Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest piątek, 24 kwietnia 2026, 10:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pierwsza nowożytna grecka świątynia pogańska
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 16:04 
Arcyrozmowny

Hej,
na początku przecierałem oczy ze zdumienia ale cóż - zawsze wierzyłem w możliwości
greckich Hellenów i ich przywiązanie do własnej rodzimej religii. Więc dopięli swego.
Patrzcie i Podziwiajcie:
http://prometheia.wordpress.com/2009/01/09/naos/
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... Greece.png
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... temple.png
Za jakiś czas planowane jest także odbudowa świątyni Artemis w Efezie (to już Turcja, niestety),
ale nie wiem, jak tam będzie z odprawianiem rytuałów; świątynia ma być takich samych albo
podobnych rozmiarów i ma się znajdować ok. 1,5 kilometra od ruin dawnej świątyni. Ale nie sądzę,
aby greccy helleniści (YSEE) mieli z tym coś wspólnego...

W jądrze atomu, w pyłku kwiata" (A. Wacyk)

gg: 571717

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pierwsza nowożytna grecka świątynia pogańska
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 21:25 
PFI

Cytuj:
But, instead of waiting for a possible sponsor and not do anything until then, we choose to act, even if we disappoint few of the admirers of the ancient Greek art who have high demands concern the design, but? are waiting others to take the initiative. Nowadays is more important the existence of a Temple, that can be useful as a start for even better, richer and aesthetically completed constructions. Let?s hope others will follow this example and make it even more perfect.

Rozumiem usprawiedliwienie, ale uważam, że Bogowie zasłużyli sobie na coś więcej niż finansowy kompromis. Może kwestia gustu... ale to się, według mojego wyczucia, nie ma nijak do zasad greckiej estetyki (które wypadałoby traktować poważnie, skoro już mowa o religii i kulcie). Wystarczyłoby chociaż utrzymać to wszystko w JEDNYM stylu, i stosować się do przykazania o UMIARZE. To chyba nie wymaga wielkich nakładów pieniężnych...

Może trzeba się wznieść ponad to... ale modląc się w takiej świątyni jednak coś by mi przeszkadzało. Po prostu nie byłoby... grecko.

PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 00:19 
Arcyrozmowny

Tin napisał(a):
Cytuj:
But, instead of waiting for a possible sponsor and not do anything until then, we choose to act, even if we disappoint few of the admirers of the ancient Greek art who have high demands concern the design, but? are waiting others to take the initiative. Nowadays is more important the existence of a Temple, that can be useful as a start for even better, richer and aesthetically completed constructions. Let?s hope others will follow this example and make it even more perfect.

Rozumiem usprawiedliwienie, ale uważam, że Bogowie zasłużyli sobie na coś więcej niż finansowy kompromis. Może kwestia gustu... ale to się, według mojego wyczucia, nie ma nijak do zasad greckiej estetyki (które wypadałoby traktować poważnie, skoro już mowa o religii i kulcie). Wystarczyłoby chociaż utrzymać to wszystko w JEDNYM stylu, i stosować się do przykazania o UMIARZE. To chyba nie wymaga wielkich nakładów pieniężnych...

Może trzeba się wznieść ponad to... ale modląc się w takiej świątyni jednak coś by mi przeszkadzało. Po prostu nie byłoby... grecko.

ja tam nie wiem... Pamiętaj że starożytne świątynie były bardzo kolorowe, tylko niewiele się zachowalo do dziś, bo farba często wypłowiała i zwyczajnie się wykruszyła... Kolorystyka była niemniej jeszcze bardziej "waląca po oczach", niż w świątyniach prawosławnych... Co do reszty - hmmm, w dawnej Grecji też były większe i mniejsze świątynie, bardziej i mniej okazałe...

PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 01:18 
PFI

wlasnowierca napisał(a):
ja tam nie wiem... Pamiętaj że starożytne świątynie były bardzo kolorowe, tylko niewiele się zachowalo do dziś, bo farba często wypłowiała i zwyczajnie się wykruszyła... Kolorystyka była niemniej jeszcze bardziej "waląca po oczach", niż w świątyniach prawosławnych... Co do reszty - hmmm, w dawnej Grecji też były większe i mniejsze świątynie, bardziej i mniej okazałe...

Wiem, że to nie wszystko było takie białe i "high style" ;-) ale jednak, skoro współcześni poganie świadomie podchodzą do kultu, a nie po prostu w ramach folkloru, to niech też nie powielają samego folkloru ;-) Ale spoko, to nie jest zarzut, po prostu kwestia nastawienia. Usprawiedliwienie jest zrozumiałe i je przyjmuję, chociaż sama nie chciałabym na tym poprzestać.

PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 03:02 
Arcyrozmowny

Tin napisał(a):
wlasnowierca napisał(a):

Wiem, że to nie wszystko było takie białe i "high style" ;-) ale jednak, skoro współcześni poganie świadomie podchodzą do kultu, a nie po prostu w ramach folkloru, to niech też nie powielają samego folkloru ;-) Ale spoko, to nie jest zarzut, po prostu kwestia nastawienia. Usprawiedliwienie jest zrozumiałe i je przyjmuję, chociaż sama nie chciałabym na tym poprzestać.

