Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest wtorek, 11 sierpnia 2026, 10:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 października 2008, 14:18 
Nadmilczek

Cytuj:
Brzmisz jak świeży konwertyta, który wciąż ma wątpliwości czy jego decyzja o zmianie wiary była słuszna. [...]
[...]żebyś albo wrócił do katolicyzmu, albo przestał mieć na jego punkcie obsesję.
[...] Posługując się niepodpartymi faktami obraźliwymi określeniami pobudzasz ludzi do uczuć negatywnych, podżegasz do nienawiści. To dopiero jest wspak i szkodliwe.[...]A ta "beznadziejna wspakkultura" dała nam między innymi prawie wszystkie piękne świątynie które mamy w Europie, niesamowite manuskrypty, epickie poematy, freski i malowidła.
[...] Zastanow sie, czy osiagasz cos konstruktywnego przez pisanie tutaj na forum, poza werbalna masturbacja?
[...]Robisz cos konstruktywnego, zeby zmienic zachowanie tych chrzescijan, czy tylko narzekasz?
[...]Swoja droga zastanawiam sie, ktorzy to chrzescijanie "placa za swoj prozelityzm", skoro tak rajcuje cie psioczenie na nich *ZA ICH PLECAMI* (no bo to forum raczej nie jest skierowane do chrzescijan).
[...]I jeszcze raz powtarzam: zachowujesz sie jak Mlodziez Wszechpolska. Szkodzisz dyskusji miedzyreligijnej i publicznemu wizerunkowi pogan[...]

W swojej dla mnie śmiesznej oraz żarliwej apologii chrześcijaństwa i tyradach w obronie kultury „brzmisz” jak skrzyżowanie powiatowej pani prokurator z ekumeniczną (miedzyreligijną) gosposią księdza plebana, a w swym współodczuwaniu i pseudoanalizach grzeszysz kulturą równie płytką, jak obrażona w swych uczuciach religijnych egzaltowana jehówka/zakonnica itp. wybierz co wolisz, równie płytkie wydają się w tym świetle wypowiedzi o dojrzałym twym pogaństwie... (z łaski swojej nie uzywaj pogardliwych sformułowań - Radmin) jesteś pewna, że nie powinnaś się wyspowiadać sama wiesz gdzie z słowa masturbacja ;) mnie nie sprowokujesz jak w przynajmniej jednym przypadku, sprowokowałaś tego Anonymousa, zwanego chyba przez was Ariasem, kogoś jednak bardziej autentycznego w swych przekonaniach.

Co do asertywności, to dla osób nadwrażliwych o sztywnych jedynie słusznych poglądach też religijnych... każda asertywność, będzie raniącą ich uczucia... bo jak to może być, by ktoś śmiał mieć inne poglądy, niż te które oni narzucają.

Cytuj:
To ze ty jestes zainteresowany poganstwem etnicznym nie oznacza ze poganstwo ktore nie opiera sie na jednej kulturze i religii jednego ludu ale czerpie z dorobku wielu poganskich kultur jest czyms gorszym. [...] Jestem slowianka, od lat mieszkajaca w Anglii, wierze ze cala nasza planeta jest moim domem i dlatego czuje sie w domu gdziekolwiek jestem. Bogami z ktorymi czuje najblizsza wiez sa bogowie egipscy.

Nie mam zamiaru wartościować różnych wyznań akurat religia staroegipska ma i historię i ma dość jasno opisany system wierzeń z tego co pamiętam :) , nie mam też zamiaru zgłębiać wszystkich pogańskich i neopogańskich dróg i ścieżek itp. bo nie jestem wszechwiedzący ;) , interesuje mnie tylko polskie&słowiańskie rodzimowierstwo oczywiście mity Celtów, Greków czy Wedę i Eddy ogólnie ryty i.e. traktuję jak rzeczy mi pomocne będące dla mnie pokrewnymi religiami, czy będącymi pod wzajemnymi wpływami o podobnych rytach czy rysach, a nawet dla mnie Horus pochodzi z scytyjskiej historii jest to imię identyczne z staropolskim imieniem Chorusz, był jakimś królem herosem z dość odległych czasów, podobnie traktuję Mitrę petrogenesa. Imię Horus ma zresztą taką samą końcówkę jak Krakus, Markus...

