Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 04:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: A czy Twój pies doświadczył już jedności z Bogiem?
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2010, 20:44 
Arcyrozmowny

http://news.discovery.com/animals/anima ... brain.html

W skrócie: drudzy po nas ;) specjaliści od tematu - neuronaukowcy - stwierdzili, że tzw. "doświadczenia duchowe", od OOBE, przez pełne doznania mistyczne aż po near-death experience mają swoje źródła w bardzo pierwotnych rejonach mózgu. Takich, które współdzielimy z naszymi bardziej prymitywnymi koleżkami na tym świecie. Jakkolwiek trudno orzec, jaka jest treść kocich czy psich objawień, to jednak nie da się zaprzeczyć ich możliwości. Zanotowano także przypadki transowego tańca u szympansów.

Czekamy teraz na pierwszą niekretyńską religię w historii, jak tylko porozumiemy się z jakimś rozsądnym zwierzakiem.

:lol:

[...] ludzka cywilizacja rozkwitnie dopiero wtedy, kiedy runie ostatni kamień ostatniej świątyni, roztrzaskując czaszkę ostatniego kapłana[...] - "Kłamliwi bogowie"

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: A czy Twój pies doświadczył już jedności z Bogiem?
PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2010, 00:58 
Arcyrozmowny

Hmm a moze lepiej odpytac tzw "dzikie dzieci", takie ktore wychowaly sie wsrod zwierzat z ograniczonym kontaktem z banda szkodnikow zwana cywilizowanym spoleczenstwem?

PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2010, 01:12 
Arcyrozmowny

To zależy, nie wiem jak one funkcjonują poznawczo po powrocie na łono swojego gatunku. Jak i czy w ogóle możliwa jest komunikacja (bez bicia przyznaję, nie pamiętam na ile "twardy" jest okres krytyczny przyswajania języka) i ile z tego pamiętają. Pominąwszy już aspekt, że nie każdy ma doświadczenia, powiedzmy, mistyczne, więc trzeba byłoby trochę szczęścia, żeby "dzikie dziecko" jeszcze to nam mogło zrelacjonować.

Na marginesie - no, no, no. Ostre słowa o społeczeństwie i cywilizacji, jak na osobę, która nie nadała tej wiadomości tam-tamem :lol:

[...] ludzka cywilizacja rozkwitnie dopiero wtedy, kiedy runie ostatni kamień ostatniej świątyni, roztrzaskując czaszkę ostatniego kapłana[...] - "Kłamliwi bogowie"

PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2010, 02:56 
Arcyrozmowny

Widzisz dzikie dziecko dzikiemu dziecku nie rowne.
Sa dzieci ktore wyrosly zupelnie dzikie, kompletnie bez kontaktu z ludzmi, a sa tez takie ktore w wieku 4-5 lat jak juz liznely jezyka stracily kontakt z spoleczenstwem. I o wlasnie takich dzieciach mowie - zamiast edukowac je na sile i wdrazac do "naszego swiata" lepiej by bylo sprobowac je zrozumiec, takimi jakimi sa, wysluchac co mysla o problemach "cywilizowanego czlowieka".
Ja sama sie uwazam za takie "dzikie dziecko" bo z powodow zdrowotnych do 13 roku zycia przebywalam zdala od duzych skupisk "cywilizowanych ludzi" takich jak np szkola czy przedszkole. A jezykiem sie posluguje dosc dobrze, ba nie tylko jezykiem ludzkim [assembler czy c++ to tez jezyk obcy ;-)]

Tematy tego typu, tzn wlasnie takie dzikie dziecko pojawialo sie w wielu filmach i ksiazkach. Podstawa to "ksiega dzungli", potem "Blekitna Laguna" czy moja ulubiona seria - "Ocean Girl".
A Co do realnych: http://en.wikipedia.org/wiki/Feral_child czy http://www.youtube.com/watch?v=ljVd6XS-J0s
Byla tez swietna stronka calkowicie poswiecona zagadnieniu ale zniknela z sieci.

PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2010, 08:58 
Kapłanka Hathor

To dla mnie istotna informacja, kolejna potwierdzająca jak bardzo jesteśmy podobni do starszych braci i sióstr. Dzięki za link Telkontar :)

Neri:
Cytuj:
Hmm a moze lepiej odpytac tzw "dzikie dzieci", takie ktore wychowaly sie wsrod zwierzat z ograniczonym kontaktem z banda szkodnikow zwana cywilizowanym spoleczenstwem?

Nie sądzę, by dzikie dzieci mogły nam tutaj pomóc. Po pierwsze, jeśli chodzi o ich własne ewentualne doświadczenia mistyczne, to będą one zawsze doświadczeniami ludzkimi. W artykule mowa jest o strukturach mózgu - wychowanie nie ma wpływu na to, czy one są czy nie, a człowiek ma ludzki mózg nawet gdy wychowują go wilki :)
Ewentualna rola dzikich dzieci jako "tłumaczy" tego, co doświadczają zwierzęta też raczej sprawdza się tylko w bajkach. Te dzieci, nawet jeśli umieją mówić, mają trudności z opisaniem nawet własnych doświadczeń - dla nauki języka krytyczny jest okres wczesnego dzieciństwa.

