Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 24 kwietnia 2026, 11:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowe mity
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 22:17 
Kapłanka Hathor

Obejrzałam film "Starcie Tytanów" – uważam, że był kiepski. Podobały mi się właściwie tylko efekty specjalne. Nie spodziewałam się jakiejś wielkiej głębi fabuły, ale to pomieszanie z poplątaniem, które zaserwowano w tym filmie, jest straszne. Tam były m.in. dżiny (!!!) na gigantycznych skorpionach i bogowie w zbrojach średniowiecznych rycerzy...Porażka.
Nie o filmie chcę jednak pisać. Nasunął mi on pewne pytanie: co się dzieje z bogami, jeśli zmieniają się mity? Jeśli ludzie tworzą nowe wersje mitologicznych wydarzeń i sprawiają, że ta nowa wersja staje się bardziej znana niż wersja starożytna, to czy to ma jakiś wpływ na bogów?

Tytuł: Re: Nowe mity
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2010, 22:45 
Rozmowny

Hm dla mnie nie tak jak nie ma wpływu na nich to że większość ludzi dziś wcale w nich nie wierzy lub ostatecznie nazywa demonami :wink:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 09:49 
Manaderator

A co się ma dziać, ot rozwijają się, poszerzają kompetencje, zakładają nowe ciuchy. Taki bóg wojny i wojowników jak na przykład Thor czy Ares z pewnością nie pogardzą bojówkami camo i błyszczącym MP5 czy AK-47. Moim zdnaiem założenie, że bogowie nie będą dostosowywać się do nowych czasów jest bardzo hmmm flafikowe. Zauwazcie, że gdyby nie została przerwana ciągłość religii pogańskich takie pytania nie miałyby racji bytu nawet, bo i wyobrażenia bogów, i oni sami, i ich kult dostosowywałby się do zmieniających się czasów.

doskonałym przykładem są tu religie afrochrześcijańskie, w których loa cały czas zmieniają wygląd i kompetencje porzerzajac je o nowe sfery dziąłalności cżłowieka jakich nie było jeszcze 100 lat temu.

Hakken napisał(a):
Mazowsze jest niestety gorzej zaopatrzone w miejsca kultowe, mam tylko jeden chram i to, Warszawkim zwyczajem, nowy :)

wegetarianin - słowo w języku indian ojibwa oznaczające "za głupi by polować"

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 12:16 
Rozmowny

Właśnie, przecież przez te 1000 lat bogowie nie spali ani nie byli martwi... to że odradza się pogaństwo nie znaczy że przywracamy nagle Thora czy Odyna do życia a np. zabijamy Jahwe... nie możemy nawet myśleć o tym żeby mieć taką moc :wink: Wiele się w tym czasie mogło wydarzyć i z pewnością się wydarzyło przez co istnieje wiele historii których nie znamy (może nie tak wzniosłych jak te które opisują np zbudowanie świata ale jednak :wink: ) . Myśle że np. Odyn albo jeszcze badziej Loki mógł mieć dobrą zabawę oglądając jak wyznawcy słabego i młodego Jahwe mordują się wzajemnie przez setki lat albo nakładają na siebie śmieszne zakazy... może Jednooki pod ludzką postacią walczył w którejś z bitew średniowiecza... może pod Grunwaldem? A może walczył tam tylko jakiś pół-bóg np. rycerz Powała z Taczewa który potrafił podciągnąć się na belce wraz ze zbroją i bojowym koniem czy zwijać bojowe topory w rulon jak kartkę papieru :wink: To byłby dopiero wspaniały nowy mit :D

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 12:20 
Hmmm...moim skromnym zdaniem, bogowie nie musza sie do niczego dostosowywac.
Oni sa "dostosowani od zawsze" :P To MY poprostu odkrywamy ich coraz to nowoczesniejsze aspekty, i bedziemy je ciagle odkrywac w przyszlosci. Jako ze to MY musimy najpierw cos pojac i sobie jakos ulozyc... Oni tego nie potrzebuja robic :)

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 12:50 
Swiat sie konczy - musze przyznac ze zgadzam sie z Ulfem. Wlasnie mialam to samo napisac. Zreszta juz kiedys w innym watku byla o tym mowa i tam szerzej wyrazilam swoje zdanie.

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 14:06 
Arcyrozmowny

Tylko jeden wtręt... Jahve ani nie taki młody... ani nie taki słaby... w końcu udało mu się zawojować pół świata.

A tak poza tym...
To wypada jedynie dodać:
// ad tekst jaki swego czasu było mi dane popełnić o Asatru i Heathenry //
Ich wyznawcy starają się patrzeć na świat taki jakim jest dziś a nie w IX czy X wieku n.e.- wierzą w pewną formę przeznaczenia z elementami determinizmu określanego jako Wyrd, co jednak nie oznacza w ich wypadku biernego poddania się biegowi rzeczy - nie jest więc jednoznaczne z fatalizmem.

