Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest środa, 22 kwietnia 2026, 08:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: M. Jurek i propagowanie... no właśnie - czego?
PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 02:03 
Stormborn

Na początku myślałem, że mi się literki pozajączkowały, ale informacja jest prawdziwa:

http://www.tvn24.pl/-1,1678336,0,1,marek-jurek-na-czele-marszu-faszystow,wiadomosc.html

Wygląda na to, że ci panowie chcieli by oczyścić rasę ( lol, jak to brzmi ). Późniejszego scenariusza można się domyślać. Najpierw każdy Polak musiałby legitymować się świadectwem chrztu przy załatwianiu czegokolwiek, następnie odizolowano by nasz kraj od informacji, jak to robi kościół w Afryce współcześnie, żeby nie mogły do nas docierać wywrotowe idee liberalne, głos homoseksualnego lobby, żydokomuny, masonerii, euro-kołchozu, ruskich, itd, itd, itd... masakra.

Tytuł: Re: M. Jurek i propagowanie... no właśnie - czego?
PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 07:25 
Kapłanka Hathor

No tak, to poziom Mein Kampf...

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 10:20 
Arcyrozmowny

Jurek nie istnieje medialnie więc nie istnieje też w świadomości wyborców - więc musi robić coś by było onim słychać - a przykład bierze z Jarka - zrobić raban i obrażać by zradykalizować elektorat.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 10:50 
Arcyrozmowny

Prawicowy Palikot, ot co.

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 10:23 
Arcyrozmowny

generalnie to ja tu widze zwykłą manipulacje informacją
Marek Jurek patronuje marszowi w którym oprócz onr bedą szli kombatanci, rodziny zolnierzy wyklętych mordowanych przez komunistów , bedzie tam wiele starszych osób i wielu patriotów a cząstką tego bedzie onr i mlodziez wschechpolska
wyciągnięto fragment z programu(nie dyskutuje z jego trescią) i podano odpowiedz posla POTWIERDZAJĄCĄ ale na inne pytanie tro czysta manipulacja, i tak podkręcona mlodziez lewicy, bojówki antify i o zgrozo zwiazek mlodziezy zydowskiej w Polsce , staana z drugiej strony i beda wyzywac bohaterów drugiej wojny od faszystów i nazistów, moje gratulacje. nie podsycajcie swoimi wypowiedziami tego typu nastawien , przemarsz patriotów zostanie skontrowany hasłem faszyzm nie przejdzie , czy to jest normalne?

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 11:54 
Kapłanka Hathor

RafałM:
Cytuj:
podano odpowiedz posla POTWIERDZAJĄCĄ ale na inne pytanie tro czysta manipulacja,

Czy zatem mógłbyś pokazać wiarygodniejsze źródło informacji o tym wywiadzie?
Cytuj:
beda wyzywac bohaterów drugiej wojny od faszystów i nazistów, moje gratulacje. nie podsycajcie swoimi wypowiedziami tego typu nastawien , przemarsz patriotów zostanie skontrowany hasłem faszyzm nie przejdzie , czy to jest normalne?

Hm, ale dlaczego weterani będą iść razem z faszystami? Jestem pewna, że gdyby szli sami weterani i kombatanci, nie byłoby żadnych protestów. Ktoś nieodpowiedzialny pozwolił na podczepienie się pod ten marsz grupki ONR i to ten ktoś powinien ponieść odpowiedzialność.

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 12:11 
Stormborn

Rafale, pewne rzeczy nie idą ze sobą w parze. Wspólny marsz takich grup jest nieporozumieniem podobnym do urządzania wspólnych świąt dla pogan i wyznawców islamu.

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 23:40 
Arcyrozmowny

oczywiscie ze nieporozumieniem ale to nie znaczy ze nalezy popierac kontrmanifestacje i nazywanie Polskich Bohaterów faszystami, obecnie kazdego nazywa sie faszysta bo to swietny argument na wszystko, nawet gdy pis szedł z pochodniami rozpoczeły sie aluzje do 3 rzeszy przeciez to paranoja

PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 10:44 
Stormborn

Jeżeli w manifestacji biorą udział nacjonaliści, to ja popieram kontrmanifestację. Nie interesuje mnie skąd się tam wzięli.

PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 11:16 
PFI

RafałM napisał(a):
oczywiscie ze nieporozumieniem ale to nie znaczy ze nalezy popierac kontrmanifestacje i nazywanie Polskich Bohaterów faszystami, obecnie kazdego nazywa sie faszysta bo to swietny argument na wszystko, nawet gdy pis szedł z pochodniami rozpoczeły sie aluzje do 3 rzeszy przeciez to paranoja

Zgadzam się z Rafałem - zamiast wspierać taką kontrmanifestację, która - jak widać - też specjalnie nie zainteresowała się sprawą, skoro nie widzi problemu, to warto poświęcić czas i energię na próbę uświadomienia weteranów - ja rozumiem, że ostatnio nastroje w Polsce są skrajne, ale NIE WIERZĘ, żeby bohater września świadomie poszedł w jednym szeregu z hajlującym neonazistą, gdyby wiedział, co dzieciak wyprawia po szkole. Swoje przekonanie bazuję na doświadczeniu we współpracy z weteranami, ale przyznam, że w tym roku dzieją się w Polsce takie rzeczy, że nie jestem pewna, czy moje doświadczenie jest wciąż adekwatne...

PostNapisane: środa, 27 października 2010, 08:49 
Kapłanka Hathor

Aż postanowiłam doczytać o tym marszu. I okazuje się, że ONR i Młodzież Wszechpolska są jego organizatorami. Więc jeśli ktoś dołącza do marszu organizowanego przez organizacje profaszystowskie, to nie powinien się dziwić, że i jego nazwą faszystą.
-------------------------------------
Przejrzałam sobie strony ONR i MW. I jest mi przykro, że Związek Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych, poprzez patronat nad marszem, popiera coś takiego.

PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 00:12 
Arcyrozmowny

W końcu to NARODOWE siły zbrojne... ;-)

ek veit einn,
at aldri deyr:
dómr of dauðan hvern.

Hávamál

Ostatnio edytowano czwartek, 28 października 2010, 00:22 przez KozioU!, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 00:21 
Stormborn

KozioU! napisał(a):
W końcu to NARODOWE siły zbrojne... ;-)

...w dodatku z jakimi tradycjami...

A tak w ogóle... Swojego czasu darzyłem M. Jurka pewnym szacunkiem. Szacunek ów nie wynikał z podobnych poglądów, bo te mamy skrajnie różne. Wynikał z pewnej jego kultury politycznej, z braku agresji w postępowaniu, co niestety u nas zdarza się nieczęsto. Tymi faszystami zeszmacił się jednak karygodnie. Na prawdę można z klasą odejść w cień z polityki na jakiś czas lub permanentnie bez posiłkowania się takim takimi wyczynami w postaci koalicji z dnem totalnym.

PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 10:06 
Arcyrozmowny

Lucky napisał(a):

co masz na mysli

PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 16:58 
Stormborn

RafałM napisał(a):
Lucky napisał(a):

co masz na mysli

Zalecam lekturkę dotyczącą historii ONR - jest "urocza".

PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 18:57 
Kapłanka Hathor

Mnie słowo "narodowy" kojarzy się pozytywnie. Np. muzeum narodowe, stadion narodowy, literatura narodowa... I wolałabym, aby takie pozytywne skojarzenia mi pozostały.
Tymczasem w/w organizacje usiłują skojarzyć "narodowość" z antysemityzmem, homofobią i paroma podobnymi rzeczami. Do tego, jakąś przewrotną logiką, łączą to z katolicyzmem i wychodzi im, że Polak=katolik.

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 01:49 
Stormborn

http://wyborcza.pl/1,75248,8615022,W_blasku_pochodni.html#ixzz14Q3KICUc

Bez komentarza.

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 08:27 
Arcyrozmowny

Cytuj:
W Bytomiu - neopoganie, w Krakowie - faszystowscy falangiści, w Warszawie - narodowo-radykalni oenerowcy i Młodzież Wszechpolska.

Cytuj:
W Bytomiu pochód szykują neopoganie z Zadrugi i Białych Orłów. "Rodzimiowiercy", jak siebie nazywają, oprócz haseł nacjonalistycznych, rasistowskich i ksenofobicznych postulują też likwidację religii katolickiej, co nie może podobać się Młodzieży Wszechpolskiej.