Widzę większe szanse na porozumienie bezpośrednio ze zwierzętami, przynajmniej z tymi, które są w stanie opanować podstawy ludzkiej mowy jak szympansy czy goryle. Nie oczekiwałabym jednak pierwszej niekretyńskiej religii w historii, jak tylko porozumiemy się z jakimś rozsądnym zwierzakiem. :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2010, 14:31 
Arcyrozmowny

@ Amvaradel:
Cytuj:
Po pierwsze, jeśli chodzi o ich własne ewentualne doświadczenia mistyczne, to będą one zawsze doświadczeniami ludzkimi

Fundamentalny punkt, jakoś mi umknął :oops:
Cytuj:
Nie oczekiwałabym jednak pierwszej niekretyńskiej religii w historii, jak tylko porozumiemy się z jakimś rozsądnym zwierzakiem. :lol:

Czyli jesteśmy skazani na kolejnych najwyższych kapłanów, oświeconych guru, bożych pociotków i nawiedzonych proroków? Pozostaje mi żyć nadzieją, że może jednak mój pies...

A, właśnie! Apropos! Taki pomysł się już pojawił :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 22 listopada 2010, 20:10 
Arcyrozmowny

Tiaaa...
Mozna by zmajstrowac psia religie, albo krolicza [byla odpowiednia fotka na forum] ale to i tak i tak bedzie religia zrobiona przez ludzi i po smierci/odejsciu z dzialania zalozyciela znowu sie zrobi z tego taka popierdolka jak z innych...

Ciekawe co naprawde przetrwa - nasze poganstwo? Buddyzm? Tu widze jakiesz szanse bo to raczej filozofie zyciowe niz religie. A kartoflisko, islam itp itd? mv szkodnik /dev/null!

PostNapisane: wtorek, 23 listopada 2010, 21:43 
Kapłanka Hathor

Znalazłam fragment sugerujący, że nasi najbliżsi kuzyni mogą mieć jakąś koncepcję życia po śmierci ( a to już się kwalifikuje pod religię).
Gorylica Koko, nauczona języka migowego, została zapytana: "dokąd idą goryle po śmierci?" - "Do wygodnej jamy na uboczu" - odpowiedziała migami Koko.

Być może wyniki badań nad mózgiem skłonią do dalszych poszukiwań w tej dziedzinie i choćby porozmawiania z tymi zwierzakami, z którymi da się porozmawiać :)

O tym jak rozmawiano z szympansami, gorylami i orangutanami więcej w artykule Rozmowa z goryliczką Koko

PostNapisane: środa, 24 listopada 2010, 01:03 
Arcyrozmowny

Amvaradel napisał(a):
Znalazłam fragment sugerujący, że nasi najbliżsi kuzyni mogą mieć jakąś koncepcję życia po śmierci ( a to już się kwalifikuje pod religię).
Gorylica Koko, nauczona języka migowego, została zapytana: "dokąd idą goryle po śmierci?" - "Do wygodnej jamy na uboczu" - odpowiedziała migami Koko.
[/url]

Przecztałem ten tekst z prawdziwą fascynacją, znacie może podobne strony ale z nowszymi danymi? Bo to jest sprzed 20 bez mała lat ;)

Can you hear them call, can you hear them sing?" Damh, the Bard

PostNapisane: środa, 24 listopada 2010, 01:08 
Arcyrozmowny

Tylko słowo komentarza - nie wszyscy są entuzjastycznie nastawieni do teorii, że zwierzęta takie jak Koko (ostatnio na topie jest jakaś bodajże papuga) faktycznie opanowały język w ludzkim sensie tego słowa. Niestety źródłem nie zarzucę, bo widziałem to w jakimś filmie, który poruszał tę tematykę. Ale w "reklamowanych" przeze mnie w odpowiednim dziale "Listach profana" Autor też się do tego odnosi i powołuje Chomsky'ego jako sceptyka w tym zakresie.

PostNapisane: środa, 24 listopada 2010, 12:21 
Kapłanka Hathor

Poszukiwacz:
Cytuj:
Przecztałem ten tekst z prawdziwą fascynacją, znacie może podobne strony ale z nowszymi danymi? Bo to jest sprzed 20 bez mała lat ;)

O doświadczeniach religijnych zwierząt znalazłam na razie jeszcze tylko to Doświadczenia religijne" zwierząt - fakt, czy fikcja?
Musiałabym mieć więcej czasu, żeby poszukać czegoś po angielsku.

Natomiast jeśli chodzi o komunikację, to materiałów jest mnóstwo:
Orangutany modyfikuja swój przekaz zależnie od tego, czy odbiorca ich rozumie czy nie
Orang-utan communication is like charades

Rozmawiające szympansy używają tych samych struktur mózgowych, co rozmawiający ludzie
Nattering chimps think like humans

Papuga Alex
Info na Wiki
Alex na Youtube
drugi filmik

Telkontar:
Cytuj:
Tylko słowo komentarza - nie wszyscy są entuzjastycznie nastawieni do teorii, że zwierzęta takie jak Koko (ostatnio na topie jest jakaś bodajże papuga) faktycznie opanowały język w ludzkim sensie tego słowa. Niestety źródłem nie zarzucę, bo widziałem to w jakimś filmie, który poruszał tę tematykę. Ale w "reklamowanych" przeze mnie w odpowiednim dziale "Listach profana" Autor też się do tego odnosi i powołuje Chomsky'ego jako sceptyka w tym zakresie.

Dużo zależy od definicji języka. W przypadku innych niż ludzie zwierząt nie ma mowy o złożonej gramatyce (małpy czy papuga budowały "zdania" z 2-3 wyrazów np. daj pomarańcz), nie ma też (chyba) poziomu metajęzykowego (czyli mówienia o języku, jego strukturze). Ci, którzy zajmowali się komunikacją z tymi zwierzętami, określali ich umiejętności językowe przez porównanie do umiejętności językowych 2-3-letniego ludzkiego dziecka. Debat filozoficznych w takim języku raczej nie przeprowadzisz :)

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]