Cytuj:
Choroman — staropolskie imię męskie, złożone z członów chor i -man. Znaczenie pierwszego z nich nie jest jasne, natomiast człon drugi pochodzi od *maniti (sę) — zwodzić (por. Manomir). Wśród imion o podobnej budowie - por. czes. Dobrman. Możliwe do zastosowania staropolskie zdrobnienia od nazwy osobowej Chorek (prawdopodobnie nieposiadającej związku z Choromanem): Chorek, Chorko, Chorotka (masc.), Chorusz, Chorzek, Chorzela (masc.), Chorzesza (masc.), Korosz, Koroszek, Korota (masc.).

Jesteś ukrainistą czy znasz jakieś ludowe legendy i mity podobne legendom polskim, z motywami o ludziach w kamień zaklętych na Sobotniej Górze, żywej wodzie, ludzkiej preegzystencji w kamieniu, legendy o śpiących rycerzach, jakieś inne przekazy o Świętych Górach prócz tej o Światogorze olbrzymie z Świętych Gór, może jakieś warianty bylin na ten temat.

Cytuj:
Jako ukrainista dawno juz nauczylem sie omijac szerokim lukiem wszelkie dyskusje dotyczace relacji NSZ - UPA czy Chmielnicki - Wisniowiecki. [...]

Dla mnie te wydarzenia jako nastolatka interesującego się historią, były główną przyczyną odrzucenia chrystianizmu pod każdą postacią. Bo jeśli prawosławny brat był przez współwyznawców zmuszany do zabicia swej rodzonej siostry która była katoliczką... to większej ohydy nie można sobie wyobrazić.

Cytuj:
[...]Poza tym, zwroc uwage - tego, ze chrzescijanstwo przejelo symbolikie, miejsca kultu oraz daty swiat NIKT nie ukrywa - ja sie tego uczylem na religii, gdzie ksiadz otwarcie przyznal, ze bylo to obliczone na jak najszybsze zastapienie kultow poganskich nowa religia. I nie wmawial nikomu, ze to bylo super-ekstra, ocene pozostawil kazdemu z osobna.

„NIKT nie ukrywa” – za to mamy cały czas do czynienia z bagatelizowaniem tych faktów, twierdzeniami, że nie ma żadnych pewnych informacji co do starej religii, a nawet, że dzięki temu zachowano trochę starej tradycji Słowian, fakt jest taki, że ich walka z tymi kultami trwała kilkaset lat zanim zatarli pierwotne ich znaczenie. Przepraszam ale to jest relatywizm moralny, zresztą ich uprzejmość jest obłudna i służy tylko narzucaniu ich punktu widzenia.
W XII-XIII wieku mamy do czynienia w Polsce z takimi faktami, że w katolickich kościołach śpiewano pogańskie pieśni, te słynne niby NIC NIE ZNACZĄCE przyśpiewki Łado, Jesza, Leli, czy fakt istnienia bezbożnego ruskiego obrządku (ruski - rusticus wiejski -pagus wiejski - poganie) który nic nie chciał mieć wspólnego ani z łacinnikami ani grekami, a propos czy są jakieś informacje o obrządku religijnym odrębnym od greckiego na Rusi w X-XIII, który miał swoich kapłanów i odrębne od greckich obrzędy i dyscypliny.

Cytuj:
Ponieważ etnogeneza jest niepewna, niepewne jest też pochodzenie słowiańskich bogów. Nie tylko ich imion ale także atrybutów. Czy sa oni bogami wczesniejszego ludu indoeuropejskiego, z którego wyłonili sie słowianie, czy są bogami ziem, na które przyszli Słowianie? No cóż, widocznie new age nie jest nowym pomysłem. A może to nie new age tylko... pogaństwo?

Raczej nam się to wmawia, prawda jest jedna nie możemy być i ludem autochtonicznym i allochtonicznym, najwyżej o jakichś domieszkach bo genetyka stwierdza dużą jednorodność genetyczną Polaków i Ukraińców, tzw gen R1a, jest to wynik tzw. dryfu genetycznego długotrwałej izolacji od grup wędrownych, taką izolację ustanowić może jedynie sztucznie w wyniku istnienia państwa, jego granic i praw, genetyka wyklucza pochodzenie Polaków od Ukraińców bo mutacje w genie R1a na Ukrainie są młodsze, dlatego według allochtonistów mamy taki cud, że mamy być tylko językowo zeslawizowani, a genetycznie mamy pochodzić od starożytnych Germanów...

Cytuj:
Innym aspektem pracy wykonywanej przez FP jest przeciwdziałanie zniekształcaniu przez media naszych wierzeń. W Wielkiej Brytanii wiele zrobiono przeciw zniesławieniu. MFP przykłada wagę do działania jako forum, pomocne poganom w innych krajach w rozpraszaniu błędnych przekonań na temat pogaństwa. Możemy też sobie pomóc, zapewniając informację dotyczącą przypadków precedensowych w kontekście prawnym, na przykład jeśli chodzi o prawa człowieka.

