Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 00:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Harcerstwo
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 16:04 
Nadmilczek wprawiony

Mam pytanie. Czy ktoś z Was jest Harcerzem?? I czy wybiera się na Jubileuszowy Zlot ZHP w Krakowie?? Chętnie bym się tam z kimś spotkał na pogawędkę :D :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Harcerstwo
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 10:00 
Arcyrozmowny

Ja jestem, ale nie wybieram się na zlot. Z mojego hufca pojedzie tylko reprezentacja.
Może kiedyś spotkamy się przy jednym ogniu ;)

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 10:56 
PFI

Ja jestem emerytowana, ale chętnie wrócę do fachu, właściwie to z niecierpliwością czekam aż moja mała podrośnie do wieku zuchowego (już niedługo, wujku Tormey!). Cały czas po głowie chodzi mi opowieść niejakiej Wiedźmanny z forum Hazelgrove, która opowiadała o swojej drużynie młodszych harcerzy, która nastawiona była na życie leśne, zielarstwo, zbieranie opowieści wschodnich szeptuch i poznawanie zapomnianych zwyczajów - takie uświadamianie młodzieży, że też mogą zostać prawdziwymi Strażnikami Wiedzy i obrońcami tego, co odchodzi w niepamięć, strasznie mi się spodobało :-)

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 11:42 
Arcyrozmowny

Już nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę Hanię w zuchowym mundurku albo kiedy przyjdę na jej Obietnicę Zuchową ^^
A co do stosunku Harcerstwa (w moim przypadku ZHP) do pogaństwa, to powiem Wam że nigdy nie miałem z tym problemu, kiedyś tylko mój komendant hufca (straszny ortodoks katolicki) zapytał na służbie pomocniczej po śmierci papieża, czy to zgodne z moja religią czcić śmierć głowy KK. Jak widać ludzie nawet na wysokich stanowiskach są czasem niedojrzali.
Tin może my załóżmy drużynę pogańska :P Obozy, biwaki i pogańska obrzędowość :)
hehe ale człowiekowi czasem fantazja pożegluję :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 14:47 
Arcyrozmowny

Nawet się nazwą nie będziecie odróżniać... Związek Harcerstwa Pogańskiego ;)

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 19:05 
Nadmilczek wprawiony

I tak ZHP i tak ZHP :D Ja jestem drużynowym młodszej drużyny, ale wybieram się z drugim moim przydziałem w drużynie wędrowniczej (może kojarzycie 23 DSH "SKAUT" im. Bolesława Chrobrego z Hufca Krotoszyn?? ) jako kadra Gniazda Wielkopolskiego

Ja złożyłem Przyrzeczenie Harcerskie będąc jeszcze katolikiem i nie wiem bo to trochę dziwnie przyrzekać innemu Bogowi już nie mówiąc że Bogini w ogóle nie... Może powinienem odnowić przyrzeczenie?? Co na ten temat myślicie??

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 21:20 
PFI

Przyrzeczenie ZHP nie musi być składane z wezwniem Boga. Z jakiegoś powodu (do dziś nie rozgryzłam dlaczego) moi starsi od razu uznali, że nie będę wypowiadać ostatniego zdania i nie dali mi go do powtórzenia. Byłam zdziwiona, bo w umyśle już szykowałam się do jakiejś uroczystej riposty :D

PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2010, 22:18 
Nadmilczek wprawiony

No trochę dziwnie... U mnie w Hufcu nawet były o takim czymś dyskusje na Dzień Myśli Braterskiej dla wędrowników, ale niestety nie mogłem na to pójść :(

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2010, 15:42 
Arcyrozmowny

U mnie Dzień Myśli Braterskiej był zorganizowany w podziemiach kaplicy kościelnej, bo mój komendant zaprosił na niego wszystkich proboszczów ze wszystkich parafii w Piastowie.
Straszna lipa była, bo mówili tylko o tym jak KK daje dużo miłości i ile poświęca dla potrzebujących ludzi, a Robert Baden-Powell był wspomniany tylko raz....

