Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 23 kwietnia 2026, 13:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dosy
PostNapisane: środa, 2 marca 2011, 13:42 
Arcyrozmowny

W ostatnim czasie zetknęłam się z dosyć ciekawą rzeczą, czyli z I- Doser`ami. Są to różne dźwięki (nie melodie) stymulujące w różny sposób pracę mózgu. Efekty są ciekawe. Słyszeliście o tym?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Dosy
PostNapisane: środa, 2 marca 2011, 23:04 
Arcyrozmowny

Czy masz moze na mysli cos, znanego pod tajemniczym skrotem BWG, czyli: brainwave generator? Godzina szumow, ktora ducha ponad poziomy wylata, a przynajmniej ma wylatac? :)
Slyszelismy tedy :) W jednym i drugim sensie tego slowa :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2011, 01:15 
Arcyrozmowny

Czasami wylata. Chociaż po zastanowieniu mnie to zaczyna przerażać. Godzina szumu = orgazm albo wizje prorocze albo co tam jeszcze upojenie alkoholowe...

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2011, 02:15 
PFI

Czy BWG to to samo co tzw. biofeedback?

Orchideo, na szczęście ta dziedzina nie jest aż tak rozwinięta, aby każdy po wysłuchaniu godziny szumu czy naoglądaniu się wirujących punkcików na ekranie komputera był w stanie osiągnąć automatycznie orgazm. ;-) Do tego trzeba by, aby ludzkie fale mózgowe pracowały w bardzo zbliżony do siebie, standardowy sposób - a tak po prostu nie jest. Encefalografia nawet w neurologii to tylko poboczna dziedzina, właściwie niewiele wnosi do diagnostyki. A przynajmniej tak zapewnia mnie mój neurolog. Myślisz, że chce mnie tylko uspokoić? :?

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2011, 02:30 
Arcyrozmowny

Tin, wiesz ja myślę że za jakiś czas może być z tym tak jak z hipnoza w czasach Freuda...Poza tym mózgi mamy chyba wszyscy podobne...ale muszę sobie pewne rzeczy poprzypominać. Chociaż faktycznie to nie działa na wszystkich jednakowo. Według mnie to kwestia skupienia na tym co się słyszy. I jak pomyśle, że za jakiś czas może się pojawić zupełnie nowe zjawisko audioćpunów to mi się słabo robi...
Co do Twojego neurologa, nie kwestionuje jego wiedzy, ale wydaje mi się że na ludzkim mózgu są robione różne eksperymenty tylko nikt się do tego nie przyznaje. Swego czasu dość kontrowersyjnym naukowcem (?) był Zimbardo (z tego co pamiętam z zajęć w liceum ^^).

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2011, 07:56 
Arcyrozmowny

Ja z cala pewnoscia nie jestem zbyt miarodajna w przypadku BWG/dosow, bo nie poswiecilam im duzo czasu ni uwagi.
Irytowaly mnie banalne teksty tych kawalkow :mrgreen:
Poki co nadal bardziej na mnie dziala didgeridoo, wiec choc mam troche szumow na dysku, to ich nie testowalam zbyt starannie :)

Tin- nie wiem, niestety; ja znam to tylko pod nazwa `brainwave generator` :)

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2011, 08:23 
Kapłanka Hathor

I-doser i brain wave generator działają na tej samej zasadzie. Różni je to, że I-doser ma opcje "narkotyczne", a BWG nie.
Ja kilka razy próbowałam, ale bez efektów. Być może trzeba by systematycznego treningu, by mózg przyzwyczaić do tej techniki? A mnie się zdarzyło usnąć w trakcie sesji :wink:

Tin:
Cytuj:
Czy BWG to to samo co tzw. biofeedback?

Nie, to zupełnie co innego.

Orchidea:
Cytuj:
Swego czasu dość kontrowersyjnym naukowcem (?) był Zimbardo (z tego co pamiętam z zajęć w liceum ^^).

O ile masz na myśli Philipa Zimbardo, znanego psychologa, to on robił kontrowersyjne eksperymenty, ale nie na mózgu :wink:

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2011, 11:31 
Arcyrozmowny

Tak o tego Zimbardo, chodziło mi o całokształt jego eksperymentów, wiem że nie robił ich na mózgu (tyle jeszcze pamiętam z lekcji ^^).
To ja mam dziwny mózg w takim razie bo na mnie niektóre szumy działają...

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2011, 15:22 
Stormborn

Kiedyś kolega przysłał mi dźwięk, który miał wykręcać wątrobę, ale z powodów zdrowotnych nie słuchałem :D

PostNapisane: czwartek, 3 marca 2011, 21:48 
Arcyrozmowny

Amvaradel napisał(a):
A mnie się zdarzyło usnąć w trakcie sesji :wink:

Co za ulga, czyli nie tylko mi :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 20:07 
Arcyrozmowny

OrchideaPhobos napisał(a):
To ja mam dziwny mózg w takim razie bo na mnie niektóre szumy działają...

Mogę zaproponować autosugestię :)?
Znane jest działanie placebo udającego alkohol na zachowanie ludzi, którym je podano. Tutaj, jeśli jesteś podatna na sugestię, może się zdarzyć, że słuchając czegoś, o czym Ci powiedziano, że "działa jak Salvia divinorum/kokaina/ecstasy/inne" - wywołałaś w sobie efekt.

