Cytuj:
Brzmisz jak świeży konwertyta, który wciąż ma wątpliwości czy jego decyzja o zmianie wiary była słuszna. [...]
[...]żebyś albo wrócił do katolicyzmu, albo przestał mieć na jego punkcie obsesję.
[...] Posługując się niepodpartymi faktami obraźliwymi określeniami pobudzasz ludzi do uczuć negatywnych, podżegasz do nienawiści. To dopiero jest wspak i szkodliwe.[...]A ta "beznadziejna wspakkultura" dała nam między innymi prawie wszystkie piękne świątynie które mamy w Europie, niesamowite manuskrypty, epickie poematy, freski i malowidła.
[...] Zastanow sie, czy osiagasz cos konstruktywnego przez pisanie tutaj na forum, poza werbalna masturbacja?
[...]Robisz cos konstruktywnego, zeby zmienic zachowanie tych chrzescijan, czy tylko narzekasz?
[...]Swoja droga zastanawiam sie, ktorzy to chrzescijanie "placa za swoj prozelityzm", skoro tak rajcuje cie psioczenie na nich *ZA ICH PLECAMI* (no bo to forum raczej nie jest skierowane do chrzescijan).
[...]I jeszcze raz powtarzam: zachowujesz sie jak Mlodziez Wszechpolska. Szkodzisz dyskusji miedzyreligijnej i publicznemu wizerunkowi pogan[...]
W swojej dla mnie śmiesznej oraz żarliwej apologii chrześcijaństwa i tyradach w obronie kultury
„brzmisz” jak skrzyżowanie powiatowej pani prokurator z ekumeniczną (miedzyreligijną) gosposią księdza plebana, a w swym współodczuwaniu i pseudoanalizach grzeszysz kulturą równie płytką, jak obrażona w swych uczuciach religijnych egzaltowana jehówka/zakonnica itp. wybierz co wolisz, równie płytkie wydają się w tym świetle wypowiedzi o dojrzałym twym pogaństwie... (z łaski swojej nie uzywaj pogardliwych sformułowań - Radmin) jesteś pewna, że nie powinnaś się wyspowiadać sama wiesz gdzie z słowa masturbacja

mnie nie sprowokujesz jak w przynajmniej jednym przypadku, sprowokowałaś tego Anonymousa, zwanego chyba przez was Ariasem, kogoś jednak bardziej autentycznego w swych przekonaniach.
Co do asertywności, to dla osób nadwrażliwych o sztywnych jedynie słusznych poglądach też religijnych... każda asertywność, będzie raniącą ich uczucia... bo jak to może być, by ktoś śmiał mieć inne poglądy, niż te które oni narzucają.
Cytuj:
To ze ty jestes zainteresowany poganstwem etnicznym nie oznacza ze poganstwo ktore nie opiera sie na jednej kulturze i religii jednego ludu ale czerpie z dorobku wielu poganskich kultur jest czyms gorszym. [...] Jestem slowianka, od lat mieszkajaca w Anglii, wierze ze cala nasza planeta jest moim domem i dlatego czuje sie w domu gdziekolwiek jestem. Bogami z ktorymi czuje najblizsza wiez sa bogowie egipscy.
Nie mam zamiaru wartościować różnych wyznań akurat religia staroegipska ma i historię i ma dość jasno opisany system wierzeń z tego co pamiętam

, nie mam też zamiaru zgłębiać wszystkich pogańskich i neopogańskich dróg i ścieżek itp. bo nie jestem wszechwiedzący