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2010, 17:49 
Nadmilczek wprawiony

No to na serio lipa... Mnie wkurza to że jestem odpowiedzialny za Drużynę Sztandarową Hufca i muszę być na wszystkich uroczystościach państwowych, które najczęściej mają związek z kościołem

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2010, 17:59 
Arcyrozmowny

Ja długo byłem w poczcie sztandarowym i nie dawałem rady na 2 godzinnych mszach z udziałem wszystkich ważnych osób z Rady Miasta więc nie mogło być lipy, ale wyszkoliłem sobie kilku chłopa i już nie musiałem oglądać tych zacnych twarzy :D

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2010, 18:53 
Sharath napisał(a):
No to na serio lipa... Mnie wkurza to że jestem odpowiedzialny za Drużynę Sztandarową Hufca i muszę być na wszystkich uroczystościach państwowych, które najczęściej mają związek z kościołem

No to teraz w Polsce mniej wolnosci niz za komuny. :roll: Za moich starych czasow tez chcieli zebysmy brali udzial we wszystkich uroczystosciach panstwowych. Tylko nasza druzyna zawsze z zadziwiajacym uporem jakos zdazyla sie przed kazda taka uroczystoscia rozwiazac a przed nastepnym rajdem, biwakiem czy obozem znowu reaktywowac. :D

PostNapisane: wtorek, 11 maja 2010, 20:26 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
Tylko nasza druzyna zawsze z zadziwiajacym uporem jakos zdazyla sie przed kazda taka uroczystoscia rozwiazac a przed nastepnym rajdem, biwakiem czy obozem znowu reaktywowac. :D

:lol: Niezły patent :D

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 02:00 
Nadmilczek wprawiony

Ja byłem w ZHP dwa lata, ale jestem tak leniwy, że nawet stopnia nie zrobiłem. :B

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 12:08 
Arcyrozmowny

Ndriu napisał(a):
Ja byłem w ZHP dwa lata, ale jestem tak leniwy, że nawet stopnia nie zrobiłem. :B

a krzyż przynajmniej dostałeś?? ;)

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 13:40 
Leniwi krzyza nie dostaja ;)

Ulf
( byly druzynowy w szczepie Ziemi Kaszubskiej choragwi gdanskiej )

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 15:45 
Nadmilczek wprawiony

agni napisał(a):
No to teraz w Polsce mniej wolnosci niz za komuny. :roll: Za moich starych czasow tez chcieli zebysmy brali udzial we wszystkich uroczystosciach panstwowych. Tylko nasza druzyna zawsze z zadziwiajacym uporem jakos zdazyla sie przed kazda taka uroczystoscia rozwiazac a przed nastepnym rajdem, biwakiem czy obozem znowu reaktywowac. :D

Tak, ale ja w ostatnim miesiącu czy dwóch miałem takich uroczystości z 4 albo 5 :(

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 16:08 
Sharath napisał(a):
Tak, ale ja w ostatnim miesiącu czy dwóch miałem takich uroczystości z 4 albo 5 :(

No to jeszcze ewentulanie mozna sie rozchorowac. Na zatrucie pokarmowe spowodowane zjedzeniem nieswiezych kielbasek na ostatnim ognisku moze cierpiec cala druzyna.

No tak i wychodzi na to ze mlodziez do grzechu namawiam i zachecam do wagarow. Apropos - czy wagary nadal sa popularne czy system zaostrzyl kontrole?

