Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 23 kwietnia 2026, 20:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: OSHO
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 00:29 
Nadmilczek wprawiony

1.Czy ktoś czytał chociaż jedną książkę Osho?
Dla mnie jest to jeden z wielu nauczycieli tego świata. Osho już nie żyje ale zostawił po sobie dużo ciekawych książek i poradników w którym możemy poznać siebie i to co w nas siedzi.

Jeśli ktoś przeczytał, lub widział jego książki niech napisze co o tym sądzi =)

,,Poznanie innych to mądrość, znanie Siebie prowadzi do Oświecenia.,,

Polecam mój blog www.world.pinger.pl =)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: OSHO
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 08:24 
Arcyrozmowny

Sugeruję prześledzić jego życiorys, nim okrzykniesz go swoim mistrzem. To dobra, darmowa rada.

PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 10:02 
Kapłanka Hathor

Barwna i kontrowersyjna postać :) I przynajmniej część tych kontrowersji sam nakręcał, np. określając się jako "guru ludzi bogatych" i twierdząc, że materialne ubóstwo nie posiada wartości duchowych. Stwierdził, że stanowczo lepiej medytuje się jadąc Rolls-Roycem, niż podróżując na grzbiecie osła :lol: Lubił też nieprzyzwoite dowcipy i miał ogólnie swobodne podejście do seksu (brakuje mi tu odpowiednich słów, może "swobodne i tantryczne" lepiej oddawałoby sens)
Mnie w jego książkach (czytałam dwie:Psychologia Ezoteryki i coś o seksie :wink: ) przeszkadzają liczne powtórzenia tego samego, tylko w trochę innych konfiguracjach - jednak nie jest to dziwne, biorąc pod uwagę to, że były one spisywane z nagranych wykładów Osho, a on sam o sobie mówił, że jest "gawędziarzem".
Wizualnie podoba mi się też jego tarot, choć nie używałam go. Zwłaszcza ta karta jest ładna i przemawia do mnie
Obrazek

PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 11:33 
Co do Osho to w zasadzie zgadzam się z Wami wszystkimi.
Czytałam sporo jego spisanych wykładów i gdybym miała odnosić się jedynie do ich treści to nazwałabym go mistrzem. Rzeczywiście poznanie jego życiorysu studzi zapał, ale nie zmienia to dla mnie wartości jego słów. Wielu guru mówi bardzo mądrze, a za mądrymi słowami kryje się niestety coś innego. Warto oddzielić samą treść przekazu od całej reszty. Oczywiście nie można ich przyjmować bezkrytycznie, jako prawdy objawionej, ale warto przebrnąć przez te (kiepsko spisane i nie opracowane redaktorsko chyba) wykłady, bo wiele ciekawych i wartościowych treści niosą.

Tarota Osho używam od 2 lat i jest dla mnie najlepszą talią, najbardziej ze mną współgra i raczej nie zmienię jej już na inną.

PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 11:45 
Kapłanka Hathor

Isleen, zgadzam się z tym, co napisałaś o Osho, a czy mogę zadać Ci pytanie dotyczące jego tarota: czy porównywałaś symbolikę jego kart z tradycyjnymi taliami? Sądząc po obrazkach, jego atuty mają mało wspólnego z tradycyjnym znaczeniem kart, ale może Ty, pracując z tą talią, odkryłaś głębsze, symboliczne powiązania?

PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 11:51 
Arcyrozmowny

Kontrowersyjna postać oskarżana o wiele rzeczy.. Ile z tych spraw była jego winą a ile to spisek jego pracowników, nie jest do końca jasne. Na pewno nie był wygodny dla władz stanów zjednoczonych ani dla bogobojnych sąsiadów farmerów:>

Osobiście uważam jego nauki warte poznania - oczywiście według zasad które podaje on sam. Nigdy nie bezkrytycznie, podważając wszystko i sprawdzając samemu. Przyznawał że sam sobie często przeczy. Czasem by zmusić nas do samodzielnego myślenia i zaszokować, a czasem ponieważ sam wciąż się uczył i rozwijał. Najważniejszym (wg niego samego) jego celem było niepokoić ludzi i zmuszać ich w ten sposób do myślenia.

Nie wiem tylko czy to faktycznie ma coś wspólnego z Pogaństwem. Nie wiem czy to nawet ma coś wspólnego z religią ogólnie;)

PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 14:23 
Arcyrozmowny

Ale ma wiele wspólnego z filozofią... i faktem jest iż choćby konieczna uważność przy jego nuakach, jest dobrym treningiem...

PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 17:12 
Amvaradel napisał(a):
Isleen, zgadzam się z tym, co napisałaś o Osho, a czy mogę zadać Ci pytanie dotyczące jego tarota: czy porównywałaś symbolikę jego kart z tradycyjnymi taliami? Sądząc po obrazkach, jego atuty mają mało wspólnego z tradycyjnym znaczeniem kart, ale może Ty, pracując z tą talią, odkryłaś głębsze, symboliczne powiązania?

Karty Osho odzwierciedlają jego nauki i specyficzny sposób patrzenia na świat. Te karty, których tradycyjne znaczenie dało się zaadaptować do tych nauk mają zachowane w większym stopniu znaczenie, inne bardziej zmienione. Rzeczywiście po dłuższej pracy z tą talią, widzę punkty styczne i tradycyjne znaczenia zaczynają się stapiać z tymi charakterystycznymi dla Osho. Moim zdaniem warto przemyśleć i przemedytować (jest takie słowo?) sobie poszczególne, odpowiadające sobie karty z talii. Nie robiłam wcześniej tego tak dogłębnie, bo od chwili gdy odkryłam talię Osho skupiłam się głównie na niej.
Dziękuję, Twoje pytanie wiele wniosło do mojej praktyki:)

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]