Mnie na te forum sprowadził ten powyższy aspekt działalności FP mam nadzieje, że nie są to puste deklaracje i punkt widzenia katolickich teologów i historyków na starą wiarę Słowian nie jest jedynym obowiązującym.

Wened, czy byłbyś łaskaw nie używać określeń rodzaju "pseudoanalizy". Merytorycznie nie wnoszą one nic do dyskusji a urażają dyskutantów. Podobnie nie nalezy do dobrego tonu nazywać kogoś "jehówką" Brzmi to pogardliwie. Ogólnie zalecam wiecej szacunku dla rozmówców.
Radmin

Ostatnio edytowano niedziela, 26 października 2008, 16:27 przez Wend, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 października 2008, 14:36 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Dla mnie te wydarzenia jako nastolatka interesującego się historią, były główną przyczyną odrzucenia chrystianizmu pod każdą postacią. Bo jeśli prawosławny brat był przez współwyznawców zmuszany do zabicia swej rodzonej siostry która była katoliczką... to większej ohydy nie można sobie wyobrazić.

Wybacz, ale jak dla mnie to jest kiepski powod do odrzucania jakiejsc religii. Znamy rowniez setki osob religijnych, ktore ratowaly ofiary takich mordow. Mieszasz polityke do religii. Mi np. bardzo nie podoba sie zwyczaj murowania zywcem westalek, ktore stracily dziewictwo, czy topienie homoseksualistow przez dawnych Germanow. Jednak to nie powod, abym odrzucal poganstwo - po prostu uwazam, ze paru ludzi bylo kretynami i bydlakami. Albo po prostu, ze taka byla mentalnosc owczesnych ludzi. Albo, ze wojna zezwierzeca. Albo, ze fanatycy to ZUO.
Pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Cytuj:
czy fakt istnienia bezbożnego ruskiego obrządku (ruski - rusticus wiejski -pagus wiejski - poganie)

Mysle, ze jeden tutaj slowo "ruski" wywodzi sie od innego slowa - a mianowicie od Rusi i Rusinow.Etnogeneza tych nazw nie jest jasna, ale nie spotkalem sie jeszcze z wywodzeniem jej od "rusticus".

Cytuj:
„NIKT nie ukrywa” – za to mamy cały czas do czynienia z bagatelizowaniem tych faktów, twierdzeniami, że nie ma żadnych pewnych informacji co do starej religii, a nawet, że dzięki temu zachowano trochę starej tradycji Słowian, fakt jest taki, że ich walka z tymi kultami trwała kilkaset lat zanim zatarli pierwotne ich znaczenie. Przepraszam ale to jest relatywizm moralny, zresztą ich uprzejmość jest obłudna i służy tylko narzucaniu ich punktu widzenia.

Czekaj, ale co Ty bys chcial? Aby w X czy XI wieku zakonnik uznal, ze swieta gora pogan jest zabytkiem klasy 0? No to pretensje do niego, ze nie uznal, a nie do biskupa z XXI wieku, ze odprawia msze na tej gorze. Ciaglosc zostala na tyle przerwana, ze dzis swieta gora pogan, na ktorej stoi kosciol, dla ludzi bardziej kojarzy sie z tymze kosciolem.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 01:51 
Nadmilczek

Dokonałem pewnego nadmiernego skrótu... naście lat miałem ponad 20 lat temu, wojny religijne które trawiły I Rzeczpospolitą, od kiedy Wiśniowiecki to Lach? Też opowieści matki która pochodziła znad Zbrucza, więc te wydarzenia znam z pierwszej ręki były powodem emocjonalnym, głównym ale nie jedynym urazy do konfesjonalizmu chrześcijańskiego, który zniszczył nie tylko I RP ale też kilkanaście lat temu Jugosławię, dla mnie winnymi tych wydarzeń były instytucje religijne i ich kapłani szczujący różnych jak piszesz „kretynów” by walczyli o ich monopol na zbieranie tacy.
W zasadzie miałem światopogląd naukowy, a do kościoła chodziłem na zasadzie tradycji czy jak do szkoły, tylko okazało się, że to tradycje jakiejś Palestyny na dodatek dla mnie coraz bardziej dziwaczne, w pewnym momencie zacząłem szukać swych korzeni, nawet nie religijnych tylko etnicznych, a tu niespodzianka początek rok 966, zabytki zniszczone bo pogańskie, kultura co równało się w tamtym czasie religia podobnie, wcześniej nic nie wiadomo i biała plama na mapie oraz czarne wieki w historii...
Zresztą to długa i skomplikowana historia powiem były to powody polityczne, filozoficzne, etniczne, emocjonalne i z powodu mojego samookreślenia, światopoglądu, rozwoju świadomości czy osobowości.

