Międzynarodowa Federacja Pogańska

Forum PFI PL
Teraz jest czwartek, 23 kwietnia 2026, 08:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tolerancja vs nietolerancja katolików
PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 15:47 
Arcyrozmowny

Rahibe napisał(a):
Lucky napisał(a):
Religie monoteistyczne wraz z jedynym i - zwykle - wszechmogącym bogiem zakładają istnienie najwyższego autorytetu. To z kolei implikuje "jedyną prawdę" i wraz z nią "jedynie słuszną moralność". Stąd przeświadczenie o własnej racji, która to racja jest racją wyznawanego boga i skrajna nietolerancja w stosunku do wszelkich innych poglądów.

Ja bym tu nie mieszała prawdy i moralności w jeden worek, bo kłócą się one już z samej definicji. To jest niezaprzeczalny fakt,że istnieje jedna prawda tzn jest tylko prawda i nie czegoś takiego jak pół prawda. Jest albo prawda albo fałsz!

mój dziadek powtarzał, że prawda jest jak d***, każdy ma swoją. a prawda jest taka, że nie jesteśmy w stanie z całą pewnością określić, co jest prawdą, bo człowiek nie jest nigdy do końca obiektywny albo nie ma dostępu do niektórych informacji. jeśli przyjmiemy, że wszyscy bogowie mający wyznawców na tym forum istnieją, to podstawowe założenie KK, że "Bóg jest jeden" nie może być prawdą a monoteiści twierdzą, że jest. pytanie: kto ma rację? czy ktoś ma tym forum jest w stanie określić, jaka jest Prawda? masz rację, jest jedna, ale dla nas nieosiągalna, jednakże człowiek ma tendencję do uważania się za nieomylnego, dlatego jeden próbuje przekonać drugiego do swojego sposobu postrzegania-w tym wypadku-boga wmawiając, że jego sposób jest prawdziwy, czy też "to jest jedyna prawda" ;)

Ignacja napisał(a):
Cytuj:
Wracając do katolików - albo w 100% zgadzasz się z kościołem, albo nie jesteś katolikiem

Zacytuj mi fragment KKK, który tak ładnie sparafrazowałeś, a w końcu się z Tobą zgodzę Lucky.

ja usłyszałam kilka lat temu od księdza, że jeżeli nie akceptuję wszystkich dogmatów KK to nie jestem katoliczką.

wracając do tematu ^^'
obie moje najlepsze przyjaciółki są katoliczkami (głęboko wierzącymi i praktykującymi) i mimo mojego "odchyłu" dalej się ze mną przyjaźnią. Moi współlokatorzy też nie mają problemów z akceptacją moich poglądów. w moim otoczeniu nie mam problemów z brakiem tolerancji, bo generalnie zdecydowana większość ludzi ma to gdzieś. prędzej zgnoją cię za torebkę źle dobraną do stroju niż za inne poglądy religijne. tylko raz na studiach spotkałam się z jakąś reakcją na mój pentagram. koleżanka spytała mnie, czy się nie boję go nosić. jednak rozmawia ze mną normalnie. nawet jeśli komuś przeszkadza, że jestem poganką, to nic o tym nie wiem.

Istnieje tylko Zło i Większe Zło, a za nimi oboma, w cieniu, stoi Bardzo Wielkie Zło. I widzisz, niekiedy bywa tak, że Bardzo Wielkie Zło chwyci cię za gardło i powie: "Wybieraj, bratku, albo ja, albo tamto, trochę mniejsze".

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 16:45 
Arcyrozmowny

Wniosek jest prosty - żyjemy jednak we względnie tolerancyjnym kraju, a że wszędzie są świry...

PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 17:11 
Arcyrozmowny

Kallisto napisał(a):
Cytuj:
Wracając do katolików - albo w 100% zgadzasz się z kościołem, albo nie jesteś katolikiem

ja usłyszałam kilka lat temu od księdza, że jeżeli nie akceptuję wszystkich dogmatów KK to nie jestem katoliczką.
Trochę racji, ale nie do końca. Wszystkie dogmaty to nie 100% tego co KruK naucza. Wszystkie te prawdy podzielone są na pięć kategorii i posłuszeństwo bezwzględne obowiązuje w tych najwyższych. Tutajktoś to dobrze wyliczył.
Oczywiście nikt nie chodzi i nie sprawdza zwykłych wiernych w co oni tam sobie wierzą. Pod lupą są natomiast teologowie, katecheci czy publicyści, ci, którzy publicznie się wypowiadają. Zwykły katolik natomiast może sobie błądzić, ale ma obowiązek zmienić zdanie, gdy mu to proboszcz wyłoży.

PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 18:18 
Nadmilczek

Kallisto, bardzo fajny przykład podałaś z tymi swoimi koleżankami. Taki jeden przykład z życia jest wart milionów dyskusji :)

A pro po tej prawdy to wg katolicyzmu i tak dopiero gdy połączymy się z Bogiem opadną wszelkie kotary obłudy i staniemy w prawdzie (myślę,że dotyczy to głównie chyba o prawdę o sobie samym).

PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 19:53 
Stormborn

Rahibe napisał(a):
(myślę,że dotyczy to głównie chyba o prawdę o sobie samym).

Domyślam się, że miało być "Myślę, że dotyczy to głównie prawdy o sobie samym". Podoba mi się to stwierdzenie.

PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 22:23 
Arcyrozmowny

Rahibe, wiele rzeczy mi przeszkadza w takim ogólnym przeglądzie, ale tak naprawdę najważniejsze jest to, jak odnoszą się do nas ludzie w naszym własnym otoczeniu. i, szczerze, kupę mnie obchodzi, że jakiś pan, którego na oczy nie widziałam, buntuje się przeciwko tańcom wokół majowego słupa... chyba że spróbuje mi w takim tańcu w jakiś sposób przeszkodzić, ale wtedy to już będzie miał problem :twisted: (btw przyszła mi do głowy trzecia zwrotka tej piosenki http://www.youtube.com/watch?v=ei9DQiHeXLE - miewam czasem bardzo luźne skojarzenia, więc jeśli ktoś nie nadąży za moim myślotokiem to może chociaż z przyjemnością posłucha ^^')

Rutilius napisał(a):
Kallisto napisał(a):
Cytuj:

Trochę racji, ale nie do końca. Wszystkie dogmaty to nie 100% tego co KruK naucza. Wszystkie te prawdy podzielone są na pięć kategorii i posłuszeństwo bezwzględne obowiązuje w tych najwyższych. Tutajktoś to dobrze wyliczył.
Oczywiście nikt nie chodzi i nie sprawdza zwykłych wiernych w co oni tam sobie wierzą. Pod lupą są natomiast teologowie, katecheci czy publicyści, ci, którzy publicznie się wypowiadają. Zwykły katolik natomiast może sobie błądzić, ale ma obowiązek zmienić zdanie, gdy mu to proboszcz wyłoży.

w XIX wieku bardzo ładnie załatwili to jednym jedynym dogmatem o nieomylności papy (cwaniaki :evil: )
w dużym mieście żaden ksiądz nie będzie sprawdzał wiernych (bo tak po prawdzie, to zdecydowanej większości nie zna :P) ale na wsiach różnie bywa. swego czasu było głośno o tym, że homoseksualiści nie mogą przyjmować komunii i że powinno się ich ekskomunikować, jeśli nie zechcą się "leczyć", że nie wspomnę o paleniu na stosach. normalny człowiek nie ugnie się pod naporem proboszcza, bo niby czemu? jakim mnie, panie boże, stworzyłeś, takim mnie masz :P

poza tym człowiek we własnym sumieniu powinien ocenić, czy jest katolikiem czy nie i przestać robić szopki (wybaczcie, ale nic mnie tak nie wqrwia jak szopki)

Istnieje tylko Zło i Większe Zło, a za nimi oboma, w cieniu, stoi Bardzo Wielkie Zło. I widzisz, niekiedy bywa tak, że Bardzo Wielkie Zło chwyci cię za gardło i powie: "Wybieraj, bratku, albo ja, albo tamto, trochę mniejsze".