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 16:11 
Nadmilczek wprawiony

Hehe :D Ty chyba zawsze znajdziesz wymówkę :P

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 16:17 
Sharath napisał(a):
Hehe :D Ty chyba zawsze znajdziesz wymówkę :P

Hihi, czasami nawet nie musielismy sie starac o wymowke. W klasie maturalnej dali nam znienawidzony jezyk rosyjski jako pierwsza lekcje w poniedzialek i ostatnia w piatek. W zwiazku z czym cala klasa postanowilismy w poniedzialki przychodzic do szkoly o godzine pozniej a w piatki urywac sie godzine wczesniej. Przez cztery tygodnie nam sie to udawalo. Poniewaz nauczycielka chyba malo sie przejela naszym procederem, sprawa wydala sie dopiero po miesiacu i osmiu opuszczonych lekcjach.

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 18:05 
Nadmilczek wprawiony

Krzyż dostaaałem :B Aż tak leniwy nie jestem. :D

PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 18:53 
Arcyrozmowny

hehe wagary chyba zawsze będą częścią naszego systemu szkolnictwa :)
a czy będąc na obozach druhny i druhowie robiliście jakieś psikusy, figielki, żarciki :))))
jeśli macie jakieś ciekawe historyjki to miło będzie poczytać jak inni harcerze się bawią :D

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 14:17 
Nadmilczek wprawiony

Kiedyś moja drużyna podchodziła obóz jakiś ministrantów i jednego mojego kumpla pobili, związali i zabrali do siebie... Potem drugi który od nich uciekł powiedział wszystkim co się stało i kadra się wkurzyła, zabrała wszystkie noże jakie były na obozie i rozdawała starszym chłopakom. Oni poszli odbić kumpla a kiedy weszli do obozu ministrantów... tam porwany siedział i zajadał smacznie jakieś jedzenie :D Wzięli go ze sobą i przy okazji jedzenie :D :D

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 14:25 
Arcyrozmowny

Pewnie zatrute... :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 15:00 
Nadmilczek wprawiony

Nie no... nikt po tym obozie nie umarł :lol:

Mam jeszcze jedną historię (w sumie to więcej, ale teraz nie mam czasu pisać):
Na tym samym obozie jeden zastępowy wziął siekierę która była z jednej strony jak normalna siekiera, ale z tyłu była zakończona jak kilof :D Chciał rozwalić drewnianą wieżyczkę i wtedy powiedział: "UWAGA NA GŁOWY". Uderzył siekierą w drewno, ona się odbiła i wbił sobie ten kilofowy tył w głowę :twisted: :twisted: Nastała panika, ale skończyło się tylko na kilku szwach i bólu głowy...

Później napiszę coś jeszcze, bo trochę fajnych historii zdarzyło się na obozach, biwakach, wyjściach do lasu i innych tego typu akcjach :D :twisted: :twisted:

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 15:05 
Arcyrozmowny

Raczej poświęcone :lol: :lol: ale co tam, jak harcerz głodny to wszystko zje :twisted:

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 17:26 
PFI

Oj, setki historii.

Podejrzewam, że numer z wyniesieniem śpiącego na kanadyjce w głąb lasu to standard, który każdy choć raz przechodził ;-)
Wypadki z siekierami też są popularne, osobiście byłam świadkiem czterech (na zaledwie dwóch obozach).

W zeszłym roku natomiast byliśmy z wyprawą PFI w Edynburgu, gdzie na czas Festiwalu Ogniowego są strasznie zapchane wszystkie hostele. Ostatnią deską ratunku byli... skauci, którzy pozwolili nam się rozbić z namiotami w ich wypasionej, wielohektarowej bazie u podnóża Pentlandów. Nie będę już opisywać jak odjechana była ta baza - podzielona na różne sektory w zależności od "zaawansowania" skautów i zuchów (wilczęta, czy jak im tam), i że pierwszej nocy byliśmy tam ABSOLUTNIE sami, tak że mogliśmy grać na dudach i latać w głupawce po szkockich wzgórach do woli :D