Cytuj:
Mysle, ze jeden tutaj slowo "ruski" wywodzi sie od innego slowa - a mianowicie od Rusi i Rusinow.Etnogeneza tych nazw nie jest jasna, ale nie spotkalem sie jeszcze z wywodzeniem jej od "rusticus".

Można uznać, że to etymologia nie odłacińska tylko odetniczna tylko wtedy należy uznać, że Rusini to inna nazwa Małopolan są też Ruskie Góry na granicy Śląska i Małopolski, tylko, że na Rusi nazywają nas Lachami czy Liadami, znane są też plemiona Chorwatów czy Lędzian lokowane w okolicach małopolski, nazwa węgierska Rusi to Oroszsag czyli wygląda to redukcja od Horosz poprzez orosz do rosz-rus, czyli jakaś redukcja od nazwy Białej Horwacji... ponawiam pytanie czy znany jest na Rusi jakiś obrządek który nie łączył się żadnymi sakramentami czyli np. sakramentem małżeństwa, z wyznawcami obrządku łacińskiego (katolicyzmu) i greckiego (prawosławia).
Religijny zakaz małżeństw mieszanych dla mnie jednak Biało Chorwackiego - Świętogórskiego obrządku, skutkuje do dziś patrz wyżej raczej niecodzienną „jednorodnością genetyczną Polaków i Ukraińców, tzw gen R1a”...

Cytuj:
[...] biskupa z XXI wieku, ze odprawia msze na tej gorze. Ciaglosc zostala na tyle przerwana, ze dzis swieta gora pogan, na ktorej stoi kosciol, dla ludzi bardziej kojarzy sie z tymze kosciolem.

Ciągłość instytucji ciągłość odpowiedzialności, bardziej instytucji państwa, tu naprawić krzywdy może tylko Państwo Polskie, co dało może odebrać co pozwoliło zniszczyć może odbudować, a dlaczego nie domagać się afirmacji pogaństwa czy jego zabytków, na Górze Dobrzeszewskiej czy w Leśnym Gródku nie ma żadnych kościołów, na Ślęży jest nie używany i ma wielkość kaplicy, Łysica tzw. Św. Krzyż kojarzy się z sabatami czarownic, obiekt może i okazały ale katolicki kult raczej jest tam dość rachityczny. Na pewno by było to z korzyścią dla miejscowej ludności, są to choćby jakieś atrakcje turystyczne tylko bardzo zaniedbane.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 16:47 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Można uznać, że to etymologia nie odłacińska tylko odetniczna tylko wtedy należy uznać, że Rusini to inna nazwa Małopolan są też Ruskie Góry na granicy Śląska i Małopolski, tylko, że na Rusi nazywają nas Lachami czy Liadami, znane są też plemiona Chorwatów czy Lędzian lokowane w okolicach małopolski, nazwa węgierska Rusi to Oroszsag czyli wygląda to redukcja od Horosz poprzez orosz do rosz-rus, czyli jakaś redukcja od nazwy Białej Horwacji

Przede wszystkim w tego typu sprawach niczego nie "nalezy" ;) Faktem jest, ze nie jest to moje glowne zainteresowanie, ale sila rzeczy, jako zainteresowany hobbystycznie jak i "zawodowo" wschodem, troche musialem tego liznac - wiec z tego co sie orientuje, koncepcji co do genezy nazwy Rus jest kilka. Tzw. normanisci laczyli ja z Waregami (w jezyku finskim Szwecja to "Ruotsi"), inni lacza ja z plemieniem Rosomonow z dorzecza Rosi (doplyw Dniepru), jeszcze inni uwazaja, ze jest to nazwa wschodnioslowianska i Waregowie faktycznie, przejeli ja, ale dopiero po zadomowieniu sie na Rusi.
"Annales Bertiniani" opisuje znowuz poslow od cesarza Bizancjum, Teofila, do Ludwika Poboznego, w sklad, ktorego wchodzili "Rhosowie", poddani "chacanusa". Z ich opisu swojej wedrowki dwor Ludwika Poboznego wysnul wniosek, ze byli to Szwedzi, a "chacanus" to szwedzkie imie Haaken. Inni naukowcy uwazaja, ze "chaacanus" to kagan Chazarow.
Bazylow sklania sie ku opcji "slowiansko-chazarskiej", Gumilow do wersji "germanskiej" (ale nie skandynawskiej, wareskiej)... jak widzisz teorii jest kilka :)

Cytuj:
ponawiam pytanie czy znany jest na Rusi jakiś obrządek który nie łączył się żadnymi sakramentami czyli np. sakramentem małżeństwa, z wyznawcami obrządku łacińskiego (katolicyzmu) i greckiego (prawosławia).

