Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest środa, 22 kwietnia 2026, 10:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowa strona: "Którędy na sabat?"
PostNapisane: sobota, 30 października 2010, 19:18 
Adwokat diabła

Hello,

powolutku rozkręcam stronę, "Którędy na sabat?", uzupełniającą znane wam zapewne "Na korze brzozowej spisane". Nowa strona znajduje się pod adresem: http://sabat.wicca.pl/

Z założenia "Którędy na sabat?" ma pomagać ludziom zaczynającym dopiero zapoznawać się z pogaństwem. Będzie zawierać informacje niedotyczące Wicca i pogaństwa bezpośrednio, takie, których w książkach nie ma, a większość pogan zdobywa je metodą prób i błędów. W chwili obecnej omawiam tam tematy takie jak zdobywanie tanich książek, sprawdzanie jakości źródeł, prowadzenie skutecznych notatek, godzenie sprzecznych informacji z różnych źródeł, wreszcie savoir-vivre forów i zapoznawania się z poganami. Wszystko w oparciu o własne doświadczenia.

Z chęcią wysłucham wszystkich uwag na temat nowej strony. Poza tym szczególnie zależałoby mi na tym, żeby osoby (o dowolnym stopniu zaawansowania) podzieliły się ze mną, z czym miały problemy na początku ścieżki, na jakie pytania i wątpliwości nie mogły (a może wciąż nie mogą) nigdzie znaleźć odpowiedzi. W ten sposób zbiorę tematy na kolejne artykuły i być może uda mi się oszczędzić przyszłym poszukującym części frustracji.

Pozdrawiam,
_3Jane

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

Tytuł: Re: Nowa strona: "Którędy na sabat?"
PostNapisane: sobota, 30 października 2010, 21:19 
Kapłanka Hathor

Przejrzałam kilka tekstów. Podoba mi się ich styl: czyta się łatwo, przyjemnie i wszystko jest jasne. Myślę, że to naprawdę wartościowe wskazówki dla początkujących. Jedynie tekst Na co uważać, poznając innych pogan? wydaje mi się trochę takim przestrzeganiem na wyrost. Ale to moja perspektywa: nie widziałam i dotąd nie widzę powodów, by bać się naukowców, dziennikarzy czy że ktoś przypadkiem się dowie, że jestem poganką.
Na razie widzę, że wszystko chyba dotyczy wicca. Mam nadzieję, że będziesz rozbudowywać ten serwis tak jak planujesz i pojawią się też wzmianki o innych pogańskich ścieżkach. A także link do tego forum :wink:

Cytuj:
Poza tym szczególnie zależałoby mi na tym, żeby osoby (o dowolnym stopniu zaawansowania) podzieliły się ze mną, z czym miały problemy na początku ścieżki, na jakie pytania i wątpliwości nie mogły (a może wciąż nie mogą) nigdzie znaleźć odpowiedzi. W ten sposób zbiorę tematy na kolejne artykuły i być może uda mi się oszczędzić przyszłym poszukującym części frustracji.

Kiedy zaczynałam, nie było powszechnie dostępnego Internetu, więc to wyglądało zupełnie inaczej. Poza tym hardcorowo od razu zapisałam się do sekty thelemitów :twisted:

PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 01:51 
Adwokat diabła

Hello,

dzięki za szybką recenzję! Cieszę się, że teksty są dla ciebie czytelne; starałam się, żeby były łatwo przyswajalne i nie brzmiały nadęcie, ale po paru rundach poprawek traci się perspektywę w stosunku do własnej pracy :)

Amvaradel napisał(a):
nie widziałam i dotąd nie widzę powodów, by bać się naukowców, dziennikarzy czy że ktoś przypadkiem się dowie, że jestem poganką.