Zastanawiam się nad tym w by tu nie wysłać oświadczenia do gazety w imieniu PFI, że jako członkowie PFI i poganie stanowczo się odcinamy od tych panów. Biorąc pod uwagę, że ledwo udało się brytyjczykom i fale tego do nas docierają nie fajnie jest, że wrzucają nas do jednego worka z faszystami i nazistami

Obrazek

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 09:31 
Kapłanka Hathor

Przykre. Nic dziwnego, że potem część ludzi kojarzy neopogaństwo właśnie z nazizmem (spotkałam takie osoby i trochę czasu zajęło mi wytłumaczenie, że nie jest to zawsze prawda).
Picus:
Cytuj:
Zastanawiam się nad tym w by tu nie wysłać oświadczenia do gazety w imieniu PFI, że jako członkowie PFI i poganie stanowczo się odcinamy od tych panów.

Tak, możemy napisać, że my się odcinamy, ale nie możemy napisać, że to nie są poganie. :(

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 13:52 
Stormborn

Picus napisał(a):
Zastanawiam się nad tym w by tu nie wysłać oświadczenia do gazety w imieniu PFI, że jako członkowie PFI i poganie stanowczo się odcinamy od tych panów. Biorąc pod uwagę, że ledwo udało się brytyjczykom i fale tego do nas docierają nie fajnie jest, że wrzucają nas do jednego worka z faszystami i nazistami

Też o tym myślałem. Problem w tym, że oni też mogą się czuć poganami, choć skłaniał bym się raczej do tego, że to taki płaszczyk pod którym próbują się schować. Czy w takim razie mamy prawo kwestionować ich pogaństwo? Z drugiej jednak strony wystawiają nam przefatalne świadectwo. Bo niestety dzięki tym ludziom tak będzie kojarzone całe środowisko pogan w Polsce. Być może warto zasygnalizować, że PFI absolutnie odcina się od tego typu poglądów i zachowań.

Amvaradel napisał(a):
Tak, możemy napisać, że my się odcinamy, ale nie możemy napisać, że to nie są poganie. :(

No właśnie, ubiegłaś mnie :)

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 17:07 
Arcyrozmowny

ja przeciez nie pisałem ze nie sa poganami ale ze my jestesmy i jednoczesnie czlonkami PFI - i jako tacy sie odcinamy od radosnych zadruzan i tym podobnym ;)

Obrazek

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 17:44 
Arcyrozmowny

Popieram pomysł Picusa. Napisać takie oświadczenie zawsze można, to nam nie zaszkodzi.
A pan Pospieszalski mocno stracił w moich oczach...

Istnieje tylko Zło i Większe Zło, a za nimi oboma, w cieniu, stoi Bardzo Wielkie Zło. I widzisz, niekiedy bywa tak, że Bardzo Wielkie Zło chwyci cię za gardło i powie: "Wybieraj, bratku, albo ja, albo tamto, trochę mniejsze".

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 22:26 
Arcyrozmowny

Picus napisał(a):
Cytuj:
W Bytomiu - neopoganie, w Krakowie - faszystowscy falangiści, w Warszawie - narodowo-radykalni oenerowcy i Młodzież Wszechpolska.

Cytuj:
W Bytomiu pochód szykują neopoganie z Zadrugi i Białych Orłów. "Rodzimiowiercy", jak siebie nazywają, oprócz haseł nacjonalistycznych, rasistowskich i ksenofobicznych postulują też likwidację religii katolickiej, co nie może podobać się Młodzieży Wszechpolskiej.

spróbuj. Ja już parę razy pisałem do nich jako osoba prywatna, bez żadnego sensownego rezultatu. Może autorytet organizacji MIĘDZYNARODOWEJ lepiej podziała. Ale jest jeden problem o którym wspomina Amvaradel:

Cytuj:

Otóż to. Wystarczy zapytać któregokolwiek spośród członków NS Zadrugi za kogo się uważa i powie: "za neopoganina" lub "za rodzimowiercę". Problem jest nie w tym, że tacy ludzie uważają się za pogan, bo w końcu poganinem może czuć się człowiek nawet o najdziwniejszych poglądach politycznych, tylko w tym, że media pokroju GW zauważają tylko takich neopogan. To trochę tak, jakby jedynymi katolikami byli dla nich członkowie ONR-u i o. Tadeusz Rydzyk. Przy czym zastanawiające jest, iż GW nigdy nie dodała określenia "organizacja ultrakatolicka" w skojarzeniu z NOP-em czy ONR-em, choć członkowie tych organizacji oficjalnie wznoszą hasło "wielka Polska katolicka". Sorry, stwierdzenie to pojawiło się RAZ i padło z ust jednego z członków NS Zadrugi, z którymi dziennikarze GW rozmawiali. Od siebie nikt z GW nic takiego nie napisał.

A jeśli chodzi o same demonstracje - mnie to nie interesuje, trzymam się z daleka od takich spraw. 11 listopada uczczę w samotności albo z przyjaciółmi, można pójść np. na jakiś grób żołnierski, zapalić znicz i zwrócić się do Welesa (choć w przypadku żołnierzy może lepiej do Peruna?) o opiekę nad poległymi. Bez rozgłosu, demonstracji, awantur; ze spokojem i w ciszy odpowiedniej dla momentów uroczystych. Uważam niemniej, że każdy ma prawo demonstrować, a blokowanie jakichkolwiek legalnych, czyli zgłoszonych i zaakceptowanych przez władze miasta marszy - nieważne, czy będą to marsze np. mniejszości seksualnych blokowane przez "narodowców", czy marsze "narodowców" blokowane przez antifę, czy marsze zwolenników PO blokowane przez zwolenników PiS czy na odwrót, jest NIELEGALNE. Uważam, że Policja słusznie użyła siły wobec anarchistów blokujących poprzedni marsz nacjonalistów, od tego jest; tak samo słusznie interweniowała przeciwko nacjonalistom blokującym marsze środowisk LGBT, takie jak ostatnia "Parada Równości". Jeśi przeciwnicy narodowców chcą demonstrowac, to proszę bardzo - ale legalnie, czyli marsz musi być zgłoszony; nie wolno też uprawiać praktyk niedozwolonych, takich jak blokady, groźby, itd.

Każdy ma prawo się wypowiadać, a nawet jeżeli łamie przy tym prawo, to prawem i obowiązkiem innych jest złożyć zawiadomienie w prokuraturze i udokumentować takie przypadki (jeśli ma przy sobie kamerę, aparat, magnetofon, itd), a nie samowolnie wymierzać sprawiedliwość. Jestem zdeklarowanym przeciwnikiem chuligaństwa politycznego i dowolnego innego, tak ze środowisk ultranarodowych, jak i ze strony antify czy kogokolwiek innego.

Picus napisał(a):
ja przeciez nie pisałem ze nie sa poganami ale ze my jestesmy i jednoczesnie czlonkami PFI - i jako tacy sie odcinamy od radosnych zadruzan i tym podobnym ;)

Słusznie, ale warto też pamiętać, że NS Zadruga to nie wszyscy zadrużanie. Dla mnie NS Zadruga to ruch, który w sposób znaczący modyfikuje idee Stachniuka i wtrąca do nich obce elementy, takie jak kult Rasy, którym Stachniuk, twórca tego ruchu, gardził. Przedwojenna zadruga była ruchem nacjonalisycznym, ale absolunie nie faszystowskim i nie nazistowskim. Jan Stachniuk zdecydowanie potępiał również takie ideologie i określał je jako "schorzenie kultury współczesnej", zob. np. "Zagadnienie totalizmu", znajdziesz je np. na http://www.toporzel.pl, jak nie to toporzel.repubilika.pl.

Pomysły Stachniuka na ustrój państwowy - bo był to raczej myśliciel polityczny, niż religijny zdecydowanie BYŁY kolektywistyczne, ale nie totalitarne; nie dzielił też ludzi ze względu na rasy, a ze względu na kultury, w których można się tez zasymilować. Nawoływał do "przebudzenia kulturowego" Słowian, a nie do nienawidzenia osób innych ras. Jego nacjonalizm polega na dążeniu do potęgi Polaków i ogólnie Słowian (pojmowanych kulturowo, a nie genetycznie), a nie umniejszaniu wartości innych ludów. W dzisiejszych czasach mało jest jednak organizacji, które odwołują się do przedwojennej Zadrugi, choć na pewno w pewnym stopniu udaje się to Niklotowi; w jakimś stopniu także Rodzima Wiara (Zrzeszenie Wiary Rodzimej) odwołuje się do idei Stachniuka, choć jest to związek wyznaniowy.