Troche nie rozumiem pytania... na Rusi Kijowskiej? zy tez tej dzisiejszej "Rusi", czyli Rosji, Bialorusi i Ukrainie? I o jaki obrzadek Ci chodzi? Obrzadek prawoslawny, katolicki czy greko-katolicki sila rzeczy laczyc sie musi, obrzadki poganskie przed chrztem Rusi przez Wlodzimierza Wielkiego (lub pozniej, praktykowane w tajemnicy) sila rzeczy sie nie laczyly :)
Na wsiach ukrainskich do dzis sa silne wplywy mitologii poganskiej. Podczas Bozego Narodzenia gospodarz zaprasza do domu wszystkie zle sily, a "skoro nie chca przyjsc teraz, to niech juz w ogole nie przychodza", potwierdzone jest tez przystrajanie drzew wstazkami jako symbole Matki Boskiej (wielu etnologow przypisuje temu zjawisku rodowod poganski - moim zdaniem slusznie).

Cytuj:
Ciągłość instytucji ciągłość odpowiedzialności, bardziej instytucji państwa, tu naprawić krzywdy może tylko Państwo Polskie, co dało może odebrać co pozwoliło zniszczyć może odbudować,

Szczerze powiedziawszy, to jak dla mnie ciaglosc pomiedzy praprpaprapradziadem poganinem a dzisiejszym rodzimowierca zostala na tyle przerwana, ze nie moze byc mowy o jakiejs krzywdzie. Chyba, ze krzywda w rozumieniu "krzywda kultury" - ale nie oszukujmy sie, swiat sie zmienia, pewne kultury umieraja, inne sie rodza. Ja bym bardziej skupil sie na tym, aby budowac nowozytne poganstwo - i kto wie, moze za 200 lat to chrzesciajnie beda pisac o kosciolach zamienionych na chramy?? ;) I nie dlatego, ze bym chcial cos odbierac chrzescijanom (bo nie chce), tylko byc moze nie bedzie juz komu tam chodzic ;) In ie porownujmy stopnia rozwoju dzisiejszego panstwa (demokracja) z panstwem Mieszka I - gdzie pan kazal, wszyscy musza sie nawrocic i ochrzcic :)

Cytuj:
dlaczego nie domagać się afirmacji pogaństwa czy jego zabytków

A tu sie zgadzamy calkowicie :) Mozna przynajmniej glosno o tym mowic :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2008, 21:54 
Nadmilczek

Chaccanus to oczywiście tytuł ów Kagan znany jest z roku 839, ja uważam, że to Kagan Pieczyngów, ze źródeł arabskich znana jest Hakanija Ar-Rus mając leżeć nad morzem Azowskim, a kaganat Pieczyngów znany z opisów greckich rozciągał się od Dunaju do Donu czy Wołgi miał mieć cztery prowincje na wschód od Dniepru i cztery na zachód który podzielony był na czterdzieści województw zarządzanych przez boiebodów (zapis grecki).
Może i Pieczyngowie mieli coś wspólnego z Skandynawią bo prócz tego, że Grecy pisali, że się uważali za spadkobierców starożytnych Scytów Basileo (Królewskich), to sami mieli mieć nazwę własną Kangarów (Kangly itp.), a nazw królestwa po Szwedzku to Konugariket, a ja będę słowianocentryczny (Konu - gari - gorzeć - płonąć, kon – za-kon – prawo, prawoognia – (prawodawca) władca ogień), tylko wygląda na to, że ten tytuł to naśladownictwo słowa Kagan od kaganiec (żelazny kosz na ogień), pod postacią ognia czczono władców Scytów co można dowiedzieć się od Herodota, poza tym w mitach nordyckich są informacje o najazdach Rusów na Skandynawię, Rusów pod wodzą Daga i Olamira może akurat było odwrotnie nazwa Rusów pojawiła się wędrując tam ze stepu, dla mnie Pieczyngowie to lud półsłowiański, chyba, że to Walinowie to wtedy Słowianie najczystszej krwi.
Skrajnie zachodnią prowincją kaganatu Pieczyngów to prowincja Harovoj wygląda to na nazwę Horwacji, Harwacji i tu dochodzimy do Ruthenii...
Cytuj:
Troche nie rozumiem pytania... na Rusi Kijowskiej? zy tez tej dzisiejszej "Rusi", czyli Rosji, Bialorusi i Ukrainie? I o jaki obrzadek Ci chodzi?