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 22:30 
Rozmowny

Nie sądze aby to jaka religia zawojowała świat świadczyło o sile bogów tych czy innych - to są bardziej kwestie społeczne i marketingowe połączone z wydarzeniami historycznymi - nic mistycznego... gdyby to chodziło o siłę bogów i im zależało na tym aby np. Asatru tryumfowało myśle że Thor nie raz walnąłby młotem w jakiś kościół... :lol: Co do samego Jahwe z moich doświadczeń wynika że jest słaby - błędem jest jednak obwinianie go o zaborczość itd to działania ludzi którzy chcieli i nadal chcą za pomocą wiary kontrolować innymi - mogli oni powiesić na swym sztandarze każdego innego boga...

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 22:32 
PFI

Raija Asatru Śląsk napisał(a):
Co do samego Jahwe z moich doświadczeń wynika że jest słaby

To bardzo interesujące, opowiedz o swoich doświadczeniach, w których z dumą stwierdziłaś, że Jahwe jest słaby.

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 22:45 
Arcyrozmowny

heh niestety mam podręką zły podręcznik od powszechnej średniowiecza (mam w domu Manteuffela a potrzebny mi Zientara) bo dałbym ci przykład, że wyznawcy Thora potrafili sprzedać łupnia chrześcijanom ;). Nie oto jednak chodzi. Uznać trzeba, że Jahve tamto starcie wygrał. To, że nie do końca (bo to ze właśnie o tym piszemy jest tego znakiem) zawdzięczamy tym wszytkim wspaniałym ludziom którzy głosili, że wiara to prywatna sprawa każdego z nas oraz tych któzy zachowywali przez wieki pisma z których teraz korzystamy.

Tu się zgodzę z Szerszeniem -> nie dzielić skóry na niedzwiedziu który nie tylko żyje ale i ma się jeszcze całkiem nieźle.

Bóg jest silny siłą swych wyznawców. Gdyby było innaczej rzeczywiście widzielibyśmy Zeusowe pioruny , czy Thorowe młotki latające nad naszymi głowami ;)

Wróćmy jednak do tematu ;)
Sam motyw dostosywania się jest dosyć dziwny dla mnie. Czy to, że teraz pierzemy się bombami atomowymi i karabinami zmienia fakt, że to dalej wojna ? Bogowie wojen akurat na brak roboty nie muszą narzekać ;) inni zresztą też nie, Co prawda fakt degradacji bogów ogniska domowego do bogów kaloryferów i centralnego ogrzewania może troszke psuć ten obraz ;)

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 23:32 
Kapłanka Hathor

Gdyby chodziło tylko o zamianę miecza na karabin, to uznałabym, że jest to zmiana "kosmetyczna", unowocześnienie wizerunku boga, ale nie zasadnicza zmiana znaczenia. Co jednak w przypadku (hipotetycznym, ale możliwym), gdyby Aresowi dać w ręce instrument muzyczny? Czy Ares z gitarą to jeszcze Ares, czy już nie?

PostNapisane: poniedziałek, 17 maja 2010, 23:53 
Rozmowny

Tin napisał(a):
Raija Asatru Śląsk napisał(a):
Co do samego Jahwe z moich doświadczeń wynika że jest słaby

To bardzo interesujące, opowiedz o swoich doświadczeniach, w których z dumą stwierdziłaś, że Jahwe jest słaby.

W porównaniu ze mną jest bardzo silny ale wypada blado przy innych bogach :wink: Ale to już bardzo osobiste doświadczenia są...

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 00:14 
Arcyrozmowny

to juz co innego -> to zmiana image-u ;) może Ares uznał, że grając Metal (\m/) więcej zdziała ;)

Joke ofc.

Danie mu gitary w łapke to wyjdzie nam cos w tym stylu

Obrazek

ani to pies ani wydra a efekt conajwyzej komiczny bo nie pasuje.

Nowe mity to nie wywrócenie obrazu / wizerunku Boga tylko dostosowanie go do nowych czasów (mitów ofc bo bogów jak już doszliśmy do tego nie trzeba "upgradować" ;))

To troche tak jak z wikipedią -> niby najświeższe informacje a jednak aktualizacja wskazana ;)

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 00:17 
Amvaradel napisał(a):
Co jednak w przypadku (hipotetycznym, ale możliwym), gdyby Aresowi dać w ręce instrument muzyczny? Czy Ares z gitarą to jeszcze Ares, czy już nie?

Gdyby ta gitara rozlupywal czaszki wrogow, a strunami podrzynal im gardla - to bylby to nadal Ares.
:D

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]