W jądrze atomu, w pyłku kwiata" (A. Wacyk)

gg: 571717

PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 23:27 
Arcyrozmowny

Własny - mnie chodzi o to żeby nie tworzyć równania (neo)poganin = nazista - niech się nazywaja jak chcą mogą nawet twierdzić, że są 2478 wcieleniem Ala Bundiego, póki jednak radośnie stawia się ten znak równości to trzeba mówić ze to nie prawda - to tak jak z polskimi obozami zagłady - polskie jak jasna cholera - ale pracowali tam polacy? Pracowali ale to nie znaczy ze są polskie

Co do Zadrugi to przeczytaj jeszcze raz ;) Zadruga byłą tu użyta jako przyklad :

Picus napisał(a):
jako tacy sie odcinamy od radosnych zadruzan i tym podobnym ;)

naprawde nie musisz mi robić wykladu o Stachaniuku i zadrudze - bo miałem pierwotnie pisać o nich licencjat więc wiem z czym to się je - i wiem z czym to się je teraz

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 00:58 
Arcyrozmowny

Picus napisał(a):
Własny - mnie chodzi o to żeby nie tworzyć równania (neo)poganin = nazista - niech się nazywaja jak chcą mogą nawet twierdzić, że są 2478 wcieleniem Ala Bundiego, póki jednak radośnie stawia się ten znak równości to trzeba mówić ze to nie prawda - to tak jak z polskimi obozami zagłady - polskie jak jasna cholera - ale pracowali tam polacy? Pracowali ale to nie znaczy ze są polskie

Spoko, doskonale rozumiem o co Ci chodzi, sam przez to przeszedłem w poprzednim roku :) Wkurzyłem się jak jasna cholera - bardziej nawet na GW niż na NS Zadrugę, bo GW naświetlała ten problem na zasadzie "poganin=nazista", co wynikało z braku jakiegokolwiek szerszego spojrzenia (big picture) na tematykę pogańską. Miejmy nadzieję, że władze PFI się zgodzą, a GW wydrukuje list od szacownej organizacji międzynarodowej - oni na takie rzeczy patrzą zupełnie inaczej, niż na wypowiedź internetowego żuczka takiego czy innego :) Precedens już jest, bo kiedyś na jednym z popularnych portali internetowych zamieszczono quiz, w którym Federacja Pogańska została oskarżona wprost o powiązania przestępcze - "prawidłowa" odpowiedź szkalowała PFI. Po interwencji tej organizacji, pytanie wraz z inkryminowaną odpowiedzią zostało zdjęte. Więc warto spróbować i z GW, zwłaszcza że z tego co mi wiadomo, ktoś z dziennikarzy tej Gazety również kręci się w naszych klimatach.

Picus napisał(a):
Co do Zadrugi to przeczytaj jeszcze raz ;) Zadruga byłą tu użyta jako przyklad :

Picus napisał(a):
jako tacy sie odcinamy od radosnych zadruzan i tym podobnym ;)

naprawde nie musisz mi robić wykladu o Stachaniuku i zadrudze - bo miałem pierwotnie pisać o nich licencjat więc wiem z czym to się je - i wiem z czym to się je teraz

Ooo proszę, nawet nie wiedziałem - a masz może materiały o łódzkiej Zadrudze, o której mało wiadomo? Jeśli tak, to dam Ci kontakt do jednej osoby, którą to może interesować. Niemniej chodziło mi o unikanie stereotypowych skojarzeń słowa zadrużanin - skoro wymagamy tego od innych w przypadku słowa poganin czy neopoganin, to i sami się do tego stosujmy :) Znacznie lepiej byłoby słowo "zadrużanie" ująć w cudzysłów. Bo ktoś z nowoczesnej Zadrugi niemający nic wspólnego z NS Zadrugą i ich wyczynami mógłby się obrazić o posądzenia o związki z panami z NS Zadrugi - tak się składa, że znam parę takich osób, więc zależy mi na tym, aby było OK.