Nazwa Rutenia, Ruski obrządek obejmowała całą Słowiańszczyznę w świetle tego twierdzenie, że nazwa Ruś pochodzi od Rusa Rerika który ledwie w 860 roku przybył do Nowogrodu, a jego potomek ochrzcił się dopiero w 980 roku jest co najmniej mało uzasadnione, a mówiąc prawdę jest całkowicie pozbawione logiki
Cytuj:
Dzieje kultury polskiej, T. I (Bruckner Aleksander)
„W jakie czterdzieści lat później wzywał biskup krakowski Mateusz św. Bernarda, by misji wschodniej się podjął, bo myślał, czy nie dałoby się wykorzenić impios Ruthenorum ritus atque obsewantias (tj. nie sam obrządek, ale obrzędy i zwyczaje); ale biskup nie wdaje się w szczegóły, wedle niego ...lud ruski reguł prawej wiary i ustaw prawdziwej religii nie chowa, nie bacząc, że poza kościołem katolickim nie ma miejsca prawdziwej ofiary św., i nie tylko w ofierze Ciała Pańskiego (chodzi widocznie o przyjmowanie pod obiema postaciami), ale w odrzucaniu małżeństw (lekkość rozwodów) i we chrzcie powtórnym (łacinników) i w innych a innych sakramentach kościelnych brzydko błądzi; nie chce się zgadzać ani z łacińskim, ani z greckim (?) kościołem, ale oddzielnie od obu w szafowaniu sakramentami udziału nie bierze.

Bruckner te czterdzieści lat później sytuował na po najeździe Tatarów tylko nie wiem czy ten najazd sytuował w roku 1100 czy list datował na rok ok. 1260 bo list według obecnych ustaleń jest z roku 1143-1145, nie odróżniał też greckiego kościoła od ruskiego bo nie wiedział o co chodzi z tym „greckim (?) kościołem”, w odrzucaniu małżeństw widzi „(lekkość rozwodów)”, a nie odseparowanie zupełne religii.
Nazwę Rutenia można wywodzić od symbolu ruty z słowa rucianego łatwo zrobimy wieniec rusiany - ruski.
Cytuj:
„Odwiecznym typem wianka dziewiczego u ludu w Polsce był wianek, jak dłoń maleńki, ruciany. Ruta dlatego została uprzywilejowaną, że jej listki zachowują pod śniegiem przez całą zimę piękną zieloność. Jan Kochanowski mówi o „wieńcu rucianym”.

Dziś widzi się w tym obrządku cyrylometodiański obrządek słowiański. List Mateusza który wzywa św. Bernarda na pomoc przeciw
Cytuj:
...bezbożnemu Rusinów obrządkowi i dyscyplinie... „Lud Ruski bowiem ani z kościołem łacińskim, ani greckim nie chciał być zgodny, lecz zupełnie od obu oddzielony lud ten z żadnym z nich nie współuczestniczy w przyjmowaniu sakramentów... Nie tylko na Rusi, która jest jak gdyby oddzielonym światem, ale także zarówno w Polsce i Czechach jak i ogólnie nazywanej Słowiańszczynie, która wiele prowincji obejmuje takąż i tak wielką korzyść zdziałacie.”

Nie wiem może ktoś ma tego pełny tekst listu ale nawet z tego jednego zdania można wywnioskować, że nie był to obrządek cyrylometodiański:
„Nie tylko na Rusi, która jest jak gdyby oddzielonym światem, ale także zarówno w Polsce i Czechach jak i ogólnie nazywanej Słowiańszczynie”...
Bo on nigdy całej Słowiańszczyny nie obejmował, a całą Słowiańszczynę obejmowała tylko wiara pogańska.
Zresztą pisze się o tym obrządku, że Grzegorz VII go wspierał bo łączy się to z jego wstawiennictwem za metropolią w Krakowie, ale to mogła być metropolia katolicka jeszcze poczeska stąd niechęć Piastów do jej reaktywowania, a potem pisze się, że następnie ten obrządek całkowicie zniszczono i zatarto po nim wszelkie ślady.
Cytuj:
Ja bym bardziej skupil sie na tym, aby budowac nowozytne poganstwo - i kto wie, moze za 200 lat to chrzesciajnie beda pisac o kosciolach zamienionych na chramy?