, interesuje mnie tylko polskie&słowiańskie rodzimowierstwo oczywiście mity Celtów, Greków czy Wedę i Eddy ogólnie ryty i.e. traktuję jak rzeczy mi pomocne będące dla mnie pokrewnymi religiami, czy będącymi pod wzajemnymi wpływami o podobnych rytach czy rysach, a nawet dla mnie Horus pochodzi z scytyjskiej historii jest to imię identyczne z staropolskim imieniem Chorusz, był jakimś królem herosem z dość odległych czasów, podobnie traktuję Mitrę petrogenesa. Imię Horus ma zresztą taką samą końcówkę jak Krakus, Markus...
Cytuj:
Choroman — staropolskie imię męskie, złożone z członów chor i -man. Znaczenie pierwszego z nich nie jest jasne, natomiast człon drugi pochodzi od *maniti (sę) — zwodzić (por. Manomir). Wśród imion o podobnej budowie - por. czes. Dobrman. Możliwe do zastosowania staropolskie zdrobnienia od nazwy osobowej Chorek (prawdopodobnie nieposiadającej związku z Choromanem): Chorek, Chorko, Chorotka (masc.), Chorusz, Chorzek, Chorzela (masc.), Chorzesza (masc.), Korosz, Koroszek, Korota (masc.).
Jesteś ukrainistą czy znasz jakieś ludowe legendy i mity podobne legendom polskim, z motywami o ludziach w kamień zaklętych na Sobotniej Górze, żywej wodzie, ludzkiej preegzystencji w kamieniu, legendy o śpiących rycerzach, jakieś inne przekazy o Świętych Górach prócz tej o Światogorze olbrzymie z Świętych Gór, może jakieś warianty bylin na ten temat.
Cytuj:
Jako ukrainista dawno juz nauczylem sie omijac szerokim lukiem wszelkie dyskusje dotyczace relacji NSZ - UPA czy Chmielnicki - Wisniowiecki. [...]
Dla mnie te wydarzenia jako nastolatka interesującego się historią, były główną przyczyną odrzucenia chrystianizmu pod każdą postacią. Bo jeśli prawosławny brat był przez współwyznawców zmuszany do zabicia swej rodzonej siostry która była katoliczką... to większej ohydy nie można sobie wyobrazić.
Cytuj:
[...]Poza tym, zwroc uwage - tego, ze chrzescijanstwo przejelo symbolikie, miejsca kultu oraz daty swiat NIKT nie ukrywa - ja sie tego uczylem na religii, gdzie ksiadz otwarcie przyznal, ze bylo to obliczone na jak najszybsze zastapienie kultow poganskich nowa religia. I nie wmawial nikomu, ze to bylo super-ekstra, ocene pozostawil kazdemu z osobna.
„NIKT nie ukrywa” – za to mamy cały czas do czynienia z bagatelizowaniem tych faktów, twierdzeniami, że nie ma żadnych pewnych informacji co do starej religii, a nawet, że dzięki temu zachowano trochę starej tradycji Słowian, fakt jest taki, że ich walka z tymi kultami trwała kilkaset lat zanim zatarli pierwotne ich znaczenie. Przepraszam ale to jest relatywizm moralny, zresztą ich uprzejmość jest obłudna i służy tylko narzucaniu ich punktu widzenia.
W XII-XIII wieku mamy do czynienia w Polsce z takimi faktami, że w katolickich kościołach śpiewano pogańskie pieśni, te słynne niby NIC NIE ZNACZĄCE przyśpiewki Łado, Jesza, Leli, czy fakt istnienia bezbożnego ruskiego obrządku (ruski - rusticus wiejski -pagus wiejski - poganie) który nic nie chciał mieć wspólnego ani z łacinnikami ani grekami, a propos czy są jakieś informacje o obrządku religijnym odrębnym od greckiego na Rusi w X-XIII, który miał swoich kapłanów i odrębne od greckich obrzędy i dyscypliny.
Cytuj:
Ponieważ etnogeneza jest niepewna, niepewne jest też pochodzenie słowiańskich bogów. Nie tylko ich imion ale także atrybutów. Czy sa oni bogami wczesniejszego ludu indoeuropejskiego, z którego wyłonili sie słowianie, czy są bogami ziem, na które przyszli Słowianie? No cóż, widocznie new age nie jest nowym pomysłem. A może to nie new age tylko... pogaństwo?
Raczej nam się to wmawia, prawda jest jedna nie możemy być i ludem autochtonicznym i allochtonicznym, najwyżej o jakichś domieszkach bo genetyka stwierdza dużą jednorodność genetyczną Polaków i Ukraińców, tzw gen R1a, jest to wynik tzw. dryfu genetycznego długotrwałej izolacji od grup wędrownych, taką izolację ustanowić może jedynie sztucznie w wyniku istnienia państwa, jego granic i praw, genetyka wyklucza pochodzenie Polaków od Ukraińców bo mutacje w genie R1a na Ukrainie są młodsze, dlatego według allochtonistów mamy taki cud, że mamy być tylko językowo zeslawizowani, a genetycznie mamy pochodzić od starożytnych Germanów...
Cytuj:
Innym aspektem pracy wykonywanej przez FP jest przeciwdziałanie zniekształcaniu przez media naszych wierzeń. W Wielkiej Brytanii wiele zrobiono przeciw zniesławieniu. MFP przykłada wagę do działania jako forum, pomocne poganom w innych krajach w rozpraszaniu błędnych przekonań na temat pogaństwa. Możemy też sobie pomóc, zapewniając informację dotyczącą przypadków precedensowych w kontekście prawnym, na przykład jeśli chodzi o prawa człowieka.
Mnie na te forum sprowadził ten powyższy aspekt działalności FP mam nadzieje, że nie są to puste deklaracje i punkt widzenia katolickich teologów i historyków na starą wiarę Słowian nie jest jedynym obowiązującym.
Wened, czy byłbyś łaskaw nie używać określeń rodzaju "pseudoanalizy". Merytorycznie nie wnoszą one nic do dyskusji a urażają dyskutantów. Podobnie nie nalezy do dobrego tonu nazywać kogoś "jehówką" Brzmi to pogardliwie. Ogólnie zalecam wiecej szacunku dla rozmówców.
Radmin