiej, helleno-rzymskiej, gnostyckiej. Zajrzyj do działu Magia.

Ja kolekcjonuję warsztaty z dywinacji, której częścią jest także wróżenie. Można, chociaż zawsze z dużym trudem, zaryzykować stwierdzenie, że źródła historyczne czy materiały etnograficzne pozwalają na przynajmniej zorientowanie się w technikach dywinacyjnych ludów indoeuropejskiech (greckich, rzymskich, celtyckich, słowiańskich, germańskich), ale mówić, że możemy je z całą powagą zrekonstruować, to za dużo. Pytanie też jak daleka przeszłość Cię interesuje (czy raczej jak stare mają być żródła, z których chcesz korzystać - bo nie rozumiem pojęcia "starodawne obyczaje".

Również stosuję metodę odnajdywania starszych ludzi w nietypowych, odludnych miejscach i wypytywanie ich o wszystko i wszystkich. W ten sposób zdobyłam już kilka bardzo cennych wskazówek, fakt, że nie dysponuję niczym poza własnym odbiorem ustnego przekazu, mi do praktyki wystarcza.

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 15:59 
Arcyrozmowny

No więc właśnie, jakie zamierzchłe czasy, jacy poganie?:) starożytny Egipt? Japonia? Ameryka Północna? Słowianie?
skojarzenia z określeniami takimi jak "uroki" zawartymi w pytaniu, jakie mi przyszły do głowy to stare wieszczki/zielarki w ziemiankach gdzieś ogólnie w Europie, czyli stereotypowe dawne wiedźmy :mrgreen:
Ale słusznie, mogę się zupełnie mylić

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 11:41 
Milczek

Co do zamierzchłości czasów to interesuje mnie niemal wszystko co działo się na danym terenie zanim dotarło tam chrześcijaństwo lub inna religia monoteistyczna, gdyż to co zaistniało później, w wielu przypadkach było karykaturą dawnych prawd. Zdaje sobie sprawę, że odnalezienie czegokolwiek będzie trudną sprawą, ponieważ większość dzisiejszych źródeł ma naleciałości chrześcijańskie. Nie jestem zamknięta co do jakichś kręgów kulturowych, jednak to raczej oczywiste, że bliższe mi są tradycje pogańskie, germańskie lub celtyckie, gdyż wiążą się z moimi przodkami i "czuję" je w sobie. Jednocześnie nie chcę odcinać się od bogów. Wiem, że są nierozerwalnie związani zarówno z kulturą jak i magią dawnych czasów, jednakże nie pojmuję ich w taki sposób jak większość dzisiejszych pogan.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 13:50 
Arcyrozmowny

a w jaki sposób pojmuje bogów większość dzisiejszych pogan?:)

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 13:51 
Arcyrozmowny

Strzyga napisał(a):
Wiem, że są nierozerwalnie związani zarówno z kulturą jak i magią dawnych czasów, jednakże nie pojmuję ich w taki sposób jak większość dzisiejszych pogan.

Zadam podchwytliwe pytanie... jak pojmuje zatem bogów większość dzisiejszych pogan Twoim zdaniem?
// eee Mohegan była pierwsza :-(

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 14:47 
:twisted:

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 14:50 
Mohegan napisał(a):
I owszem, rozumiem o co chodzi Ci z Wicca - choć ujełaś to niefortunnie. Z moich doświadczeń wynika ze więcej tutaj odniesień do magii ceremonialnej niż dawnych obyczajów, więc faktycznie jest to zupełnie inny (co nie oznacza ze gorszy od innych) kierunek.

Kiedys na warsztatach w Warszawie mowilam ze Wicca tradycyjne laczy w sobie magie ceremonialna z magia ludowa. Zaklec ci u nas duzo i na kazda okazje ale tajemnice jak je robic odkrywane sa dopiero w jakis czas po inicjacji. Co do obyczajow - tez jest ich sporo jak chocby tanczenie na okolo majowego slupa.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 16:22 
Milczek

Przypuszczałam, że zadacie mi takie pytanie. Odpowiem krótko, ponieważ nie dotyczy to założonego przeze mnie wątku. Większość pogan jakich znam postrzegają bogów jako konkretne postacie, wierzą w ich wyobrażenia mitologiczne i dlatego wydaje mi się, że najczęściej właśnie tak spogląda się na tą kwestię.

Co do stosunku Wicca - czarostwo to przypuszczam, że jest silny, jednakże nie znam dokładnie tej ścieżki i ciężko mi się wypowiedzieć na ten temat. Zastanawiam się jednak czy magia Wicca bazuje bardziej na doświadczeniach założycieli tej ścieżki czy na folklorze? Bo czarostwo to raczej odwoływanie się do dawnych praktyk ...

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 16:52 
Strzyga napisał(a):
Zastanawiam się jednak czy magia Wicca bazuje bardziej na doświadczeniach założycieli tej ścieżki czy na folklorze? Bo czarostwo to raczej odwoływanie się do dawnych praktyk ...