Substancje psychoaktywne działają w zasadzie na neuroprzekaźniki, substancje chemiczne, uwalniane między neuronami. Czy wywołują konkretne, rozpoznawalne "z perspektywy EEG" stany - nie wiem. Jeśli tak, to teoretycznie można by dojść do nich od drugiej strony i właśnie tak wywołać, od ustalenia wzorca fal. Kłopot w tym, że chyba nikt z "poważnych naukowców" (traktujmy ten termin umownie) jak dotąd tych mechanizmów "synchronizacji półkulowej" nie badał. Więc I-Doser i BWG jako same metody są dość podejrzane, jeśli chodzi o to, czy i ewentualnie co wywołują.
Jakiś czas temu na onecie był artykuł, oczywiście z serii "nasze biedne dzieci znów są zagrożone!", ale rozmawiali z jakimś neurologiem. I gość powątpiewał w skuteczność realizacji obietnic I-Dosera, aczkolwiek ostrzegał, że wystawienie na dźwięki, z których część wykracza poza zakres słyszalny dla człowieka może być niebezpieczne. Zwłaszcza dla rozwijającego się (do circa 25-30 lat) układu nerwowego.
Generalnie, nie jest to zabawa szczególnie polecana :)

Amvaradel napisał(a):
Ja kilka razy próbowałam, ale bez efektów. Być może trzeba by systematycznego treningu, by mózg przyzwyczaić do tej techniki? A mnie się zdarzyło usnąć w trakcie sesji :wink:

Podpisuję się pod tym. Co prawda zasnąć nie zasnąłem, ale byłem blisko. Rezultatów żadnych. I, generalnie, raczej nudzi mnie siedzenie 30 minut do godziny z dziwacznym szumem w uszach.

[...] ludzka cywilizacja rozkwitnie dopiero wtedy, kiedy runie ostatni kamień ostatniej świątyni, roztrzaskując czaszkę ostatniego kapłana[...] - "Kłamliwi bogowie"

PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 20:44 
Kapłanka Hathor

Telkontar:
Cytuj:
Substancje psychoaktywne działają w zasadzie na neuroprzekaźniki, substancje chemiczne, uwalniane między neuronami. Czy wywołują konkretne, rozpoznawalne "z perspektywy EEG" stany - nie wiem.
Mierzalne efekty powodują. Zresztą to nic dziwnego. Nie wiem, na ile można rozpoznać czy efekt wywołała jakaś substancja czy np. medytacja. Jeśli ktoś znajdzie jakieś badania na ten temat, to proszę o link :)
Cytuj:
Jeśli tak, to teoretycznie można by dojść do nich od drugiej strony i właśnie tak wywołać, od ustalenia wzorca fal.
Coś mi kołacze, że były badania nad wywoływaniem jakichś stanów, ale nie muzyką, lecz falami elektromagnetycznymi. Ale czytałam o tym tak dawno, że szczegółów nie pamiętam.

PostNapisane: środa, 30 marca 2011, 00:05 
Arcyrozmowny

Amvaradel napisał(a):
Mierzalne efekty powodują. Zresztą to nic dziwnego. Nie wiem, na ile można rozpoznać czy efekt wywołała jakaś substancja czy np. medytacja.

No racja. Pewnie "specyficzne" jest tu celniejszym słowem niż "mierzalne".
Amvaradel napisał(a):
Coś mi kołacze, że były badania nad wywoływaniem jakichś stanów, ale nie muzyką, lecz falami elektromagnetycznymi. Ale czytałam o tym tak dawno, że szczegółów nie pamiętam.

To pewnie jakaś pochodna przezczaszkowej stymulacji magnetycznej (rTMS). Da się, ale też nie spotkałem się z twierdzeniem, że ktoś byłby w stanie naśladować działanie konkretnych substancji, zwłaszcza z tak szerokiego repertuaru, jak "oferuje" I-Doser. No i użycie rTMS jest dużo bardziej bezpośrednią metodą, niż emitowanie dźwięków. Więc wracając do metody dźwiękowej, to zaryzykowałbym analogię z migającym światłem - jeden dostanie ataku padaczkowego, większości nic się nie stanie, a kto inny może trafi na coś głębszego (vide zastosowanie DreaMachine).

[...] ludzka cywilizacja rozkwitnie dopiero wtedy, kiedy runie ostatni kamień ostatniej świątyni, roztrzaskując czaszkę ostatniego kapłana[...] - "Kłamliwi bogowie"

PostNapisane: środa, 30 marca 2011, 21:01 
Arcyrozmowny

Prawie OT, ale niezupelnie:
http://www.youtube.com/watch?v=up2M0zXugKQ
KOT :mrgreen:

PostNapisane: środa, 30 marca 2011, 21:56 
Arcyrozmowny

Ja tam to testowałem kiedyś...

I tak - jeśli chodzi o "bębny szamańskie" - to zdecydowanie wprawny bębniący jest 100% lepszy niż którykolwiek z tych "sztucznych".

Żaden z alkoholowych nie zadziałał (testowane z ciekawości ale może "za mało wysłuchałem")... a przy większości medytacyjnych... usypiam. Znacznie lepsze efekty uzyskuję "samą ciszą".
No i jest też możliwe, że mam po prostu inaczej zbudowany mózg... hie hie hie...

PostNapisane: czwartek, 31 marca 2011, 20:58 
Arcyrozmowny

Jest gladki? 8)

PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2011, 22:33 
Arcyrozmowny

Gładki powiadasz....inspirujące. :wink:
Poza tym od dawna wiadomo, że mężczyźni maja inne mózgi niż kobiety (bez obrazy panowie) :mrgreen:

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]