Ja tam myślę, że co kraj, to obyczaj:) Grecy mają trochę inny gust. Widziałem kiedyś plany odbudowy ogromnej świątyni Artemis, figura miała mieć bodajże 7 czy 9 m i miała być pokryta złotem (prawidzwym lub sztucznym). Mnie osobiście mdli na widok takiej ilości złota, poza tym do Artemis - w końcu Bogini Księżyca - znacznie bardziej pasowałoby srebro. Ale cóż, co kraj, to obyczaj :))
A swoją drogą, jeśli chodzi o folklor i tradycje, które w nim przetrwały, to dowiedziałem się ostatnio kilku ciekawych rzeczy na temat Szwecji. Ot chociażby Kościół Skagi (Skaga Stave Church) - kościół (niby) chrześcijański, w dodatku luterański...
http://en.wikipedia.org/wiki/Skaga_stave_church
A tymczasem aż do 1826 roku odbywały się w nim - praktycznie nieprzerwanie - pogańskie obrzędy. W tymże roku władze kościelne postanowiły go - właśnie z tego powodu - wyburzyć (więc nie jest to tylko lokalna legenda; pisma w tej sprawie do dziś znajdują się w zbiorach kościelnych, miejskich i muzealnych). Niemniej został odbudowany, potem znowu spłonął, itd, aż wreszcie w 2001 został znowu odbudowany; za każdym razem na Midsommar (Przesilenie Letnie).
A Trollkyrka (też w Szwecji). To akurat może być tylko legenda, kto wie...
http://en.wikipedia.org/wiki/Trollkyrka

PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 04:00 
Arcyrozmowny

Dzięki Własnowierco za cynk. YSEE ma "coś" z tym wspólnego, skoro zdjęcia z wikimedii to właśnie oni zamieścili, a drugie pochodzi z ich rytuału przed tą świątynią.
A co do utyskiwania Tin, to cóż, de gustibus..., ale swoją drogą czekam Tin, aż nas zaprosisz do wspanialszej świątyni, takiej heigh style i w ogóle bardziej greckiej niż te co własnymi rękoma (z pomocą przyjaciół), zbudował za własne pieniądze, na własnym terenie ten stary Grek. A może już gdzieś stoi to nowe cudo? Nie ważne, greckie czy druidzkie, chętnie odwiedzę, w Poznaniu czy w Warszawie (z Edynburgiem gorzej). Eeechh :roll:

PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 05:08 
PFI

Rutilius napisał(a):
Dzięki Własnowierco za cynk. YSEE ma "coś" z tym wspólnego, skoro zdjęcia z wikimedii to właśnie oni zamieścili, a drugie pochodzi z ich rytuału przed tą świątynią.
A co do utyskiwania Tin, to cóż, de gustibus..., ale swoją drogą czekam Tin, aż nas zaprosisz do wspanialszej świątyni, takiej heigh style i w ogóle bardziej greckiej niż te co własnymi rękoma (z pomocą przyjaciół), zbudował za własne pieniądze, na własnym terenie ten stary Grek. A może już gdzieś stoi to nowe cudo? Nie ważne, greckie czy druidzkie, chętnie odwiedzę, w Poznaniu czy w Warszawie (z Edynburgiem gorzej). Eeechh :roll:

Rutiliusie, proszę Cię, daleka jestem od krytykowania intencji, a tym bardziej godnego pochwały wysiłku. Wyraźnie napisałam, że przemawia do mnie usprawiedliwienie, które załączyli do opisu świątyni, uważam je za całkowicie słuszne. Nie znam tej organizacji, ale ze zdjęć wygląda to (zaznaczam - wygląda), jakby po prostu zabrakło konceptu, tylko tyle; może faktycznie z powodów finansowych, a może fundator chciał po prostu "wrzucić wszystko", co wydało mu się miłe do świątyni dla swoich Bogów. Uwaga o high style miała być ironiczna, sorry. Swoją drogą Edynburg to jest dopiero miejsce, które cierpi na kompleks wsi i prowincjonalności; wśród pięknych rzeczy jest zaskakująca masa pretensjonalności.

Jestem ostatnią osobą, która miałaby takiego Greka krytykować za dzieło swojego długiego życia. Moja uwaga była czysto teoretyczna; wyraziłam opinię, że osobiście przywiązałabym większą wagę do pryncypiów greckiej sztuki, traktując ją religijnie/misteryjnie. Wiadomo, że nie każda świątynia grecka była budowana według złotego podziału, brył platońskich i pitagorejskich kluczy; ale ja szukałabym właśnie w takich zasadach natchnienia.

Zresztą, Grecy też mieli swoje ulubione świątynie, które bardzo się od siebie różniły. Więc może znów schodzimy na gusta.

Nie chciałam być małostkowa przecież. Fajnie by było, gdybyśmy mogli zluzować z tym oskarżaniem się, bo trochę za dużo nadinterpretacji ostatnio przeżyliśmy ;-)

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 17:28 
Arcyrozmowny

Rutilius napisał(a):

chodziło mi o Efez i odbudowę świątyni Artemis... Nie wiem, czy YSEE działa też w Turcji...

PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2010, 15:34 
PFI

Przypomniał mi się ten artykuł, gdy natrafiłam ostatnio na komputerowe rekonstrukcje graficzne tego, jak oryginalnie wyglądały greckie rzeźby. Artykuł, niestety, po angielsku, ale zdjęcia może zobaczyć każdy:

http://io9.com/5616498/ultraviolet-ligh ... e=true&s=i

Bardzo mi się podobają :-)

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]