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 12:09 
Nadmilczek

Kallisto napisał(a):
poza tym człowiek we własnym sumieniu powinien ocenić, czy jest katolikiem czy nie i przestać robić szopki (wybaczcie, ale nic mnie tak nie wqrwia jak szopki)

Myślę,że to nie jest takie łatwe. Czy wierząc w Boga (jednego) człowiek ma chodzić do kościoła chociaż nie zgadzam się z niektórymi jego dogmatami? Jest wiele takich ludzi, którzy są wierzący ale nie odnajdują się w żadnym odłamie chrześcijańskim.

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 12:18 
Stormborn

Rahibe napisał(a):
Myślę,że to nie jest takie łatwe. Czy wierząc w Boga (jednego) człowiek ma chodzić do kościoła chociaż nie zgadzam się z niektórymi jego dogmatami? Jest wiele takich ludzi, którzy są wierzący ale nie odnajdują się w żadnym odłamie chrześcijańskim.

Zasadniczo tak - powinien przestać deklarować się jako katolik jeśli nie zgadza się z kościołem w jakiejkolwiek kwestii. Katolicyzm nie jest religią dla myślących samodzielnie - w tej religii przyjmuje się wszystko albo nie jest się z definicji członkiem. Znam sporo osób uważających się za katolików, którzy jednocześnie mają zupełnie inne zdanie niż kościół w kwestiach takich jak in - vitro, eutanazja, etc...
Takie osoby powinny przestać uważać się za katolików i zacząć deklarować jako chrześcijanie.

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 12:28 
Arcyrozmowny

przyznam szczerze, że w tym aspekcie jestem bardzo nietolerancyjna. jeśli uważasz się za katolika, to przestrzegaj zasad. tak jak napisał Lucky: pełno jest ludzi, którzy twierdzą, że są katolikami, a popierają rzeczy zabronione przez KK, jak chociażby seks przedmałżeński ^^

ostatnio spotkałam się w sklepie z dyskusją na temat bierzmowania. młodzież dostaje takie książeczki, w których ma zbierać podpisy, że np. było się na mszy w niedzielę. i panie, które akurat posyłały swoje dzieci do bierzmowania, strasznie się burzyły, że to jest zmuszanie do chodzenia do kościoła. ale tak naprawdę to jest podstawowa sprawa dla katolika: "pamiętaj, abyś dzień święty święcił". jeśli nie chodzisz do kościoła, to po kiego grzyba ci bierzmowanie? najlepiej mi powiedziała moja siostra.
ja: - po co ci bierzmowanie?
młoda: - żeby móc wziąć ślub kościelny
ja: - a po co ci ten ślub?
młoda: - żeby matka się nie czepiała...
:roll:
i w ten sposób mamy w kraju ponad 90% katolików...

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 12:48 
Nadmilczek

Pro po seksu przedmałżeńskiego to jest to bardzo śmieszna kwestia, bo jeżeli jesteś w związku ale nie mieszkasz razem z narzeczonym (w jednym mieszkaniu) ale zupełnie inaczej sprawa zaczyna się mieć gdy dwoje ludzie mieszka razem przed ślubem nota bene też i tu i tu jest współżycie seksualne. Oba przypadki raktuje się jako grzech, gdzie nie mieszkanie razem jest łagodnym grzechem, a mieszkanie razem już ciężkim, bo się tkwi w tym grzechu i ewidentnie nie ma się zamiaru poprawy.

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 13:07 
Arcyrozmowny

kiedyś ksiądz na religii opowiadał, że przyszła do spowiedzi dziewczyna i mówi: proszę księdza, spałam z chłopakiem. a ksiądz jej na to : to dobrze, że tylko spałaś ^^
tak samo z mieszkaniem. kolega spytał, czy mieszkanie razem to grzech, a ksiądz odpowiedział, że jeśli tylko mieszkacie to nie... inaczej to ja bym była w chronicznym grzechu, bo mieszkam nawet z dwoma :lol:

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 13:52 
Nadmilczek

Kallisto napisał(a):
kolega spytał, czy mieszkanie razem to grzech, a ksiądz odpowiedział, że jeśli tylko mieszkacie to nie... inaczej to ja bym była w chronicznym grzechu, bo mieszkam nawet z dwoma :lol:

No ale nie śpisz z oboma czy wymiennie masz... :lol: :shock:

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 14:08 
Arcyrozmowny

8)
:lol:

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 14:16 
Nadmilczek

Rozpusta pogańska :lol:

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 20:50 
Arcyrozmowny

Gorzej... bigamia... ;-)

PostNapisane: sobota, 2 października 2010, 20:58 
Arcyrozmowny

kucze, fajnie by było... niestety, moje życie nie jest tak tęczowe, jakby się wydawało... chociaż właściwie to może właśnie zbyt tęczowe :roll:

Edit: Chyba wiem, co masz na mysli Kalli ;)
Ale poprosze trzymac sie tematu, nie offtopujemy :p
Michiru.

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 00:09 
Arcyrozmowny

Kallisto napisał(a):
przyznam szczerze, że w tym aspekcie jestem bardzo nietolerancyjna. jeśli uważasz się za katolika, to przestrzegaj zasad. tak jak napisał Lucky: pełno jest ludzi, którzy twierdzą, że są katolikami, a popierają rzeczy zabronione przez KK, jak chociażby seks przedmałżeński ^^

ostatnio spotkałam się w sklepie z dyskusją na temat bierzmowania. młodzież dostaje takie książeczki, w których ma zbierać podpisy, że np. było się na mszy w niedzielę. i panie, które akurat posyłały swoje dzieci do bierzmowania, strasznie się burzyły, że to jest zmuszanie do chodzenia do kościoła. ale tak naprawdę to jest podstawowa sprawa dla katolika: "pamiętaj, abyś dzień święty święcił". jeśli nie chodzisz do kościoła, to po kiego grzyba ci bierzmowanie? najlepiej mi powiedziała moja siostra.
ja: - po co ci bierzmowanie?
młoda: - żeby móc wziąć ślub kościelny
ja: - a po co ci ten ślub?
młoda: - żeby matka się nie czepiała...
:roll:
i w ten sposób mamy w kraju ponad 90% katolików...

Hm, nie sądzę, żeby "święcenie" "dnia świętego" akurat polegało na chodzeniu do Kościoła, zwłaszcza jak się to robi "na odwal się". Stanie godzinę w jakimkolwiek budynku nijak nie ma się do czci, o ile ta cześć nie wychodzi z osoby. Czyli, jeśli się chodzi do Kościoła "żeby się matka nie czepiała" to się owego dnia nie święci, a powiedzmy jakaś babunia z Wsi Bez Kościoła, gdzie najbliższa parafia jest kilka kilometrów dalej usiądzie sobie i - nomen omen - poświęci parę minut na różaniec, będzie owy dzień święcić.

A co do tych 90% katolików, sprawa jest jeszcze bardziej zabawna. Katolikiem jest ten kto był chrzczony. A kto nie był? (cholerni fuksiarze...)

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 02:41 
Arcyrozmowny

No i to jest wlasnie problem w tym kraju.
Katolicyzm wszedl gleboko do tradycji ale glownie jako obrzedy i nakaz spoleczny a nie religijny.
Kallisto swietnie to podsumowala, ja ze swojej strony dodam - kto z mlodzierzy, kto z was w tym wieku 14-15 lat mial dosc sily przebicia w rodzinie zeby powiedziec NIE i zeby to nie bylo uszanowane? Mysle ze tu jest problem...

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 02:43 
Arcyrozmowny

@Neri
Ja próbowałem ;/
O mało mnie z domu nie wywalili.

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 02:57 
Arcyrozmowny

No i masz...
Na szczescie o bierzmowaniu coraz czesciej sie mowi jako o uroczystym porzegnaniu sie mlodzierzy z KRK.
Pamietam tez swoje - to wlasnie wtedy zrozumialam ze kosciol to tylko budynek, modlitry to tylko wierszyki a ludzie ktorzy tam byli tak naprawde traktuja te wydazenie jak kolejna obowiazkowa akademie w szkole...

PostNapisane: sobota, 19 marca 2011, 02:59 
Stormborn

hmm, może rzucę wam mięsko bez komentarza --->

http://www.youtube.com/watch?v=lJYNGulmblg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]