Różnych ludzi dotyczy to w różnym stopniu. Zwłaszcza ludzie na pozycjach publicznych muszą dbać o swoją reputację. Pamiętasz skandal z (bodajże) dyrektorką szkoły, która opublikowała na "Naszej klasie" zdjęcie na którym wykonuje obelżywy gest, za co została zwolniona? Z bardziej niedawnych wydarzeń po drugiej strony oceanu możesz poczytać o kandydującej do Senatu USA republikance Christine O'Donnell ( http://wildhunt.org/blog/2010/09/the-po ... bling.html ). Wyciągnęli jej z życiorysu wywiad z '99, w którym przyznała się (zapewne w duchu łatwej sensacji) że uprawiała seks z czarownikiem na satanistycznym ołtarzu. Ciebie takie wygłupy mogą oczywiście nie dotyczyć, ale ludzie czasem żałują nadmiernego entuzjazmu lub braku uprzedniego pomyślunku.

Amvaradel napisał(a):
Na razie widzę, że wszystko chyba dotyczy wicca. Mam nadzieję, że będziesz rozbudowywać ten serwis tak jak planujesz i pojawią się też wzmianki o innych pogańskich ścieżkach. A także link do tego forum :wink:

Artykuły dotyczą Wicca dlatego, że jest to strona stowarzyszona z birchem i mająca odpowiadać na potrzeby poszukujących zainteresowanych tą religią (inspirowałam się m.in. pytaniami, które dostaję od czytelników bircha). W przypadku ścieżek innych niż Wicca (a w zasadzie tak naprawdę eklektyczne Wicca) po prostu nie czuję się wystarczająco obeznana w temacie, by się o nich wypowiadać. Oczywiście artykuły te mogłyby zostać wykorzystane i przez wyznawców innych religii (np. niezależnie od wyznania, każdemu przyda się umiejętność szacowania źródeł czy robienia notatek). Ktoś inny ma szansę na zapełnienie tych niszy :)

Link do forum jest, choć widać znajduje się w artykule, który cię podczas przeglądania nie zainteresował ("Jak poznać innych pogan").

Cytuj:
Kiedy zaczynałam, nie było powszechnie dostępnego Internetu, więc to wyglądało zupełnie inaczej.

Też zaczynałam bez internetu, ale mam wrażenie, że on tak dużo nie zmienia. Potęguje zalew informacji, ale wcale nie pomaga nauczyć się odróżniać złota od innych rzeczy które się świecą :)

Pozdrawiam,
_3Jane

Everything under the gun.
- Sisters of Mercy, "Under the Gun"

PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 11:52 
Kapłanka Hathor

Cytuj:
Różnych ludzi dotyczy to w różnym stopniu. Zwłaszcza ludzie na pozycjach publicznych muszą dbać o swoją reputację. Pamiętasz skandal z (bodajże) dyrektorką szkoły, która opublikowała na "Naszej klasie" zdjęcie na którym wykonuje obelżywy gest, za co została zwolniona?

Jeśli masz na myśli, że należy uważać, co się zamieszcza w sieci, to się oczywiście zgodzę.
Cytuj:
Z bardziej niedawnych wydarzeń po drugiej strony oceanu możesz poczytać o kandydującej do Senatu USA republikance Christine O'Donnell

Ta pani jest w szczególnej sytuacji - kandyduje. Zwykle wtedy lepiej samemu się do wszystkiego przyznać, niż czekać aż armia dziennikarzy i paparazzi sama coś odkryje. W takiej sytuacji ukrywanie się pod nickami nic nie pomoże.
Cytuj:
Link do forum jest, choć widać znajduje się w artykule, który cię podczas przeglądania nie zainteresował ("Jak poznać innych pogan").
A tak, przeoczyłam to :) Dzięki :)
Cytuj:
Też zaczynałam bez internetu, ale mam wrażenie, że on tak dużo nie zmienia. Potęguje zalew informacji, ale wcale nie pomaga nauczyć się odróżniać złota od innych rzeczy które się świecą
Nie wiem czy tekst, choćby najlepszy, może tu dużo pomóc. Jednak to oceniać powinny osoby, które obecnie są na etapie poszukiwania.
Wątek dotyczy recenzji Twojej strony, więc ja już przedstawiłam kilka swoich uwag i skończyłam :wink:

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]