Zalozyciele Wicca byli czlonkami stowarzyszen folklorystycznych. Zarowno oni jak i wielu ich znajomych zainteresownych bylo znajdowaniem informacji na temat i rozwijaniem dawnych tradycji ludowych. Polacz to z magia ceremonialna, hermetyzmem, transem i wyjdzie z tego wicca. A w nawiazaniu do pierwszej czesci twojego posta - bardzo wielu Wiccan nie traktuje bogow jako bostwa osobowe. To jak traktowac bogow pozostawiane jest indywidualnej interpretacji.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 23:05 
Arcyrozmowny

Szerszen napisał(a):
Strzyga napisał(a):
// eee Mohegan była pierwsza :-(

Mała poprawka, bardzo lubię kobiety. Moja anima również lubi kobiety :twisted: . Ale nie utożsamiam się z tą płcią;)

Cóż nie powiedziałem ze w Wicca tam NIE MA elementów folklorystycznych, ale z moich doświadczeń wicca jest bardzo nowoczesną religią i zwykle więcej w niej mowy o tzw. energiach niż tego co kojarzy mi się z "starą wiejską magią".
Oczywiście, każdy ma swoje indywidualne odczucia i doświadczenia, wiele również zależy od tradycji w jakiej jest się szkolonym i długości, jakości czy intensywności szkolenia, więc możnaby dyskutować długo i dochodzić do różnych wniosków i nikt nie udowodni ze ma racniejszą rację - głównie z powodu różnorodności i niejednolitości właśnie. Zależy gdzie trafisz. Wiadomo, jeśli konikiem założycieli kowenu będzie folklor to napewno folkloru doświadczysz mnóstwo.

Jeśli zaś idzie o pojmowanie bogów przez pogan, to wiele klawiatur chyba już na takie dyskusje zużyto od pierwszych ruchów pogańskich. nieraz wręcz batalie się o to toczyły :lol: - a tak naprawde znajduje tutaj miejsce mnóstwo poglądów i trzebaby badania statystyczne robić żeby dojść "jaka jest większość" - a i ludzie zdania tez zmieniają w różne kierunki...

PostNapisane: sobota, 1 maja 2010, 14:08 
PFI

Znowu wtrace tu swoje tym razem 5 groszy,bo w innym watku pisalem cos podobnego. Czytam,ktorys raz z kolei ksiazke Anny Kohli "Trzy kolory Bogini" i tam jest duzo o kulcie Bogini/Bogin przed chrzescijanstwem,a takze pokazane sa przerobki wierzen,wprowadzania swietych itd,nie tylko przez chrzescijanstwo(choc na tym skupia sie glownie) ale jest troche o islamie,hinduizmie,religiach slowianskich itd. Nie umiem ocenic na ile jest to ksiazka mowiaca prawde,aczkolwiek do mnie bardzo przemawia i wydaje mi sie,ze autorka ma wiedze o tym co pisze. Probuje tez moja mame namowic na przeczytanie,poki co bezskutecznie ;p

Born of Water
Cleansing, powerful
Healing, changing
I am.

Cokolwiek by się nie działo, My, Czarownice zawsze jesteśmy bezpieczne. To My przydarzamy się innym ;)

PostNapisane: sobota, 1 maja 2010, 15:28 
Duch Gimbutas nadal straszy i znajduje nowych zwolennikow ;)
http://archiwum.polityka.pl/art/niebosk ... 24755.html

PostNapisane: sobota, 1 maja 2010, 23:01 
Rozmowny

Ojojoj, niedobrze ;)

PostNapisane: niedziela, 2 maja 2010, 10:18 
Ulf napisał(a):
Duch Gimbutas nadal straszy i znajduje nowych zwolennikow ;)
http://archiwum.polityka.pl/art/niebosk ... 24755.html

Ja chyba mam pod tym linkiem inny artykul niz ty. Przeciez w nim wspominaja o teorii Gimbutas jako jednej z wielu mozliwych i raczej zachowuja rownowage pomiedzy roznymi interpretacjami. Odnioslam wrazenie ze na odwrot - autorka raczej dochodzi do wniosku ze nie mozna powiedziec czym byly te figurki.

PostNapisane: niedziela, 2 maja 2010, 11:47 
Arcyrozmowny

Autorka nie... ale na ile zrozumiałem dobrze, to Ulf pieje raczej do Michiru i "Trzech kolorów Bogini", jako kolejnej wersji "ducha Gimbutas"

PostNapisane: niedziela, 2 maja 2010, 12:22 
Kapłanka Hathor

O "Trzech kolorach Bogini" na forum http://paganfederation.org/forum-pl/viewtopic.php?f=11&t=400

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 15:44 
Szpieg jezuitów

Co do czarostwa - muzea, wyjazdy, folklor, etnologia (pozdrowienia dla Elwen :twisted: ). Oraz czytanie starych ksiazek i podan - mozna znalzc ciekawe rzeczy, ktore okazuja sie umotywowane historycznie i regionalnie.

A co do czarostwa i wicca - wicca jest w miare konkretna forma czarostwa. Wicca na pewno jest eklektyczna, tak jak eklektyczne byly (z dzisiejszej perspektywy mega tru i starodawne) czarownice, szeptunki, szalone baby itd.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]