Ale zwróciło moją uwagę działanie edynburskich skautów - nawet zuszki ganiano codziennie po górach, co prawda z full wyposażeniem (latarki, termosy, płaszcze), nawet późną nocą. Z Velkanem poszliśmy sobie mniej znanym szlakiem na majowy zachód Słońca, a tu nagle zza zagajnika wyskakuje chmara rozbieganych zuchów. Ich opiekun wita nas z uśmiechem i mówi, że rozdaje duszki (sprites), czy byśmy kilku z sobą nie wzięli z powrotem w góry. Nic dziwnego, w końcu Beltaine i dużo tego tałatajstwa się po bezdrożach włóczy :D

PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 18:08 
Arcyrozmowny

U mnie z czasie któregoś obozu, będąc na odprawie zastępowych uknuliśmy plan dla reszty obozu, było strasznie sztywno. Po skończeniu odprawy weszliśmy do każdego namiotu i pozamienialiśmy naszym harcerzom mundury, doszliśmy do takiego stopnia chamstwa i bezwzględności,że zamieniliśmy mundury męskie z żeńskimi :D
Po całkowitej zamianie wszystkich mundurów zrobiliśmy alarm mundurowy, tradycyjnie u mnie w hufcu wygląda to tak, że oboźny odgrywa melodię na trąbce.
I zaczęło się :twisted: na dźwięk trąbki ludzie oszaleli :D chłopaki zaczęli budzić mniej ogarniętych, dziewczyny się darły.SZAŁŁŁŁŁŁŁ się zaczął, pierwsza wypadła dziewczyna ode mnie z drużyny, wszystko pięknie. Regulaminowo dopięta na ostatni guzik i zaczyna się meldować. I wtedy nie daliśmy rady :D Zamiast spódnicy miała spodnie, mundur po starszej siostrze, o dobre 3 numery za duży i furażerkę zamiast beretu :lol:
Jak zobaczyła co ma na sobie, zaczęła biegać po innych namiotach szukać swoich rzeczy. Już wszyscy wiedzieli co się stało i zanim każdy znalazł swoje części układanki minęło jakieś 40 min
Nigdy tego nie zapomnę, biegali wszyscy jak obłąkani, bezcenne :lol: :lol:

PostNapisane: piątek, 14 maja 2010, 15:03 
Nadmilczek wprawiony

Dobre, dobre :D Wykorzystam to może teraz na obozie :D

Rok temu na obozie wędrownym, mój kumpel z drużyny rąbał drewno siekierą (mniej więcej 3 cm średnicy, więc miał je na jedno uderzenie). Rąbał i rąbał monotonnie aż w końcu zapomniał odłożyć rękę i trzask sobie w palec... prawie sobie go odciął, ale miał szczęście, bo jakby uderzył mocniej to by się mógł pożegnać z ukochanym kciukiem...

PostNapisane: sobota, 10 lipca 2010, 03:32 
Arcyrozmowny

U nas chodzili w szyku do kościoła ale kto nie chciał to nie szedł (byłem raz na 5 obozów i kilkanaście lat, prawie dwadzieścia, w ZHP).
Za to pamiętam, że Ogień był święty - nie wrzucało się do niego niczego prócz drewna, ogniska pilnował Strażnik Ognia - funkcja honorowa. Przysięgało się na sztandar jeśli był, ale jeśli nie, to na Ogień. Panował kult (może raczej rodzaj uwielbienia, czy poczucia jedności) przyrody, odwoływanie się do techniki i rzemiosł wczesnych Słowian. Ja pamiętam ZHP jako dość pogańską w praktyce organizację. Później faktycznie obserwowałem dryf katolicki, i że tak rzeknę, oficjalno - pogrzebowo - uroczystościowy. Jednak w założeniu, w szczegółach obyczaju i metodyce to organizacja bliska pogaństwu. Przyroda, Zwyczaje dotyczące ognia, kontakt z przyrodą, nawet struktura - podział na zastępy, drużyny, szczepy, hufce i chorągwie jest bliski Słowianom. Chętnie bym się przyłączył do jakiegoś harcerskiego wypadu :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]