Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 03:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dyskryminacja a wolność słowa - gdzie leży granica?
PostNapisane: piątek, 21 stycznia 2011, 18:25 
Kapłanka Hathor

Thrish:
Cytuj:
Do wersji napisanej przez Amvaradel dodałabym tylko jeszcze ze względu na to, że pojawią się głosy, że to zamach na wolność słowa, jedną uwagę.

Dyskryminacja polega na przekraczaniu pewnej granicy. Jest słowną agresją. Ma inny status niż konieczna obrona przed dyskryminacją, która może pozornie przypominać tą samą agresję, jednak polega na dbałości o zachowanie wcześniej naruszonych granic. Jej status jest, moim zdaniem, taki jak obrony koniecznej. Jest odpowiedzią na agresję, nie jest elementem wywołującym atak.

Szczerze, nie chciało mi się już zmieniać tego oświadczenia. Uważam jednak, że warto byłoby, gdybyśmy na forum poruszyli temat wolności słowa vs dyskryminacji. Tylko ja chwilowo jestem zbyt zmęczona kontrowersyjnymi wątkami, żeby rozpoczynać taką dyskusję.

Tytuł: Re: Dyskryminacja a wolność słowa - gdzie leży granica?
PostNapisane: piątek, 21 stycznia 2011, 19:40 
PFI

Zatem zgodnie z sugestią zakładam nowy wątek :)
Michiru.

Born of Water
Cleansing, powerful
Healing, changing
I am.

Cokolwiek by się nie działo, My, Czarownice zawsze jesteśmy bezpieczne. To My przydarzamy się innym ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 02:23 
Arcyrozmowny

Mysle ze nalezy zaczac od granic co do ktorych umawiamy sie ze sa nieprzekraczalne.
Gdzies w jakiejs ksiazce znalazlam taka piekna mysl - wolnosc mojej piesci ogranicza jedynie wolnosc czyjegos nosa oraz to ze sprawy pomiedzy 2 doroslych w pelni swiadomych konsekwencji swoich dzialan ludzi to sprawa jedynie tych dwojga ludzi.

Mysle ze sprecyzowanie co to znaczy, sprecyzowanie pojecia "dorosly", "w pelni swiadomy" oraz przyjecie do wiadomosci i do serca ze to co nie jest naruszeniem czyjes nietykalnosci osobistej [czyli np niesprowokowanym atakiem] jest jak najbardziej OK z punktu widzenia zasad ktore chcemy stworzyc i potem przestrzegac.

Z mojej strony dodam ze wlasnie takie zobowiazania, te ktore dobrowolnie przyjmujemy sa dla nas najbardziej wiazace i tych nalezy nauczyc sie przestrzegac niemal ze za wszelka cene. No moze z wyjatkiem zagrozenia zdrowia i zycia...

Reszta to dyskusja miedzy wami bo moje pojmowanie pewnych spraw moze sie mocno roznic od ogolnie przyjetego...

PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 20:21 
Stormborn

Z przykrością stwierdzam, że słabo znoszę niektóre z poglądów jakie ostatnio zaczęły być wyrażane na łamach tego forum.

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 02:25 
Arcyrozmowny

W porządku, podywagujmy sobie.

Moim zdaniem to tylko internet, wirtualne życie i wszystkie tego konsekwencje – To tak na wstępie. Swoją drogą to forum od początku wydawało mi się takie jakieś... hm... wygładzone, poprawne, a tak po prawdzie mówiąc, to nie zaszkodziłoby więcej luzu ;-) Tutaj też pojawia się pewna zagwozdka, mianowicie cel powstania witryny i jej charakter. To, jak sądzę, implikuje pewne restrykcje w obowiązujących zachowaniach. Cóż, nie jestem członkiem PFI, a i moje „pogaństwo” kuleje, niemniej jednak podzielę się swoją opinią:

Ponieważ:

Neri napisał(a):
Gdzies w jakiejs ksiazce znalazlam taka piekna mysl - wolnosc mojej piesci ogranicza jedynie wolnosc czyjegos nosa oraz to ze sprawy pomiedzy 2 doroslych w pelni swiadomych konsekwencji swoich dzialan ludzi to sprawa jedynie tych dwojga ludzi.

IMHO wolność absolutna to bzdura, zwyczajny frazes. Niestety. Tyle na temat pięści i nosa. Idąc dalej – Sprawy 2 ludzi tak długo pozostają ich sprawami, jak długo nie wyrażają ich publicznie, a tym samym nie angażują w nie osób postronnych. To na prawdę proste, szczerze mówiąc nie widzę tutaj pola do dyskusji. W moim przekonaniu publiczne forum nie powinno służyć do załatwiania prywatnych spraw.

Szacunek. W moim przekonaniu punktem wyjścia do rozwiązania problemu powinno być poszanowanie godności. W skrócie: „Traktuj innych tak, jak sam chciałbyś być potraktowany”, :Nie rób bliźniemu tego, co Tobie nie miłe” i inne truizmy :) To też proste, serio :) Nie ustalajmy jednak sztywnych ram, nie spisujmy kolejnych ksiąg regulaminu, dajmy sobie trochę luzu, elastyczności, marginesu, słowem: przestrzeni, gdzie mają prawo znaleźć się wszystkie kłótnie, ferwor szermierki słownej czy inne flejmy. Oczywiście nie chciałbym odbicia w drugą stronę, niepotrzebnego spuszczania się nad „uczuciami religijnymi”, „uznaniem wiekowych tradycji” i innych twardych granic, po przekroczeniu których już tylko biada i potępienie.

Tyle ode mnie,

CuRoi

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 11:33 
Arcyrozmowny

Pytanie o wolność (słowa) i jej granice ma w sobie pewien paradox
dając ową wolność innym niejako skazuję się na przegraną z konfrontacji z tymi którzy neguja moją wolność
to taki paradox demokracji, który pozwolił hitlerowi wprowadzić totalitarna dyktaturę
dla mnie, kierującego się w duzym stopniu prawem thelemy, granica jest tam gdzie ktoś neguje wolnośc innych
a po przeczytaniu ostatniego flejma najszła mnie refleksja
oburzające! muzułmanie chca wprowadzenia szariatu! on jest dla nich ważniejszy niż nasze prawo!
ciekawy jestem czy w krajach muzułmańskich toczą się dyskusje:
oburzające! chrześcijanie chcą nam narzucić swoje prawa! chcą zalegalizować wódkę! i zakazać wielożeństwa!

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 11:56 
PFI

Hanifie, ja tu nie widzę paradoksu. Pod jednym warunkiem: że wolność innych traktujesz w kategorii nie wtrącania się tak długo, jak nie ograniczają Twojej wolności. Weźmy pod lupę Liber OZ, po długiej litani "człowiek ma prawo..." jest nie mniej (wg mnie dużo bardziej) ważne zdanie "człowiek ma prawo zabić tych, którzy pogwałcą te prawa".

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]