No tak czy siak będzie to pogaństwo nowożytne czy będzie w miarę możliwości zrekonstruowane czy to będzie nawet coś ala scjetologia... ale dobrze, a na czym konkretnie ma się to opierać i jakie formy np. instytucjonalne, organizacyjne, ma przyjąć?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2008, 22:15 
Szpieg jezuitów

Widzisz, Ty osobiscie mozesz uwazac, ze chaccanus byl "oczywiscie" tytulem, ale dla calej rzeszy historykow nie jest to takie oczywiste. W tym co mowisz jest logika, wiec tak moglo byc jak mowisz, ale mysle, ze powinienes troche mniej pewnie podchodzic do stawianych przez siebie tez ;)

Ruski obrzadek chrzescijanski? W takim razie na pewno nie obejmowal calej slowiansczyzny, chyba, ze Polske, Czechy itd wykluczymy ze slowianszczyzny.
Przy okazji - cos mi sie kolacze po glowie, ze np. obrzadek poludniowy (dzisiejsza Ukraina) roznil sie od polnocnego (dzisiejsza Rosja), ale to musialbys uderzyc do kulturoznawcy. Ew. kiedys zapytam kolezanki, ktora pisala magisterke o ikonie ukrainskiej, powinna cos wiedziec.
Jezeli mowa o ruskim obrzadku poganskim, to bardzo mozliwe, ze autor listu zastosowal tu skrot myslowy - mowil o Rusi i Rusinach, zeby pozniej rozszerzyc to jeszcze na inne kraje slowianskie. Owszem, to, ze wiele elementow ludowych jest podobnych na calej slowianszczyznie to fakt (zdaje sie, ze oczepiny sa np. wspolne).

Nie wiem jakie wspolczesne poganstwo bedzie mialo formy instytucjonalne, bo osobiscie mi to zwisa - funkcja spoleczna jest dla mnie drugorzedna.
Zreszta pod pojeciem "wspolczesne poganstwo" kryje sie tyle sciezek, ze nie ma mowy o jakiejs jednej formie. Rodzimowiercy maja swoja forme (chramy), wicca swoja (koweny), druidzi pewnie tez jakas tam maja i tak to sie kreci. Nie chcialbym jednoczenia na sile roznych sciezek w jeden organizm, bo wyjdzie z tego straszny eklektyzm, new age i kicz :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 17:47 
Nadmilczek

Cytuj:
Widzisz, Ty osobiscie mozesz uwazac, ze chaccanus byl "oczywiscie" tytulem,

Ta oczywistość wynika z historiograficznych faktów władca Rusów z 922 roku był typowym Kaganem taki boski truteń, prawdziwym władcą był jego Kagan-bek, Król Polski i Hetman to mniej więcej taka sama para władców. Hakan to imię raczej pochodzenia semickiego od Hakim – mędrzec, tak jak niemieckie nazwisko Haider znaczy po arabsku przywódca.
Cytuj:
Writing in 922, Ibn Fadlan described the Rus' ruler (like the Khazar khagan), as having little real authority. Instead, political and military power was wielded by a deputy, who "commands the troops, attacks [the Rus' ruler's] enemies, and acts as his representative before his subjects." The supreme king of the Rus', on the other hand, "has no duties other than to make love to his slave girls, drink, and give himself up to pleasure." He was guarded by 400 men, "willing to die for him... These 400 sit below the royal throne: a large and bejewelled platform which also accommodates the forty slave-girls of his harem." Ibn Fadlan wrote that the Rus' ruler would almost never leave his throne and even "when he wants to go riding his horse is led up to him, and on his return the horse is brought right up to the throne." [...]
http://en.wikipedia.org/wiki/Rus%27_Khaganate
The dichotomy between the relative powerlessness of the nominal ruler and the great authority of his subordinate reflects the structure of Khazar government, with secular authority in the hands of a Khagan Bek only theoretically subordinate to the khagan, and it agrees with the traditional Germanic system, where there could be a division between the king and the military commander. […]

Tych 400 „willing to die for him...” to nie jak tu wyżej chcą „skłonnych do śmierci” tylko „umierało gdy on umierał”, i to też jest typowy germański zwyczaj co można przeczytać u Tacyta, że wojownicy uważali za hańbę gdy ich wódź zginął, a oni przeżyli bitwę.
Ruskie kroniki to przykro mi dynastyczne bajeczki.

