Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 09:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Małe zainteresowanie intelektualne pogaństwem
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 22:03 
Moim zdaniem polscy neopoganie są tak naprawdę mało oczytani. Kto np. czytał książkę Pierre Chuvina "OPstatni poganie". czy WJ. rudnego "Pogański duch Europy. Czy katolicyzm prowadzi do upadku? I inne eseje". Zamieściłem post ciekawe lektury. Czy mógłbym z kimś podyskutować na tym forum o w/w lekturach? Czy jest to tylko moje pobożne życzenie?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 23:07 
Arcyrozmowny

Zarzucasz nam nieoczytanie i brak zainteresowania intelektualnego, bo nie przeczytaliśmy tych samych książek, co Ty? Twoje roszczenia są delikatnie rzecz biorąc bez zasadne.

Osobiście, zamiast czytać, jakie nam chrześcijanie zrobili ała przez wieki (bo zdaje się, że tego dotyczą te pozycje, jak sprawdziłam), wolę czytać coś, co odpowiada mojej ścieżce, lub po prostu przeznaczyć czas na medytację.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 23:13 
Szpieg jezuitów

Sa oczytani, tylko czytaja ksiazki o poganstwie, a nie jakies eseje, ktore odwoluja sie niby do poganstwa, rozumiejac przez to odrzucenie etyki chrzescijanskiej. Przykro mi, poganstwo to troche szersza sprawa.
Predzej porozmawiam z Toba o Levi-Straussie, Eliade czy Szyjewskim.
Chyba, ze to moje pobozne zyczenie.

Tytuł: Re: Małe zainteresowanie intelektualne pogaństwem
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 23:38 
Nadmilczek wprawiony

Arias napisał(a):
Moim zdaniem polscy neopoganie są tak naprawdę mało oczytani.

Odnoszę wręcz przeciwne wrażenie ;) tyle tylko, że czytają pewnie inne książki niż Ty ;) Do lektur, o których wspominasz, zupełnie mi się nie spieszy

Tytuł: Czytam
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 23:55 
O jakie lektury więc chodzi?

Tytuł: Czytają...
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2008, 00:02 
Hajdamaka napisał(a):
Sa oczytani, tylko czytaja ksiazki o poganstwie, a nie jakies eseje, ktore odwoluja sie niby do poganstwa, rozumiejac przez to odrzucenie etyki chrzescijanskiej. Przykro mi, poganstwo to troche szersza sprawa.
Predzej porozmawiam z Toba o Levi-Straussie, Eliade czy Szyjewskim.
Chyba, ze to moje pobozne zyczenie.

Jakieś eseje... których w ogóle nie czytałeś, a już oceniasz IGNORANCIE!

Drugie ostrzeżenie. Przy trzecim zablokuję Twoje konto

Rawimir - administrator

"Ostatni poganie" jest jak najbardziej o pogaństwie!! Skoro taka lektura też cię nie intersuje, to o czym chcesz dyskutować. Klepać wciąż o tym samym, co znane jest już co najmniej od 30 lat?!

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2008, 00:04 
Szpieg jezuitów

Umiesz czytac ze zrozumieniem? Juz 3 osoby Ci napisaly, ze chodzi o lektury zwiazane z poganstwem, nie z filozofia, ktora na wyrost odwoluje sie do jakiegos mgliscie pojmowanego poganstwa a la Nietzsche.
Aby daleko nie szukac: http://www.pl.paganfederation.org/reading.php - np. o te lektury nam chodzi.

Acha, i masz u mnie PLONKa. Ze spuszczeniem wody :)

Tytuł: Czytaj!
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2008, 00:11 
Hajdamaka napisał(a):
Umiesz czytac ze zrozumieniem? Juz 3 osoby Ci napisaly, ze chodzi o lektury zwiazane z poganstwem, nie z filozofia, ktora na wyrost odwoluje sie do jakiegos mgliscie pojmowanego poganstwa a la Nietzsche.
Aby daleko nie szukac: http://www.pl.paganfederation.org/reading.php - np. o te lektury nam chodzi.

Czy niewyraźnie piszę, czy mam uruchomić Caps Locka? Wspominam o lekturach jak najbardziej związanych z POGAŃSTWEM!

Ps. Mało mnie interesuje, co u ciebie mogę mieć :lol: IGNORANCIE

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2008, 11:34 
Arcyrozmowny

Po pierwsze - obliczy pogaństwa jest przecież wiele i nie jest zjawiskiem monolitycznym. Dlatego czytanie opracowań ogólnych, nie mogących wnieść nic konkretnego do partykularnej ścieżki, którą się podąża, jest stratą czasu. Ja wolę czytać Levi-Straussa, Eliadego czy Dumezila, pozycje mówiące o kształtowaniu się religii jako takiej, o mechanizmach działania tego zjawiska, niż pozycje z religioznawstwem naukowym niewiele mające wspólnego - może dlatego, że staram się własną religijność odrzeć z wszelkich zbędnych "wodotrysków" i zbliżyć ją możliwie do neolitycznego rdzenia.

Ludzie różnie postrzegają pogaństwo i to, co dla Ciebie być może stanowi jego kwintesencję, dla innych jest takim sobie nikło ciurkającym strumyczkiem na jego pograniczu.

Trolowanie bywa zabawne, niejedno forum dobrze prowadzony trolling już ożywił :P. Ale trolować trzeba z klasą, a nie rzucając inwektywy wobec nieznanych sobie osób, oceniając ich poziom wiedzy na podstawie tego, czy interesuje je lektura konkretnych pozycji czy nie. Jak by to wyglądało, gdybym np. ja nazywała ignorantem każdego, kto nie przeczytał "Sacrum, mit i historia" Eliadego?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]