Pozdrawiam!!
w.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 20:15 
Arcyrozmowny

Na profilach Facebook Rodzimowierstwa Polskiego i Asatru.pl toczyła się ostatnio dyskusja n.t. blokować czy nie, która skłoniła mnie do popełnienia takiego tekstu:
viewtopic.php?f=7&t=2179

ek veit einn,
at aldri deyr:
dómr of dauðan hvern.

Hávamál

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 22:41 
Stormborn

Na innym portalu pogańskim wklejono link dotyczący organizacji nazistowskiej, również określającej się jako pogańska, który pozwolę sobie przytoczyć:

http://www.youtube.com/watch?v=8fitl4ARpIc

Co prawda nie znam niemieckiego, ale znajomość języka nie jest potrzebna do wyrobienia sobie stanowiska.

PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 04:29 
Arcyrozmowny

Lucky napisał(a):
Na innym portalu pogańskim wklejono link dotyczący organizacji nazistowskiej, również określającej się jako pogańska, który pozwolę sobie przytoczyć:

http://www.youtube.com/watch?v=8fitl4ARpIc

Co prawda nie znam niemieckiego, ale znajomość języka nie jest potrzebna do wyrobienia sobie stanowiska.

LOL, ale tępe mordy tych "nazioli" :) Prawdę mówiąc, to w tym filmiku moją sympatię budzi jedynie niemiecka Policja, której gratuluję refleksu i stanowczości oraz bezstronności - bo i druga strona wyraźnie szukała dymu. Gdyby polska Policja potrafiła w tak stanowczy sposób traktować wszystkich naruszających porządek, byłoby znacznie spokojniej.

Pozdrawiam!!
w.

PostNapisane: poniedziałek, 8 listopada 2010, 21:07 
Arcyrozmowny

Tylko że gdyby u nas policjant przeładował broń w takiej sytuacji i skierował ją w stronę człowieka (0:54), to potem media nie mówiłyby o awanturze ze skinami, tylko o brutalności policji... Pod tym względem mamy jeszcze lata świetlne przed sobą.

ek veit einn,
at aldri deyr:
dómr of dauðan hvern.

Hávamál

PostNapisane: wtorek, 9 listopada 2010, 15:42 
Arcyrozmowny

KozioU! napisał(a):
Tylko że gdyby u nas policjant przeładował broń w takiej sytuacji i skierował ją w stronę człowieka (0:54), to potem media nie mówiłyby o awanturze ze skinami, tylko o brutalności policji... Pod tym względem mamy jeszcze lata świetlne przed sobą.

No niestety... W ogóle chore jest to, co się dzieje wokół przypadków użycia broni przez funkcjonariusza. Od tego jest Policja, żeby mogła powstrzymywać złoczyńców wszelkimi dostępnymi środkami. Jeśli ktoś podnosi rękę na interweniującego funkcjonariusza, oczywistym powinno być, że może zginąć. Znacznie bardziej podoba mi się rozwiązanie stosowane w USA - tam na wezwanie policjanta do poddania się, obywatel ma obowiązek natychmiast się poddać; jeśli ktoś będzie się szarpał albo uciekał, policjant może go zastrzelić i nie będzie to traktowane jako nadużycie broni.

W Polsce natomiast dochodzi do takich sytuacji, jak ostatnio w Gdańsku, gdzie bandzior staranował policjantów samochodem i uciekał przed zatrzymaniem. Jeden z policjantów został ranny w tym celowo spowodowanym wypadku. Bandyta został zastrzelony przez drugiego policjanta, który teraz musi się gęsto tłumaczyć dlaczego użył broni. Uważam, że to jest chore; w imię odżegnywania się od poprzedniego ustroju wylano dziecko z kąpielą - bo trzeba przyznać, że autorytet Milicji na tzw. "ulicy" był ogromny, napaść na funkcjonariusza nie mieściła się w głowie praktycznie żadnego oprycha - poza paroma wyjątkami, którzy zostali albo zastrzeleni "w akcji" albo straceni po wydaniu wyroku śmierci (jak słynny warszawski gangster Paramonow, powieszony m.in. za zabójstwa milicjantów).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]