Cytuj:
Ruski obrzadek chrzescijanski? W takim razie na pewno nie obejmowal calej slowiansczyzny, chyba, ze Polske, Czechy itd wykluczymy ze slowianszczyzny.
[...]
Jezeli mowa o ruskim obrzadku poganskim, to bardzo mozliwe, ze autor listu zastosowal tu skrot myslowy - mowil o Rusi i Rusinach,[...]

Nie piszącemu list w ogóle nie chodziło o Ruś w tym rozumieniu, o Rusi jako niby odrębnym świecie to była tylko dygresja, on był biskupem Krakowa i problem dla niego to głównie bezbożna ruska religia z jego biskupstwa czy pobliskich Czech w owym czasie nad Bugiem i Podolu to graniczyliśmy z Płowcami lub Pieczyngami.
Nazwa „Święta Ruś” pochodzić może tylko od Świętych Gór (Oros) odwrotnej drogi słowotwórczej nie ma, a te są w środku Małopolski historycznej Chor-wacji.

Cytuj:
Nie wiem jakie wspolczesne poganstwo bedzie mialo formy instytucjonalne, bo osobiscie mi to zwisa - funkcja spoleczna jest dla mnie drugorzedna.

No to prorokiem nie jesteś ;) też bywam abnegatem, wiecznym buntownikiem itd., jednak większość poważnych religii ma i instytucjonalne formy organizacji, typu zakony, świątynie, świeckie stowarzyszenia, czy prowadzi jakąś działalność gospodarczą.
Cytuj:
Zreszta pod pojeciem "wspolczesne poganstwo" kryje sie tyle sciezek, ze nie ma mowy o jakiejs jednej formie. Rodzimowiercy maja swoja forme (chramy), wicca swoja (koweny), druidzi pewnie tez jakas tam maja i tak to sie kreci. Nie chcialbym jednoczenia na sile roznych sciezek w jeden organizm, bo wyjdzie z tego straszny eklektyzm, new age i kicz

A tu się całkowicie zgadzam, nie można tego wrzucać do jednego kotła, mnie osobiście interesowałoby głównie jakieś „rekonstrukcjonistyczne stowarzyszenie badaczy słowiańskiej religii i jej zabytków” i w roli żercy jakiejś kąciny czy chramu się nie widzę.

Ostatnio edytowano czwartek, 4 grudnia 2008, 18:20 przez Wend, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 18:01 
Szpieg jezuitów

Cytuj:
Ta oczywistość wynika z historiograficznych faktów władca Rusów z 922 roku był typowym Kaganem taki boski truteń, prawdziwym władcą był jego Kagan-bek, Król Polski i Hetman to mniej więcej taka sama para władców. Hakan to imię raczej pochodzenia semickiego od Hakim – mędrzec, tak jak niemieckie nazwisko Haider znaczy po arabsku przywódca.

Klocil sie z Toba nie bede, bo akurat o ile chodzi o historiografie masz niewatpliwie wieksza wiedze ode mnie. Zauwaze tylko, ze Hakan wywodzono od Hakken, a taki wladca rzeczywiscie wtedy panowal w Skandynawii. Mysle, ze powinienes te kwestoe poruszyc na jakims forum historycznym (np. historycy.org ). Nie jestem historykiem z wyksztalcenia, historie traktuje jako hobby (podrzedne w stosunku do kilku innych). Nie podejmuje sie wiec polemiki i przyjmuje to co zostalo podane w podrecznikach i ksiazkach.

Cytuj:
No to prorokiem nie jesteś też bywam abnegatem, wiecznym buntownikiem itd., jednak większość poważnych religii ma i instytucjonalne formy organizacji, typu zakony, świątynie, świeckie stowarzyszenia, czy prowadzi jakąś działalność gospodarczą.

Kulty misteryjne juz nie tworza takich form. Tzn. inaczej - tworza, ale raczej oddolnie (np. zakony derwiszow). Mamy jeszcze szamanizm, ktory faktycznie jest polaczeniem misteryjnosci z funkcja spoleczna, ale na calkowicie innej zasadzie niz religie monoteistyczne.

Cytuj:
A tu się całkowicie zgadzam, nie można tego wrzucać do jednego kotła, mnie osobiście interesowałoby głównie jakieś „rekonstrukcjonistyczne stowarzyszenie badaczy słowiańskiej religii i jej zabytków” i w roli żercy jakiejś kociny czy chramu się nie widzę.
- i poki co ja bym to tak pozostawil. Niech formy organizacyjne tworza sie oddolnie, wedlug zapotrzebowania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]